Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χατζηωάννου (SafeBulkers): Γιατί όχι και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο – Η Ελλάδα αλλάζει και έρχονται επενδύσεις

Χατζηωάννου (SafeBulkers): Γιατί όχι και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο – Η Ελλάδα αλλάζει και έρχονται επενδύσεις
Οι προοπτικές της ποντοπόρου ναυτιλίας είναι εξαιρετικές λόγω και των επενδύσεων που θα κάνουν οι μεγάλες οικονομίες για να τονώσουν την ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα

Εντυπωσιασμένος από το άνοιγμα που κάνει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά στην ποντοπόρο ναυτιλία με την έκδοση τριών εταιρικών ομολόγων εμφανίστηκε ο Πόλυς Χατζηωάννου διευθύνων σύμβουλος της Safe Bulkers, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας με αφορμή την επικείμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Σε ερώτηση αν θα έβλεπε μελλοντικά την εταιρεία να εισάγεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, απάντησε «γιατί όχι μία μέρα να το δούμε και αυτό.
Οι Έλληνες είναι πρώτοι στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα ξένα χρηματιστήρια δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από αυτό που προσφέρει το Ελληνικό, αν έρθουν επενδυτές.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι έρχονται επενδυτές και ίσως να θελήσουν να μάθουν περισσότερα για το πώς τα καταφέρνουν οι Έλληνες και είναι πρώτοι στον κλάδο»

Ναι στην Ελλάδα από τον Π. Χατζηιωάννου

Ο κ.Χατζηωάννου δήλωσε επίσης πως είναι πολύ θετικός για την Ελλάδα και για το project στο Ελληνικό, αλλά προς το παρόν η εταιρεία ασχολείται μόνο με τη μεταφορά ξηρού φορτίου και δεν σκέφτεται επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Παραγγείλαμε πλοία την κατάλληλη στιγμή και αν τα πουλούσαμε σήμερα θα παίρναμε 100 εκατ. δολάρια περισσότερα από όσα μας έχουν στοιχίσει», είπε ο CEO της SafeBulkers, ενώ η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη κατάφερε το 2021 να μειώσει κατά 200 εκατ. δολάρια το δανεισμό της.
Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές λόγω των επενδύσεων που θα κάνουν οι μεγάλες οικονομίες για να τονώσουν την ανάπτυξη και αναμένονται επίσης πολύ καλές ταμειακές ροές στα επόμενα τρίμηνα λόγω των καλών συμφωνιών.
Η παγκόσμια ζήτηση ξηρού φορτίου χύδην αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 λόγω των βιομηχανικών υλικών που σχετίζονται με την ανάκαμψη των οικονομιών.

Η ναυλαγορά αναμένεται να αυξηθεί το 2022 αλλά και το 2023.

Αναφορικά με τις αλλαγές που αναμένονται στα καύσιμα από το 2030 και μετά λόγω της μείωσης των ρύπων, ειπώθηκε πως τα καράβια του 2030 δε θα στοιχίζουν 30-40 εκατ. δολάρια αλλά θα είναι πιο ακριβά πλοία λόγω μηχανών και καυσίμων που θα καίνε.
Άρα χρειάζεσαι κεφάλαια και δεν μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος.
Χρειάζεσαι επενδυτές και για να έρθουν πρέπει να είσαι αξιόπιστος για να έρθουν να δώσουν κεφάλαια.
Πρέπει να τρέξουμε μπροστά από τις εξελίξεις και ως εταιρεία είμαστε διατεθειμένοι να τρέξουμε στα νέα πλοία, όταν αυτά σχεδιαστούν, ανέφερε ο κ.Χατζηωάννου.
Η εταιρεία από το δεύτερο τρίμηνο φέτος και μέχρι το 2024 θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα νέα πλοία (2 φέτος, 5 το 2023 και 2 το 2024), τα οποία είχε παραγγείλει το 2019-2020 καθώς είδε πως κάτι άλλαζε στην αγορά.

Τα πλοία αυτά νέας τεχνολογίας με μικρότερες εκπομπές ρύπων δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία.

Ήδη ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλότερος από των ανταγωνιστών.
Ο παγκόσμιος στόλος γερνάει και γίνεται αντιπαραγωγικός και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό πρέπει να πάρουν οι εταιρείες μέτρα μείωσης των ρύπων.
Η μείωση της ταχύτητας του πλοίου είναι μία λύση καθώς θα εκπέμπει λιγότερους ρύπους, αλλά μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα εφοδιασμού της αγοράς.
Έτσι η εταιρεία αποκτά πλεονέκτημα με τα νεότερα πλοία που διαθέτει.
Η δημόσια εγγραφή του ομολόγου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ με πέντε έτη διάρκεια θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως 9 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί πως το μέσο κόστος δανεισμού της εταιρείας είναι στο 2,69%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης