Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποπαραλλαγή BA2 της Omicron θα γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη παγκοσμίως – Πόσο θα επηρεάσει την πορεία της πανδημίας

Η υποπαραλλαγή BA2 της Omicron θα γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη παγκοσμίως – Πόσο θα επηρεάσει την πορεία της πανδημίας
Μία από τις τρεις υποπαραλλαγές της Omicron, η BA.2 έχει γίνει το κύριο στέλεχος που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες
Σχετικά Άρθρα

Ενώ η αρχική παραλλαγή Omicron που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου 2021 εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στις περισσότερες χώρες, άλλες αρχίζουν να ανησυχούν για μια νέα υποπαραλλαγή τη BA.2 που σταματά την πτωτική τάση στις λοιμώξεις.
Μία από τις τρεις υποπαραλλαγές της Omicron, η BA.2 έχει γίνει το κύριο στέλεχος που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες, όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το εν λόγω στέλεχος έχει έως και 27 μεταλλάξεις που δεν βρίσκονται στην αρχική παραλλαγή Omicron, BA.1.

Είναι απειλή;

Ωστόσο, είναι αυτό αρκετό για να την καταστήσει πραγματική απειλή για τις χώρες που εξακολουθούν να προσπαθούν να ανακάμψουν από το κύμα της Omicron και τον πρωτοφανή ρυθμό μολύνσεων που έφερε μαζί του;
Οι φορείς δημόσιας υγείας τόσο στη Δανία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καθορίσει ότι η παραλλαγή είναι μεταξύ 30%-34% πιο μολυσματική από τη BA.1.
Η Βρετανία όρισε τη ΒΑ.2 ως παραλλαγή υπό έρευνα στα μέσα Ιανουαρίου 2022.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επίσης τη διερευνά επί του παρόντος ως παραλλαγή ανησυχίας, όπως συμβαίνει με όλες τις υποκατηγορίες της Omicron.

Η μελλοντική πορεία της πανδημίας

Μιλώντας στην Jerusalem Post, η γιατρός Dorit Nitzan, περιφερειακή διευθύντρια εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, εξήγησε την αναμενόμενη πορεία της υποπαραλλαγής και τι θα μπορούσε να σημαίνει για το μέλλον της πανδημίας.
«Η αναμενόμενη πορεία είναι ότι θα γίνει η νέα κυρίαρχη παραλλαγή, καθώς μόλις περάσει ένα ορισμένο στάδιο γίνεται κυρίαρχη - όπως βλέπουμε στη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε απαντώντας στο αν μπορούν να περιμένουν άλλες χώρες ή όχι. για να δούμε παρόμοια αύξηση στις υποπαραλλαγές περιπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, είπε, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από την αρχική παραλλαγή της Omicron, καθώς οι δύο παραλλαγές δεν διαφέρουν αρκετά, αν και δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα για να είμαστε απολύτως σίγουροι.

Μεταδίδεται πιο εύκολα

Όσον αφορά τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της BA.1 και της BA.2, η Nitzan εξήγησε ότι η πιο σημαντική διαφορά αυτή τη στιγμή είναι η μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής.
«Μετακινείται από άτομο σε άτομο πολύ πιο γρήγορα», εξήγησε. «Αν είστε με κάποιον σε ένα δωμάτιο που έχει τον ιό, θα κολλήσετε.
Τη στιγμή που βγάζετε τη μάσκα σας για να πιείτε και να φάτε - ποτέ δεν ξέρετε πότε θα μολυνθείτε.
Μπορούμε να το δούμε αυτό στη Δανία, κινείται τόσο γρήγορα».
Όσον αφορά την περίοδο επώασης - το χρονικό διάστημα μεταξύ της προσβολής του ιού και της ασθένειας - μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει μια μικρότερη περίοδο επώασης μόλις 2-3 ημερών μετά την έκθεση, αλλά άλλοι έχουν αναφέρει ασυνήθιστα μεγάλες περιόδους επώασης, που μερικές φορές χρειάζονται έως και δύο εβδομάδες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μετά την έκθεση.
Ωστόσο, είπε, είναι δύσκολο να έχουμε μια ακριβή ανάγνωση της περιόδου επώασης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι φέρουν τον ιό και ένα θετικό κρούσμα συχνά δεν μπορεί να εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν άλλες διαφορές

Εκτός από την αυξημένη μεταδοτικότητα της BA.2, η Nitzan είπε ότι δεν υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές που έχουν βρεθεί κατά την αρχική έρευνα.
«Υπάρχουν τρεις κύριοι υποτύποι της Omicron: η πρωτότυπος, η BA.2 και η BA.3 και τις ακολουθούμε και πρέπει να τις γνωρίζουμε και να μάθουμε περισσότερα για αυτές», είπε, προτού εξηγήσει γιατί υπάρχουν μεγαλύτερες ανησυχίες από μόνο μία ή δύο υποπαραλλαγές Omicron.
«Αυτό που πιθανότατα θα δούμε στην Ευρώπη είναι ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις και αλλαγές στον ιό θα συμβούν τώρα στην Omicron, αλλά στο μεταξύ, στην Αφρική και σε άλλα μέρη μπορεί να έχουμε εντελώς διαφορετικές παραλλαγές που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή…», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης