Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ΔΝΤ προσέλαβε τον «Mr Bundesbank» για επόπτη μετά το σκάνδαλο με την Κίνα

tags :
To ΔΝΤ προσέλαβε τον «Mr Bundesbank» για επόπτη μετά το σκάνδαλο με την Κίνα

Ο Jens Weidmann παραιτήθηκε από την Bundesbank τον Οκτώβριο 2021 και τώρα αναλαμβάνει επικεφαλής της εποπτικής Αρχής του ταμείου

Σχετικά Άρθρα
Τη σύσταση μιας νέας επιτροπής για την ενίσχυση των θεσμικών διασφαλίσεων του ΔΝΤ, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ορίζοντας ως επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Bundesbank της Γερμανίας Jens Weidmann
Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου που αφορούσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Λογοδοσία

Η ομάδα αυτή θα διεξάγει μια ανεξάρτητη μελέτη για να προσδιορίσει «πώς το Ταμείο μπορεί να διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρούς και αποτελεσματικούς διαύλους για καταγγελίες, διαφωνίες και λογοδοσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.
Πρόσθεσε ότι οι εργασίες περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του τρέχοντος πλαισίου του Ταμείου για την αντιμετώπιση παραπόνων έναντι της επικεφαλής και των στελεχών του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Οι… Business με την Κίνα

Η Georgieva κατηγορήθηκε τον Σεπτέμβριο ότι άσκησε «αδικαιολόγητη πίεση» στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, όταν ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος του δανειστή, για να τροποποιήσει τα δεδομένα στην έκθεσή της «Doing Business» για να ενισχύσει την κατάταξη της Κίνας.

Προληπτικά βήματα

Οι ισχυρισμοί δημοσιεύτηκαν στην έκθεση μιας δικηγορικής εταιρείας που προσλήφθηκε από το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά αρνήθηκε σθεναρά η  Georgieva .
Μια δεύτερη αναφορά για το περιστατικό αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen η οποία υποστήριξε το ΔΝΤ να κρατήσει τη Georgieva στη δουλειά της, είχε ζητήσει «προληπτικά βήματα» για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ΔΝΤ.

Παραίτηση με σημασία

Ο Jens Weidmann, επικριτής της εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραιτήθηκε από την Bundesbank τον Οκτώβριο, πέντε χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του.
Προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και οικονομικός σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης