Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβάθμισε στο ΒΒ- την αξιολόγηση του Sazka Group, βασικού μετόχου του ΟΠΑΠ - Σταθερές οι προοπτικές

S&P: Αναβάθμισε στο ΒΒ- την αξιολόγηση του Sazka Group, βασικού μετόχου του ΟΠΑΠ - Σταθερές οι προοπτικές
Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία στη Νότιο Ευρώπη, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος

Σε «ΒΒ-» αναβάθμισε την εταιρεία Sazka Group, η οποία κατέχει περίπου το 44,1% του ΟΠΑΠ, ο οίκος Standard & Poor’s, με τις προοπτικές να είναι σταθερές.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την ηγετική θέση που έχει η εταιρεία στις αγορές Τσεχίας, Ιταλίας, Αυστρίας και Ελλάδας στον κλάδο στοιχήματος και λοταρίας, αλλά και στη σταθερότητα που εμφανίζουν τα έσοδά της από τις εν λόγω δραστηριότητες. 
O ΟΠΑΠ επωφελήθηκε από την απότομη πτώση των ταμειακών εκροών που σχετίζονται με τον φόρο ακαθάριστων εσόδων από παιχνίδια (GGR).
Το 2011 προπλήρωσε για να πάρει παράταση αδείας έως τον Οκτώβριο του 2030.
Στη συνέχεια, το 2013, συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση ότι το 80% της πληρωμής πρέπει να αντιπροσωπεύει προπληρωμή των φόρων GGR, που θα οφείλονται κατά την περίοδο παράτασης.
Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε επίσης να κλειδώσει τον φορολογικό συντελεστή GGR για το εν λόγω χρονικό διάστημα το οποίο έχει ορίζοντα 10ετίας.
Τώρα που ξεκίνησε η περίοδος παράτασης, ο ΟΠΑΠ πληρώνει φόρους GGR 30%, αλλά λόγω της προπληρωμής οι ταμειακές εκροές του ισοδυναμούν με συντελεστή 5%.
Ως αποτέλεσμα, ο όμιλος έχει αρχίσει να σημειώνει υψηλότερες λειτουργικές ταμειακές ροές.
Σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, αυτή η φορολογική μεταχείριση αντιπροσωπεύει εισροές περίπου 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 
Δεδομένης αυτής της φορολογικής μείωσης, ο όμιλος έχει σημειώσει αύξηση στα λοιπά έσοδα, τα οποία αποτυπώνονται στα προσαρμοσμένα EBITDA του, όπως αναγνωρίζονται στους ελεγμένους λογαριασμούς του ΟΠΑΠ.

Αναπροσαρμογή χρέους

Πέρα από τα παραπάνω, στους παράγοντες της αναβάθμισης η Standard and Poor’s καταγράφει μια ετήσια αναπροσαρμογή χρέους.
Αυτή η πιθανή διευθέτηση θα εξαρτηθεί από το εάν τα φορολογικά οφέλη που απολαμβάνει ο ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της συμφωνίας υπερβαίνουν την παρούσα αξία του μεταφερόμενου προπληρωμένου φορολογικού οφέλους.
Κατά τ’ άλλα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν η συμφωνία θα διαρκέσει για 10 χρόνια, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσό και η κυβέρνηση είναι ένας από τους αντισυμβαλλομένους. 

Kέρδη…

Σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, τα κέρδη και οι ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ για το 2021 ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.
Το δίκτυο λιανικής ήταν κλειστό από τις αρχές του 2021 έως τον Απρίλιο, οπότε και ξανάρχισαν να λειτουργούν τα καταστήματά.
Τα VLT άνοιξαν τον Μάιο.
Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε νέους περιορισμούς το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οι οποίοι θα συνεχιστούν έως τις αρχές του 2022.
Οι πελάτες πρέπει πλέον να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων του ΟΠΑΠ.
Ωστόσο, η διαδικτυακή διείσδυση του ΟΠΑΠ και η ανάκαμψη στο λιανεμπόριο που ακολούθησε τη χαλάρωση των περιορισμών στήριξαν τα κέρδη και τις ταμειακές ροές το 2021.
Ενισχυτικά επέδρασαν και οι εισροές από τη φορολογική συμφωνία με το ελληνικό κράτος αλλά και την απορρόφηση της Stoiximan.
Τα EBITDA του ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, φτάνοντας τα €505 εκατ.-€545 εκατ.
Το προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA αναμένεται να μειωθεί στο 2,2x, από 2,7x το 2019.
Για το 2022, αναμένεται ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από το 2x και το προσαρμοσμένο EBITDA θα βελτιωθεί σε 575 εκατ. ευρώ-625 εκατ. ευρώ.
Η πρόσφατη απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών Stoiximan από τον ΟΠΑΠ θα υποστηρίξει την επέκτασή του σε αυτόν τον τομέα.
Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ κατέχει πλέον το 84,48% της Stoiximan και οι δύο εταιρείες είχαν συνδυασμένο μερίδιο άνω του 50% της αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα το 2021.

Μερίσματα

Τον Ιούνιο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα μερισματική πολιτική.
Οι αναμενόμενες εισροές που προέρχονται από τη φορολογική συμφωνία κατά την περίοδο 2020-2030, σε συνδυασμό με την επιλογή επανεπένδυσης στα μερίσματά, μείωσαν τις εκροές, αυξάνοντας σημαντικά τα ταμειακά υπόλοιπα.
Οι προβλέψεις της S&P υποδεικνύουν πληρωμές μερισμάτων 400-450 εκατ. ευρώ το 2022 και περαιτέρω αύξηση το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εκτίμηση για το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ του ΟΠΑΠ (SACP) είναι «bb».
Σημειώνεται, τέλος, πως, παρά τη σημαντική ελεύθερη διασπορά του, ο ΟΠΑΠ δεν είναι απομονωμένος από τη Sazka, δεδομένου ότι κανένας μέτοχος εκτός από οντότητες που ελέγχονται από τη Sazka δεν κατέχει περισσότερο από το 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης