Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία - Εκλογές: Προηγούνται οι σοσιαλιστές, αβέβαιη η συγκρότηση κυβέρνησης

Πορτογαλία - Εκλογές: Προηγούνται οι σοσιαλιστές, αβέβαιη η συγκρότηση κυβέρνησης

Δεν είναι σαφές εάν o Antonio Costa κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού

Σχετικά Άρθρα

Μια ανάσα πριν από τις εκλογές στην Πορτογαλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποίησε μια τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στη Λισαβόνα, όπου ο πρωθυπουργός Antonio Costa καταχειροκροτήθηκε από τους υποστηρικτές του, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Euronews το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.
Ο Costa εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει σταθερό συνασπισμό.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις φέρνουν την αντιπολίτευση και το δεξιό PSD να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής.
Ο Rui Rio, ηγέτης του PSD, έλαβε μέρος στην τελευταία ημέρα της εκστρατείας στους δρόμους της Λισαβόνας.
Ο ηγέτης του πορτογαλικού ακροδεξιού κόμματος Chega, Andre Ventura προσδοκά ένα καλό αποτέλεσμα για να παίξει το ρόλο ρυθμιστή σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού.
Ο Ventura επαίνεσε τους υποστηρικτές του λέγοντας «παρά το γεγονός ότι έχουμε στοχοποιηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα σε αυτήν την εκστρατεία, ο κόσμος δεν μας εγκατέλειψε».

Εκλογικά σενάρια και σενάρια συμμαχιών

Ο στόχος του Costa είναι η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Αντίθετα το συντηρητικό, αν και αποκαλούμενο "Σοσιαλδημοκρατικό" Κόμμα (PSD) του Rio αντλεί ελπίδες από τη σημαντική βελτίωση των ποσοστών του, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.
Ενώ πέρυσι βρίσκονταν στο 26%, τώρα έχει εκτιναχτεί στο 37%.
Κατόπιν αυτού ο Costa έκανε στροφή 180 μοιρών κι από την αρχή της εβδομάδας φλερτάρει με μικρότερα αριστερά κόμματα, που τον είχαν στηρίξει ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας.
Οι Πορτογάλοι αποκαλούν κοροϊδευτικά «Gerigonca» (λείψανο) την χαλαρή αριστερή συμμαχία του Costa με το μαρξιστικό αριστερό μπλοκ ΒΕ και την πράσινη κομμουνιστική συμμαχία CDU. Οι δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το ΒΕ και το CDU γύρω στο 5% το καθένα. Και όπως φαίνεται ως μετεκλογικά δεκανίκια θα μπορούσε ο Costa να χρησιμοποιήσει το μικρό κόμμα "Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος" (PAN).
Έτσι, ο Rio από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες έχρισε τον ...γάτο του, τον Ze Albinpo, βοηθό του στην προεκλογική εκστρατεία. Στο τουίτερ δημοσίευσε την φωτογραφία της γάτας ξαπλωμένης στην πλάτη μιας πολυθρόνας, να κοιτάζει δύσπιστα στην κάμερα.
“Ο Ze Albinpo είναι απελπισμένος από την εκλογική προσέγγιση τoυ PΑΝ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα PS”, σχολίασε.
Αλλά η απάντηση της επικεφαλής του PAN Inês de Sousa Real δεν άργησε να έρθει: «Μην ζηλεύετε, ο Ze Albino θα δώσει τη ψήφο του ούτως ή άλλως στο κόμμα των Ζώων».

Σε ρόλο ρυθμιστή

Η Ακροδεξιά εκπροσωπείται στην Πορτογαλία από το κόμμα Chega του Andre Ventura Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 έλαβε το 1,3%, που του επέτρεψε για πρώτη φορά την είσοδο στη βουλή.
Αυτό το κόμμα διαμαρτυρίας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κοινωνική δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης, να αυξήσει το ποσοστό του στο 7% και να αναδειχθεί τρίτη σε μέγεθος πολιτική δύναμη στην Assambleia da Republica, το πορτογαλικό κοινοβούλιο.
Ο Rio απέκλεισε το ενδεχόμενο συναπισμού με την ακροδεξιά Chega.
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Andrea Freire θεωρεί ωστόσο πιθανό το PSD να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με το νέο κόμμα της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας και να ελπίζει στην υποστήριξη από το Chega κατά περίπτωση.
Ωστόσο, ο καθηγητής πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Carlo Magno επισημαίνει ότι ο σχηματισμός συντηρητικής κυβέρνησης θα μπορούσε να αποτύχει ακριβώς γιατί το Chega θα γίνονταν πολύ ισχυρό, καθώς θηρεύει ψηφοφόρους από το PSD του Ρίο.

Αξιοσημείωτες επιτυχίες του Costa

Από το 2015 ο Κόστα ηγήθηκε δύο κυβερνήσεων μειοψηφίας, που στηρίχθηκαν από αριστερά κόμματα. Να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες εκλογές του 2019 το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πήρε 36,03% και 108 έδρες.
Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2022, τα μικρά αριστερά κόμματα τον καταψήφισαν απρόσμενα.
Το αριστερό μπλοκ ΒΕ, το κομμουνιστικό PCP και οι Πράσινοι (PEV) είχαν ζητήσει, λόγω πανδημίας, περισσότερες κοινωνικές δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ο πρωθυπουργός Κόστα δεν ήθελε να εγκαταλείψει την προσεκτική πολιτική του.
Όμως παρά την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και τις δύσκολες ισορροπίες που αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Costa σημείωσε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Στα πρώτα 4 χρόνια της θητείας του (2016-2019) η οικονομική ανάπτυξη στην Πορτογαλία κινήθηκε πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Και μετά ήρθε η πανδημία, την οποία η Λισαβόνα αντιμετώπισε σε γενικές γραμμές αξιοθαύμαστα.
Στον τομέα της υγείας για παράδειγμα, επέτυχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, αλλά και σε οικονομικούς όρους το ποσοστό της ανεργίας κυμάνθηκε πρόσφατα στο 6,3%, πολύ καλύτερο από άλλες πρώην χώρες της ευρωκρίσης, με την Ισπανία στο 13,3% και την Ελλάδα στο 13,4%.

To πορτογαλικό θαύμα

Για καιρό στην Ευρώπη γίνονταν λόγος για ένα πορτογαλικό θαύμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός, που σπούδασε νομικά, προσπάθησε να δείξει και κοινωνική ευθύνη αυξάνοντας πρόσφατα τον κατώτατο μηνιαίο μισθό από τα 505 στα 705 ευρώ.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε σε εκδήλωση κατά τον προεκλογική του εκστρατεία στην παραθαλάσσια πόλη Αβέιρο ο καγκελάριος Scholtz  τον περιέγραψε ως "ακάματο υποστηρικτή της κοινωνικής δικαιοσύνης".
Και όπως σημειώνει ο καθηγητής Carlo Magno, ο Costa έχει βαρεθεί να διαπραγματεύεται με την Catarina Marins, επικεφαλής του αριστερού μπλοκ.
Τώρα βρίσκεται ενώπιον διλήμματος.
Εάν χάσει την απόλυτη πλειοψηφία το βράδυ της Κυριακής 30 ιανουαρίου 2022, δηλαδή ένα 41% για να έχει το κόμμα του ασφαλές προβάδισμα έναντι του PSD, θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά με τα αριστερά κόμματα.
Το συμπέρασμα; Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ασταθή ισορροπία, πιστεύει ο Magno.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης