Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η γραπτή απάντηση στην Ρωσία ορίζει μια διπλωματική οδό

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η γραπτή απάντηση στην Ρωσία ορίζει μια διπλωματική οδό
Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken δήλωσε σήμερα 26 Ιανουαρίου ότι η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν μια στρατιωτική κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας.
Ο Blinken είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.
«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Blinken σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει.

Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Blinken δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, είπε ο Blinken, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης