Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας - Ποιοι κατακλύζουν τα νοσοκομεία - Τι αλλάζει από 31/1 σε εστίαση, διασκέδαση

tags :
Αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας - Ποιοι κατακλύζουν τα νοσοκομεία - Τι αλλάζει από 31/1 σε εστίαση, διασκέδαση

Παρά την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα

Σχετικά Άρθρα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με αποτέλεσμα η πίεση στο ΕΣΥ να παραμένει ασφυκτική.
Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα επιδημιολογικά δεδομένα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το τελευταίο 20ήμερο οι νοσηλείες είναι κατά 90% άτομα άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα,  αλλά και πως η πλειοψηφία των θανάτων είναι από τη μετάλλαξη Delta, την ώρα που οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Omicron.
Σημειώνεται ότι για ακόμα ένα 24ωρο οι θάνατοι από κορωνοϊό υπερβαίνουν του 100,  ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν κατά πολύ πάνω τους 600.
Σύμφωνα  με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ (στις 28/1) , οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 107, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 θάνατοι. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (60.3% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +13.73%).
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στην χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 31/1 επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.

Τζανάκης: Τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα - Νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως «τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα».
«Η επέκταση του ωραρίου στα εστιατόρια θα αραιώσει τον κόσμο», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να παλέψουμε με τα όπλα που έχουμε.
Πρόσθεσε δε, πως «νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους με σοβαρές ασθένειες».
Όπως εξήγησε, «αυτοί οι άνθρωποι λίγο να κρυολογήσουν, το υποκείμενο νόσημα θα τους οδηγήσει αναγκαστικά σε άσχημη έκβαση».

Λουκίδης: Μειώθηκαν οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία - Οι περισσότεροι θάνατοι από τη μετάλλαξη Delta

«Οι νοσηλείες μας πλέον έχουν μειώσει λίγο το εύρος των ηλικιών. Είναι κατά 90% άνω των 70 ετών και με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό το παρατηρούμε το τελευταίο 20ήμερο», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης μιλώντας στο mega για την πανδημία, αφού σημείωσε πως η θνητότητα είναι πολυπαραγωντική, υπογράμμισε ότι «έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία».
Εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι», αναφέροντας πως η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, γεγονός που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.
Πρόσθεσε πως «οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Delta, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Omicron».

Διάρκεια long Covid

Περαιτέρω, ο κ. Λουκίδης σχετικά με την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα λόγω κάποιου συμπτώματος του κορωνοϊού, ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό του long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.

Για εισαγωγές

Ο κ. Λουκίδης σημείωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών που παραμένει σταθερό και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Delta» , πρόσθεσε.

Περί μέτρων

Με αφορμή τη σταδιακή άρση των μέτρων, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορωνοϊό για αρκετό διάστημα.
Όπως είπε, «είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Omicron, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις».

Βασιλακόπουλος: Θα μειωθεί μετά από 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των θανάτων – Μειωμένες οι εισαγωγές λόγω Omicron

Αυξημένοι θα εξακολουθήσουν να είναι για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες οι θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ με τη μετάλλαξη Omicron ήδη να επικρατεί, είναι ήδη μειωμένες οι εισαγωγές ασθενών, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πλέον βλέπουμε ακόμα τα «απόνερα» της μετάλλαξης Delta που είναι πιο νοσογόνος, αλλά και πως από την επόμενη εβδομάδα θα φανεί και η ευεργετική επίδραση του «μίνι lockdown» που έγινε λόγω του χιονιά.

Τα αίτια των αυξημένων θανάτων

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα αίτια που οδηγούν στον μεγάλο αριθμό των νεκρών της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ο λαός στην Ελλάδα είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη και περίπου 300.000 ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί επιλέγοντας να μην προστατεύσουν τον εαυτό τους.
«Η ελληνική κοινωνία δρέπει τους καρπούς της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών εδώ και 20 χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα την μερική αχρήστευση πάρα πολλών αντιβιοτικών και τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι το ΕΣΥ είναι γερασμένο και εξουθενωμένο.

Η χαλάρωση των μέτρων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη χαλάρωση χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και στη διασκέδαση.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ αίρεται και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας τους έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, παραμένουν οι περιορισμοί για τους καθήμενους πελάτες και για το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, εξακολουθεί να ισχύει ότι στους κλειστούς χώρους μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ στους ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.
Ως αιτία για την άρση αυτών των περιορισμών αναφέρθηκε η πτωτική πορεία των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως έχουμε δει την κορύφωση των κρουσμάτων και άρα δεν πρόκειται να έχουμε άλλη έξαρση της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 αναμένεται να αρχίσει και η διάθεση κατ’οίκον αντιικών φαρμάκων, τα οποία ωστόσο θα χορηγούνται σε ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω και εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον, και όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ έως τις 31/1, παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
.

Οι υποψήφιοι για τα αντιικά φάρμακα από τις 31/1

Από την ερχόμενη Δευτέρα 31/1 αρχίζει η διάθεση των αντιικών χαπιών που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον.
Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, πρόκειται για τα χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics.
Η Ελλάδα έχει παραλάβει 5.700 συσκευασίες ενώ σύντομα θα παραληφθούν άλλα 25.000 κουτιά.
Τα χάπια μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου.
Η αντιική θεραπεία δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.

Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης για έναν ασθενή, εφόσον πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
  • Έχει ηλικία 18 ετών και άνω
  • Δεν είναι σε κατάσταση κύησης ή γαλουχίας
  • Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR ή Rapid test το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο, καθώς και να έχει έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους παράγοντες υψηλού κινδύνου:
  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Κυστική Ίνωση
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
  • Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
  • Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
  • HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
  • Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
  • BMI > 35
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
  • Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
  • Διαβήτης υπό θεραπεία
  • Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
  • Χρόνια ηπατική νόσος
  • Καρδιαγγειακή Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
  • Θαλασσαιμία
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Παράδοση κατ’ οίκον

Όπως και στην περίπτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης ο θεράπων ιατρών θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.
Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή, αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.
«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή.
Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του» τόνισε η υπουργός, η οποία ανέφερε ότι προς διευκόλυνση όλων αποφασίστηκε τα αντιικά χάπια να παραδίδονται μέσω εταιρειών courier στη διεύθυνση του τόπου κατοικίας του ασθενή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης