Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Erdoganomics: Έκκληση στους πολίτες να αποταμιεύουν σε λίρες και όχι σε δολάρια

tags :
Τουρκία - Erdoganomics: Έκκληση στους πολίτες να αποταμιεύουν σε λίρες και όχι σε δολάρια

H λίρα είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών το 2021

Η κυβέρνηση Erdogan προωθεί άμεσα το σχέδιό της για τη διάσωση της τουρκικής λίρας, με πρωτοφανείς πρακτικές.
Από την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, στην Τουρκία έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία στόχος της οποίας είναι να πείσει τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε τοπικό νόμισμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Βίντεο που μεταδόθηκε στην εθνική τηλεόραση και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαινεί τη σκληρή δουλειά των πολιτών και τους ζητά να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε προθεσμιακές καταθέσεις σε τουρκική λίρα, καταθέσεις που προσφέρουν προστασία από την υποτίμηση του νομίσματος.

Οι πιέσεις στη λίρα

Το τουρκικό νόμισμα έχει δεχθεί απίστευτες πιέσεις από το 2018, φθάνοντας σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ στα τέλη του 2021, όντας το χειρότερο νόμισμα με διαφορά μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan εισήγαγε μια σειρά μέτρων στις 20 Δεκεμβρίου για να σταματήσει την κατάρρευση, καθώς είχε διαγράψει περί του 40% της αξίας του.
Τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει τη λίρα, καθώς δείχνει σημάδια σταθεροποίησης μέσα στον Ιανουάριο.
Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης θέσει την ανάκαμψη της λίρας στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής της και έχει δεσμευθεί να τη στηρίξει με όποια εργαλεία έχει στη διάθεσή της.
Turkey keeps lira in check with low-key interventions-sources | Reuters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης