Τελευταία Νέα
Οικονομία

J. Dimon (JP Morgan): H Ελλάδα γύρισε σελίδα, θετικές οι προοπτικές - Θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες

J. Dimon (JP Morgan): H Ελλάδα γύρισε σελίδα, θετικές οι προοπτικές - Θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες
Επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μέσα στο 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Jamie Dimon
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και οι προοπτικές που διανοίγονται είναι θετικές, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, Jamie Dimon, στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οίκου επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και, παρά την πανδημική κρίση, ο οικονομικός ορίζοντάς της είναι θετικός.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2023 να αποκτήσει  επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα σημάνει επιστροφή στην κανονικότητα.
Αναφερόμενος στην επένδυση που πραγματοποίησε στην εταιρεία Viva, που αποτελεί ένα σύστημα πληρωμών, σημείωσε ότι η JP Morgan δεν αποκλείει να πραγματοποιήσει και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες.
Να επισημανθεί ότι ο Jamie Dimon είχε συναντήσεις με τους τραπεζίτες Φωκίωνα Καραβία της Eurobank και Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, καθώς και με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews

Νωρίτερα το Bankingnews ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, J. Dimon, με επίκεντρο την εξαγορά της Viva Wallet, για το 49% της οποίας έδωσε 800 - 850 εκατ.
Η JP Morgan αποτίμησε επί της ουσίας τη Viva, η οποία είναι ένας μηχανισμός ηλεκτρονικών πληρωμών, περί τα 1,7 δισ.
Ο Dimon που παραδοσιακά έχει θετική άποψη για την Ελλάδα, προφανώς θα εξαίρει τις προοπτικές της οικονομίας και θα έχει συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες.
Η επένδυση της JP Morgan στη Viva αναμένεται τα επόμενα 4-5 χρόνια να δημιουργήσει αξία στη Viva έως και 5 δισ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Jamie Dimon ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι η JPMorgan προτίθεται να επεκτείνει το γραφείο της στην Ελλάδα, να επενδύσει περαιτέρω στην Viva Wallet και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου προσωπικό στη χώρα.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο», είπε ο επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού κατά την έναρξη της συζήτησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση της JPMorgan αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία» και παράλληλα «επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα».
«Η Viva είναι μια σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής» που διαθέτει η Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο κ. Dimon, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πεδίο που προσφέρει έναν «εξαιρετικό τρόπο» για την ανάπτυξη της οικονομίας.
«Είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva», συμπλήρωσε.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan στην Ελλάδα Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head of Wholesale Payments.

Ολόκληρος ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Jamie Dimon

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πολύ που είστε στην Ελλάδα και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προχωρήσατε σε μια σημαντική επένδυση σε μια ελληνική εταιρία fintech με πολύ υψηλή αποτίμηση.
Πιστεύω πως αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των startup που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα.
Θα ήθελα να επισημάνω κάτι που θεωρώ πως έχει ιδιαίτερη σημασία, τη νομοθεσία για τα δικαιώματα προαίρεσης που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση μας, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Αντιλαμβάνομαι πως ενισχύετε επίσης τη συνολική σας παρουσία στην Ελλάδα με την έννοια ότι παρέχετε περισσότερη χρηματοδότηση σε ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχετε στρέψει το βλέμμα σας στη χώρα για πιθανές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και πως η Ελλάδα του 2022 έχει ελάχιστες ομοιότητες με την Ελλάδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης.
Αναμένουμε τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη για το 2021 και νομίζω ότι θα είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις μας στον προϋπολογισμό. Και δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν είχαμε θετική έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη το 2022.
Αλλά πέραν αυτού, νομίζω πως έχουμε θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη, διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και θέλουμε και εσείς να είστε μέρος αυτής της ιστορίας, όχι απλά λόγω της ελληνικής καταγωγής σας, αλλά γιατί πραγματικά βλέπετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την επίσκεψή σας.

Jamie Dimon: Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Ξέρετε, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2019 και είχαμε προγραμματίσει ένα ταξίδι το οποίο δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω αυτής της τρομερής ασθένειας, της Covid.
Αλλά είμαι ενθουσιασμένος για την πρόοδο που έχετε πετύχει στην Ελλάδα και είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι που αγοράζουμε το 49% της Viva.
Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JPMorgan Chase σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος για την Ελλάδα, για την ελληνική μου κληρονομιά.
Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και πάντα σκέφτομαι ότι αν οι παππούδες μου ήταν εδώ, τρεις από τους οποίους μετανάστευσαν από τη χώρα σε δύσκολες εποχές, θα εκπλήσσονταν σήμερα για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι βρίσκομαι με τον Πρωθυπουργό και ο δεύτερος, ότι είμαι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase. Άρα αυτό με κάνει περήφανο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Σας ευχαριστώ.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 25/1/2022 

Η εξαγορά του 48% της Viva Wallet αντί 800 εκατ από τη JP Morgan και οι προστριβές Καρώνη με τους μετόχους

Στην εξαγορά των ποσοστών μειοψηφίας της Viva Wallet (49%) προχωρεί η αμερικανική Τράπεζα Jp Morgan με μια αποτίμηση της εταιρείας (100%) που ανέρχεται κοντά στα 2 δισ. ευρω, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν πηγές της εταιρείας.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η αποτίμηση κινείται περί τα 1,7 δισ. ευρώ, έτσι το τίμημα ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ.
Yπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2021, η Viva wallet είχε ανακοινώσει την χρηματοδότηση με 80 εκατ, δολάρια από την Τencent, την ΕBRD και την Breyer Capital.
Την συμφωνία προανήγγειλε με tweet ( Αμερικανικές Επενδύσεις σε δυο ελληνικές εταιρείες ) ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Α. Πατέλης, ενω σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται πρόκειται να έλθει στην Αθήνα και ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan κ. Jamie Dimon.
Το πολύμηνο λοιπόν σήριαλ διαπραγματεύσεων μεταξύ της JP Morgan έλαβε τέλος καθώς αναμένεται να υπογραφεί προσύμφωνο πιθανότατα αύριο ή την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η JP Morgan πρόκειται να εξαγοράσει τα μερίδια από το βρετανικό fund Ηedosophia ( 27% ), το 13% από το Family office Λάτση και το 7% της εταιρείας επενδύσεων DECA ( Δασκαλόπουλος).
Οι ιδρυτές της εταιρείας κ. Χ. Καρώνης και Μ. Αντύπας πρόκειται να διατηρήσουν το 51% και την διοίκηση της εταιρείας, ενω σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η JP Morgan θα επενδύσει νέα κεφάλαια στην εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η JP Morgan η οποία επενδύει σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη στον τομέα των πληρωμών στοχεύει στις 23 χώρες όπου διαθέτει παρουσία η Viva wallet, τόσο στα έσοδα εκκαθάρισης συναλλαγών, όσο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα POS.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2020, η Viva wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, μικτά κέρδη 21,4 εκατ. ευρώ και αρνητικό ebidta -2,4 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα έσοδα της Viva Wallet το 2020 είχαν προέλθει απο τον τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών 29,2 εκατ. ευρώ, ενω ακολουθούσαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με 5,2 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με κάρτες 3,8 εκατ. ευρώ.
Επίσης, τα έσοδα απο προμήθειες ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ και από τις μηχανές POS 2,9 εκατ. ευρώ. Για το 2021, η εταιρεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης ανέμενε τριπλάσια έσοδα, ενω σήμερα εμφανίζει θετικό Ebidta και μηδενικό δανεισμό.
Η Viva wallet διαθέτει τραπεζική άδεια στην Ελλάδα και άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία πρόκειται να ενταχθεί στο διατραπεζικό σύστημα άμεσων χρεώσεων πανευρωπαϊκά.
Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους.
Eπίσης, η Viva wallet είχε ξεκινήσει – πιλοτικά – την διάθεση δανείων σε εμπόρους μέσω ειδικού οχήματος SPV.

Τι επεδίωκε η πλευρά Καρώνη – οι προστριβές με τους μετόχους μειοψηφίας

Σύμφωνα με πηγές του bankingnews, ο κ. Χ. Καρώνης δεν επιθυμούσε την πώληση πρός την JP Morgan, καθώς προσδοκούσε σε υψηλότερη
αποτίμηση εξαιτίας των υψηλών πολλαπλασιαστών που ανακοινώθηκαν σε ανάλογες διεθνείς συμφωνίες στον τομέα των πληρωμών.
Εξάλλου, η πλευρά του κ. Χ. Καρώνη βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη με την εταιρεία Deca – για την οποία είχε ληφθεί και απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Viva wallet προκειμένου να μην υπάρχει παρατηρητής της Deca στο δ. σ της εταιρείας. Ανάλογες προστριβές λέγεται ότι, υπήρχαν και με το family office Λάτση.

H αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ

Στις 12 του τρέχοντος μήνα, επρόκειτο να συγκληθεί έκτακτη Γενική συνέλευση της Viva wallet με θέμα την αύξηση κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ.
Τελικώς η συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε, και προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις των μετόχων με την αμερικανική Τράπεζα.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->