Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στήριξη Κίνας στη Ρωσία για την Ουκρανία – Μόσχα: Η Δύση επιθυμεί προβοκάτσια

Στήριξη Κίνας στη Ρωσία για την Ουκρανία – Μόσχα: Η Δύση επιθυμεί προβοκάτσια
Wang Yi σε Blinken: Λογικές οι ανησυχίες της Μόσχας - Απάντησαν οι ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Τη στήριξη της Κίνας στη Ρωσία όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi κατά την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Anthony Blinken, τη στιγμή που οι πολεμικές ιαχές παραμένουν, με τις ΗΠΑ να εκτιμούν πως η Ρωσία θα εισβάλλει έως τα μέσα Φεβρουαρίου και με τη Μόσχα να δηλώνει πως η Δύση είναι σε πολεμική μέθη και πως επιθυμεί μια προβοκάτσια στην Ουκρανία.
«Ζητάμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία, να αποφεύγουν να οξύνουν την ένταση και να επιδεινώνουν την κρίση» είπε ο Yi, ο οποίος υπερασπίστηκε τις «λογικές ανησυχίες» της Ρωσίας για την ασφάλειά της.
Μάλιστα ο Yi υποστήριξε πως «την περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν η ενίσχυση ή η επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέροντας πως «οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν».

Η στάση Blinken

Από την πλευρά του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ φέρεται να υπογράμμισε τους παγκόσμιους κινδύνους για την ασφάλεια και την οικονομία που θα προκαλούσε μια νέα ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και επισήμανε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν την υπεύθυνη οδό.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες παρέδωσαν μέσω του πρέσβη τους στη Μόσχα τις γραπτές απαντήσεις τους στα αιτήματα που είχε θέσει η Ρωσία, επαναλαμβάνουν την πρόθεση τους να διατηρήσουν ανοιχτή την πόρτα του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, αναφέροντας ωστόσο πως προσφέρουν μια ρεαλιστική αξιολόγηση των ανησυχιών του Κρεμλίνου.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ζητήσει να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ ανατολικότερα και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή» όσον αφορά την ασφάλεια της.
Από την πλευρά της οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, καθώς έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Lavrov: Η Δύση επιθυμεί προβοκάτσια στην Ουκρανία

Η Ρωσία διαψεύδει ότι σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο και κατηγορεί τη Δύση ότι ετοιμάζει και επιθυμεί μια πραγματική προβοκάτσια στην Ουκρανία.
«Οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης.
Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.» είπε κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στη ρωσική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.

«Η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο το «μόνο» που κάνει είναι να «ενισχύει την υστερία», τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί ήδη καλούν σε ηρεμία.
Αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική» υποστήριξε ο Lavrov τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη
«Ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε» τόνισε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης