Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έρευνα Ιωαννίδη - MedRxiv: Η θνησιμότητα από την Covid στους 0-19 ετών ήταν μόλις στο 0,0013%

Έρευνα Ιωαννίδη - MedRxiv: Η θνησιμότητα από την Covid στους 0-19 ετών ήταν μόλις στο 0,0013%
Η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα πως η θνησιμότητα από τη λοίμωξη του Covid (Infection Fatality Rate) ανέρχεται για τις ηλικίες από 0 έως 19 ετών μόλις στο 0,0013%, ενώ για τους άνω των 70 ετών κυμαίνεται μεταξύ του 2,9% έως το 4,9%
Σχετικά Άρθρα

Νέες διαστάσεις στην προπαγάνδα για τους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό τίθενται από τον επιδημιολόγο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη με την προδημοσίευση μιας νέας μεταανάλυσής του στο MedRxiv.
Η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα πως η θνησιμότητα από τη λοίμωξη του Covid (Infection Fatality Rate) ανέρχεται για τις ηλικίες από 0 έως 19 ετών μόλις στο 0,0013%, ενώ για τους άνω των 70 ετών κυμαίνεται μεταξύ του 2,9% έως το 4,9%.
Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας Γιάννης Ιωαννίδης και Κάθριν Αξφορς, οι πρώιμες εκτιμήσεις του ποσοστού θνησιμότητας (Case Fatality Rate), δηλαδή του λόγου των θανάτων προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στους ηλικιωμένους, ήταν εξαιρετικά υψηλές.
Όμως ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν από τη νόσο ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις.

Επομένως, το Infection Fatality Rate (IFR), η θνησιμότητα από τη λοίμωξη, είναι κατά πολύ χαμηλότερη.
Διαπιστώνεται παράλληλα πως η θνητότητα από τον Covid είναι εντυπωσιακά χαμηλότερη στους ηλικιωμένους που διαβιούν εντός της κοινότητας, σε αντιδιαστολή με τους ηλικιωμένους που ζουν στους οίκους ευγηρίας καθώς και στις αντίστοιχες μονάδες φροντίδας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η θνησιμότητα από τη λοίμωξη σε αυτήν την ηλικιακή διαστρωμάτωση καταγράφει τη διακύμανση μεταξύ του 2,9% και του 4,9%.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό των θανάτων στα γηροκομεία μειώθηκε σημαντικά μετά την παρέλευση του πρώτου κύματος της πανδημίας, περιορίζοντας έτι περαιτέρω τη θνησιμότητα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ενώ η γνώση που η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον αποκτήσει, όπως και τα εμβόλια, που παρέχουν, όπως τονίζεται, προστασία έναντι του θανάτου και όχι της νόσησης, θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη θνησιμότητα από τον Covid.

nb pinakas thanatoi covid

Ο καθηγητής Ιωαννίδης έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως η πανδημία έχει λήξει και βρισκόμαστε πλέον στην ενδημική της φάση. Δεν μοιράζεται πάντως την ίδια αισιοδοξία για την Ελλάδα, καθώς έχει υπογραμμίσει ότι θα είναι ουραγός στην έξοδο από την πανδημία και θα ταλαιπωρηθεί για αρκετούς μήνες ακόμη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και πιθανότατα θα σκαρφαλώσει έτι περαιτέρω «στην 25 έως 30ή ή ακόμη και πιο ψηλά», καταγράφοντας μια υγειονομική τραγωδία.

Πώς διαμορφώνεται πλέον η θνησιμότητα από κορωνοϊό ανά ηλικιακή ομάδα

Για τους 0-19 ετών, απαντά ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης, ανέρχεται στο 0,0013%, για την ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών στο 0,0088%, για τους 30-39 ετών στο 0,021%, για τους 40-49 ετών 0,042%, για τους 50-59 ετών στο 0,14%, για τους 60-69 ετών στο 0,65% και για τους 70 ετών και άνω το ποσοστό IFR κυμαίνεται από 2,9% έως 4,9%.

Στη μετα-ανάλυση του κ. Ιωαννίδη συμπεριελήφθησαν 25 έρευνες οροθετικού επιπολασμού, που αφορούσαν την επιβίωση ασθενών με Covid-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και οι οποίες διεξήχθησαν σε 14 χώρες. Στις μελέτες αυτές συμμετείχαν 1.000 και άνω άτομα ηλικίας 70> ετών για τη δημιουργία δειγμάτων που αντικατοπτρίζουν τον γενικό πληθυσμό.

Ο κ. Ιωαννίδης, όμως, στη μετα-έρευνά του συμπεριλαμβάνει παραμέτρους για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όπως αντιπροσωπευτικότητα πληθυσμού, γερασμένους ηλικιακά πληθυσμούς, συννοσηρότητες, ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό, ευάλωτες ομάδες, υποκαταγραφές θανάτων ή αντίθετα υπερκαταγραφές, πληθυσμούς που διαβιούν στα γηροκομεία και πληθυσμούς ηλικιωμένων εντός της κοινότητας σε γηροκομεία, κοινωνικοοικονομικές συνθήκες κοκ.

Είναι, δε, εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο αποδομεί περισπούδαστες έρευνες, βάσει των οποίων, όπως σημειώνεται, ελήφθησαν αποφάσεις για τις πολιτικές υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μελέτη του Levin et al (Hanage WP, Owusu-Boaitey N, Cochran KB, Walsh SP, Meyerowitz-Katz G. Assessing the age specificity of infection fatality rates for COVID-19: systematic review, meta-analysis, and public policy implications. European journal of epidemiology. 2020), που «αποτελεί τη βάση για τα σενάρια σχεδιασμού της πανδημίας του CDC των ΗΠΑ, αναφέρεται IFR 4,6% στην ηλικία των 75 ετών και 15% στην ηλικία των 85, χωρίς να διαχωρίζονται οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας, με αποτέλεσμα να αναφέρονται σε όλους τους ηλικιωμένους. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε σχετικά περιορισμένα δεδομένα για αυτές τις ομάδες και περιορίστηκε στις προηγμένες οικονομίες».

Σημειώνεται, δε, πως «οι πρώιμες εκτιμήσεις για το CFR από την Κίνα το προσδιόριζαν στο 8% για την ηλικιακή ομάδα των 70-79 και στο 14,8% για αυτή των 80 ετών και άνω. Εξαιρετικά υψηλές ήταν, αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις από την Ιταλία και τη Ν. Υόρκη».

Προστίθεται πως «οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προστατεύονται περισσότερο από την έκθεση στη λοίμωξη απʼ ό,τι οι νεότεροι, αν και η προστασία των ηλικιωμένων διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Πέραν, όμως, της ηλικίας οι συννοσηρότητες και η χαμηλότερη λειτουργικότητα επιδρούν σημαντικά στον κίνδυνο θανάτου. Κυρίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι γηροκομείων αντιπροσώπευαν το 30-70% των θανάτων από Covid-19 σε χώρες υψηλού εισοδήματος κατά το πρώτο κύμα. Το IFR σε κατοίκους γηροκομείων έχει εκτιμηθεί στο 25% (Arons MM, Hatfield KM, Reddy SC, Kimball A, James A, Jacobs JR, et al. Presymptomatic SARS-CoV-2 Infections and Transmission in a Skilled Nursing Facility. N Engl J Med. 2020)».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->