Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P για Ελλάδα: Aνάπτυξη +5% και χρέος 171,3% το 2022 - NPEs και μεταρρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση

S&P για Ελλάδα: Aνάπτυξη +5% και χρέος 171,3% το 2022 - NPEs και μεταρρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση
NPEs και μεταρρυθμίσεις ανοίγουν τον δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Aνάπτυξη +5% το 2022, +4,4% το 2023 και +4,1% το 2024 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Standard & Poor’s.
Παράλληλα, θεωρεί πως το χρέος θα διαμορφωθεί το 2022 στο 171,3%, ενώ μέχρι το 2024 θα έχει πέσει στο 152,1%.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η μείωση των NPEs θα αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες εκτίμησης για πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο οίκος, την τελευταία δεκαετία, στην ελληνική οικονομία έχει λάβει χώρα μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ενώ τα οφέλη που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να είναι πολλά.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει λαμβάνειν επιχορηγήσεις 17,8 δισ. ευρώ (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2021) έως το 2026 και δάνεια 12,7 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ).
Αυτά θα υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση της χώρας, την ψηφιοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση.
Εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, η Standard & Poors εκτιμά ότι αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, να συμβάλουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη και να  βελτιώσουν το ισοζύγιο πληρωμών κατά την περίοδο 2021-2026.
12_14.JPG
Άνοιξε η κουβέντα για το χρέος… και τα μέτρα στήριξης

Η νομισματική και δημοσιονομική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι προσανατολισμένες για την υποστήριξη της ανάπτυξης.
Τα τελευταία δύο χρόνια όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει ολοκληρωμένα προγράμματα έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση των εισοδημάτων και την προστασία των επιχειρήσεων από το προσωρινό, αλλά σοβαρό σοκ ρευστότητας που επέφερε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αυτή η δημοσιονομική στήριξη είχε ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το χρέος και η ανάγκη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την S&P, αυτή η συζήτηση και οι συνακόλουθες διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αποκαταστήσουν τις μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες από 2022.
Η περικοπή των δαπανών για τα δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία θα είναι το κλειδί για αυτό – το 2021, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν κοντά στις 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.
Κατά τ’ άλλα, δεδομένης της οικονομικής ανάκαμψης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυστηροποιήσει τη στάση της φέτος, κάτι που θα έχει οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Ειρήσθω εν παρόδω, η S&P δεν αναμένει ότι η αύξηση των μισθών θα ξεπεράσει τα επίπεδα παραγωγικότητας στη νομισματική ένωση το 2022.

Θετικό outlook

Σε αυτό το πλαίσιο, o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι θετικές και πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εάν η οικονομική της ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι αναμένεται και ισχυρότερη από αυτή την οποία θα σημειώσουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, πιθανή ανοδική αξιολόγηση στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια αξιοσημείωτη μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα.
Από την άλλη, το outlook θα μπορούσε να μεταβληθεί επί τα χείρω (δηλαδή, stable) αν η οικονομία αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται ή λόγω μεγάλων και αρνητικών αποκλίσεων από τις τρέχουσες δημοσιονομικές προβλέψεις του οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης