Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Ξεκινά η (δύσκολη) συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

tags :
Ευρωκοινοβούλιο: Ξεκινά η (δύσκολη) συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Στη συζήτηση θα παραστεί ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe
Σχετικά Άρθρα
Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022 οι ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων συζητούν για την κατάσταση στην ευρωζώνη με τον Ιρλανδό υπουργό οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe.

Τα δημόσια οικονομικά

Στο επίκεντρο της ακρόασης αναμένεται να συζητηθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών της ΕΕ, η μεταρρύθμιση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ο πληθωρισμός και η πρόοδος των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης.

«Νέοι κανόνες»

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christin Lagarde, είχε δηλώσει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη «είναι βέβαιο» ότι δεν θα επιβληθεί «με τους ίδιους κανόνες» στο μέλλον.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν προβλέπει, αναθεώρηση των ανωτάτων ορίων του ελλείμματος και του χρέους μέχρι το επόμενο έτος.
Μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών συνομιλιών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με στόχο την αναζήτηση συναίνεσης μεταξύ των χωρών μελών για την τροποποίηση των κριτηρίων που πλαισιώνουν τα δημόσια οικονομικά, «είναι βέβαιο ότι δεν θα εφαρμοσθούν οι ίδιοι κανόνες», σχολίασε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δηλώσεις της στο δίκτυο France Inter της δημόσιας γαλλικής τηλεόρασης.

Τα κριτήρια για χρέος και έλλειμμα

Τα κριτήρια αυτά σταθερότητας, που επιβάλλουν δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ, καθώς και την τροχιά επιστροφής στην δημοσιονομική ισορροπία για τις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά, θρυμματίστηκαν εξαιτίας των δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Για την Lagarde, τα πλαφόν του 3% και 60% «είναι εγγεγραμμένα στα κείμενα (των συνθηκών) και για να εξαφανισθούν, τα (εν λόγω) κείμενα πρέπει να αναθεωρηθούν» ομοφώνως από τα κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης