Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall με ώθηση από την Apple - Στο +1,9% ο S&P 500, ο Nasdaq +2,35%

Ράλι στη Wall με ώθηση από την Apple - Στο +1,9% ο S&P 500, ο Nasdaq +2,35%
Η αγορά προεξοφλεί 5 αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ…

Ράλι καταγράφεται στη Wall Street την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, με τους κυριότερους δείκτες την εβδομάδα που παρέρχεται να «ανεβοκατεβαίνουν» θυμίζοντας τρενάκι roller coaster.
Oι επενδυτές, από ό,τι φάνηκε, ήταν μπερδεμένοι, καθώς από τη μια μεριά έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην πολιτική νομισματικής σύσφιξης που σκοπεύει να ακολουθήσει η Fed –η αγορά προεξοφλεί 5 αυξήσεις επιτοκίων–, από την άλλη το συναίσθημα ενισχύθηκε από τα ενθαρρυντικά νέα για το αμερικανικό ΑΕΠ, που άγγιξε σε επίπεδο τριμήνου το +6,9%.
Επίσης, έντονα απασχολεί το γεωπολιτικό ρίσκο, με τις ΗΠΑ να απειλούν τη Ρωσία με κυρώσεις...

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +1,16%, στις 34.558 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κινείται στο +1,9%, στις 4.408 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +2,35%, στις 13.685 μονάδες.
Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russel «ανεβαίνει» +0,5%, στις 1.940 μονάδες.
Ο δείκτης VIX κυμαίνεται στις 30 μονάδες 

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν πλέον την κατάρρευση του δείκτη βαρόμετρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, με αφορμή την μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Με άλλα λόγια, η διόρθωση έχει να κάνει με την πρόθεση της Fed να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, αλλά και με τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς. 
Για μεγάλη διόρθωση στις αγορές, λίαν συντόμως, κάνει λόγο με ανάλυσή της η Bridgewater, που εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα).
Μεταξύ των 3.900 και 4.130 μονάδων αναμένεται να βρει ισορροπία ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Για χειμώνα στις αγορές μετοχών κάνει λόγο και η επενδυτική τράπεζα Μorgan Stanley, επανερχόμενη για άλλη μία φορά στο σενάριο «φωτιά» και πάγος, για το οποίο είχε «μιλήσει» σε προηγούμενα reports της.
Για μεγάλη διόρθωση στις αγορές κάνει λόγο με δηλώσεις του και ο επονομαζόμενος νονός της τεχνικής ανάλυσης Ralph Acampora.
Όπως αναφέρει, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.400 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2022.
Επίσης, ο Jeremy Grantham και ιδρυτής του fund GMO, που θεωρείται στην Wall Street θρύλος στις επενδύσεις…, κραχ στην Wall με πτώση 50% στις μετοχές...
Να σημειωθεί ότι ο Grantham είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το σκάσιμο της φούσκας νέας τεχνολογίας dot.com όσο και για τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά δεν κατανόησε πόσο αποφασισμένη είναι η Fed να αποτρέψει το ξεφούσκωμα των μετοχών… 

Σε bear market o Russell 2000

Ο δείκτης Russell 2000, ο οποίος μετράει την απόδοση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, έκλεισε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου με πτώση περισσότερο από 20% από το πρόσφατο υψηλό του, βυθιζόμενος σε bear market.
Ο δείκτης, ο οποίος έκλεισε σε ρεκόρ 2.442,742 στις 8 Νοεμβρίου, έκλεισε περίπου 21% από τα υψηλά του την Πέμπτη, καταγράφοντας την πρώτη του bear market από τις 9 Μαρτίου 2020.
O δείκτης έπρεπε να αποφύγει «κλείσιμο» κάτω από τις 1.954,19, αλλά η πίεση των πωλήσεων τον οδήγησε σε βαθιά κόκκινα μονοπάτια.
im-475646.png
Στα μάκρο της ημέρας, νέο στοιχεία που προκαλεί ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 4,8% τους τελευταίους 12 μήνες και 0,5% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Dow Jones.
Αυτός είναι ο ισχυρότερος ρυθμός από το 1983.
Την ίδια στιγμή, το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στο τέλος του 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης για το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Το δε κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ισχυρό ρυθμό για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στο τέλος του 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης για το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό ακολουθεί το άλμα-ρεκόρ του δείκτη κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο.

Στα επιχειρηματικά, έσοδα ρεκόρ σημείωσε ο τεχνολογικός κολοσσός Apple το τρίμηνο χρήσης από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, με το προϊόν ναυαρχίδα iPhone να σαρώνει σε πωλήσεις.
Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 123,9 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενα κατά 11% σε ετήσια βάση, παρά τις διαταραχές που διαπιστώνονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Τα καθαρά κέρδη της Apple στο τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 20%, στα 34,6 δισ. δολάρια, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 31,1 δισ. δολάρια.
Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, η μετοχή της Apple σημείωσε άλμα 3%.

Στα εμπορεύματα, ανοδικά +1,88% κινείται το αμερικανικό αργό, στα 88,24 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1,6%, στα 1.782 δολ. ανά ουγγιά.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι στο 1,80%.

Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, διορθώνοντας επί της ουσίας μέρος των χθεσινών κερδών, καθώς η επιφυλακτικότητα για την γεωπολιτική ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 1%.
Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 1,17% στις 7.466 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,32% στις 15.318 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 6.965 μονάδες.
δδδ_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης