Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το πάρτι των τραπεζών τον Ιανουάριο και ποιες άλλες μετοχές ξεχώρισαν στον πρώτο μήνα του 2022

Το πάρτι των τραπεζών τον Ιανουάριο και ποιες άλλες μετοχές ξεχώρισαν στον πρώτο μήνα του 2022
Η Ελλάδα ξεχωρίζει μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του 2021 και του εκτιμώμενου για το 2022
Σχετικά Άρθρα

Τραπεζοκεντρική ήταν η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις συστημικές να δείχνουν από το ξεκίνημα κιόλας της νέας χρονιάς τις διαθέσεις τους.
Λίγο η υστέρηση έναντι των άλλων μετοχών, λίγο το καλό κλίμα στο εξωτερικό, λίγο οι θετικές εκθέσεις των αναλυτών και οι προοπτικές για τα κόκκινα δάνεια και την ελληνική οικονομία έδωσαν ώθηση στον τραπεζικό δείκτη, ωθώντας τον σε υψηλά 23 μηνών.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 17,92% τον Ιανουάριο και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αφού ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα ενισχύθηκε κατά 4,86% και ο FTSE 25 κατά 5,83%.
Η Alpha Bank ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 23,5%, αλλά είναι και η τράπεζα που έχει υστερήσει έναντι των Εθνική και Eurobank τους προηγούμενους μήνες και ακόμα δεν έχει βρεθεί σε προ πανδημίας επίπεδα.
Ενώ για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα είναι σε ψηλά 4 ετών η Alpha Bank είναι σε υψηλά μόλις 8 μηνών.
Η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε 19,03%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 15,5% και η Eurobank 12,41%.
Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία βέβαια παραδοσιακά και λόγω μερίσματος κάνει κίνηση στις αρχές του έτους, είχε άνοδο 12,43%.
Εκτός τραπεζών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η μετοχή της Aegean με άνοδο 14%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Cenergy με άνοδο 22,26% αλλά και η Fourlis με άνοδο 11,3%.
Άνοδο 26,92% κατέγραψε η Byte.
Πρώτη σε άνοδο και μάλιστα με 124% ήταν η Yalco, λόγω πληροφοριών για μεγάλο κούρεμα στα δάνεια, αλλά από την άλλη ο όγκος στη μετοχή ήταν χαμηλός.
Η Trastor μετά την εξαγορά από την Πειραιώς ενισχύθηκε 34%.
Στον αντίποδα η μετοχή της Intralot έχασε 17,73%, της ΔΕΗ 8,3% και της Πλαστικά Θράκης 8,8%.
Η επενδυτική ψυχολογία είναι σε πολύ καλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν πως υπάρχουν μεγάλες εντολές από το εξωτερικό για τράπεζες και εκτιμούν πως σταδιακά μετοχές με καλά θεμελιώδη, υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα βρεθούν και αυτές στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Παρά επίσης τις ανησυχίες που δημιουργούν οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι αγορές μετοχών διατηρούνται κοντά στα πρόσφατα υψηλά που έχουν γράψει.
Επιπλέον η Ελλάδα ξεχωρίζει μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του 2021 και του εκτιμώμενου για το 2022.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης