Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η «Ελπίς» έφερε απ-Ελπις-ία - Σωτήρια παρέμβαση του στρατού στην Αττική Οδό - Γενική αργία στις 25/1 σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα

Η «Ελπίς» έφερε απ-Ελπις-ία - Σωτήρια παρέμβαση του στρατού στην Αττική Οδό - Γενική αργία στις 25/1 σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα
Αναστέλλεται η λειτουργία και ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων, βενζινάδικων, όπως και επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχής Ενημέρωση) Ξεκίνησε μετά από πολλές ώρες αποκλεισμού ο απεγκλωβισμός οδηγών από την Αττική Οδό με την σωτήρια παρέμβαση του στρατού, όπως ανέφερε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την τελευταία ενημέρωση προς τους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από την κακοκαιρία «Ελπίς».
«Έχει αρχίσει μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό στο Δαχτυλίδι, στην Κηφισίας και στην Πεντέλης.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αττική».
Συγκεκριμένα, οδηγούνται σε έξι σημεία, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, που τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους οδηγούν σε λεωφορεία, τα οποία τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία για περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Για την Τρίτη 25/1 σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας μπαίνουν η περιφέρεια Αττικής, καθώς και η Εύβοια, η Βοιωτία, η Κρήτη και οι Κυκλάδες, που σημαίνει ότι θα υπάρχει αργία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, πλην αυτών που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία και ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην σούπερ μάρκετ, φαρμακείων, βενζινάδικων, όπως και επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Η προειδοποίηση και το δια ταύτα

Αν και οι μετεωρολόγοι είχαν εγκαίρως ενημερώσει για την κακοκαιρία «Ελπίς», ωστόσο για ακόμα μία φορά το κράτος έμεινε έκθετο. 

Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίστηκε στην Αττική Οδό με την κυβέρνηση να επιρρίπτει τις ευθύνες στην εταιρεία για το γεγονός ότι δεν διατήρησε ανοιχτό τον δρόμο με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι ακόμα και για 7 ώρες.
Το χάος στην Αττική Οδό προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, καθώς η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για αναζήτηση ευθυνών για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Την ίδια ώρα, στη μάχη του απεγκλωβισμού οδηγών στην Αττική Οδό μπήκε ο Στρατός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρήσει ο Στρατός προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους οδηγούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους, ξεκινώντας από την Αττική Οδό.
Εν τω μεταξύ, από νωρίς το απόγευμα, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα της ανόδου από το ύψης της Λεωφόρου Αθηνών.
Ιδιαίτερα δηκτικό είναι σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «επιτελικό μπάχαλο». 
FJ4wuhdWQAwKsEd.jpg

Γενική αργία αύριο 25/1 - Πυρά Στυλιανίδη στην Αττική Οδό

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.
Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό.
Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν.
Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση - δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.
Σύμφωνα με τον υπουργό αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, θα εκδοθούν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, οι οποίες θα μεταδοθούν από τα ΜΜΕ.

Αποφυγή μετακινήσεων Τρίτη 25/1 και με αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται πλέον η κίνηση των οχημάτων στην Αθήνα, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.
Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Αθηναίων απηύθυνε έκκληση προς τους δημότες του να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες και μόνο εφόσον αυτές κρίνονται απολύτως αναγκαίες, να γίνονται με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθούν ανοιχτές οι κεντρικές οδικές αρτηρίες και η απρόσκοπτη πρόσβαση στα νοσοκομεία της Αθήνας.
Την ίδια έκκληση απηύθυνε και η ΕΛΑΣ 

Αναζήτηση ευθυνών

Να αναζητηθούν ευθύνες για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, λόγω της κακοκαιρίας ζήτησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αττική Οδό, από την εταιρεία διαχείρισης και πως αυτό θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό. «Όλα τα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής προέκυψαν από την Αττική Οδό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα εντοπίζεται στην Αττική Οδό. Δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών. Θα αναζητηθούν ευθύνες, αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον Πρωθυπουργό. Όλες οι δυνάμεις είναι επί ποδός και επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται. Η κατάσταση βελτιώνεται στην Αττική Οδό, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε λιγοστά προβλήματα τα ηλεκτροδότησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης έκανε λόγο για «αντίξοες συνθήκες μέχρι αύριο» και υπογράμμισε πως «από αύριο το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι ο παγετός τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί».

Παρέμβαση στον εισαγγελέα για την Αττική Οδό

Tην παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Ειδικότερα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Σε ποιες εξόδους επιχειρεί ο στρατός

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έδωσε εντολή προκειμένου τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων από μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, με προσωπικό και μέσα, να συνδράμουν τις συνεχείς προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Έως τώρα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ενεργούν στις ακόλουθες εξόδους της Αττικής Οδού:

  • Έξοδος 11: Λεωφόρος Κηφισίας
  • Έξοδος 12: Λεωφόρος Πεντέλης
  • Έξοδος 13: Δουκίσσης Πλακεντίας
  • Έξοδος 15: Λεωφόρος Μαραθώνος
  • Έξοδος 17: Κάντζα
  • Έξοδος 18: Παιανία

aaaaaa_1.jpg
Το μπαλάκι ευθυνών για την Αττική Οδό


Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στην Αττική οδό στο ύψος της Παλλήνης λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.
Σύμφωνα με οδηγούς Ι.Χ που κινούνται στη κατεύθυνση από Παλλήνη προς Αθήνα, η κατάσταση είναι απελπιστική και αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα με αποτέλεσμα εκατοντάδες οδηγοί να ειναι εγκλωβισμένοι.
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι οδηγοί εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα τους και να κατευθύνονται με τα πόδια προς Γέρακα ή Παλλήνη...
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπέβαλλε αίτημα στην διαχείριση της Αττικής Οδού να κλείσει τις εισόδους, για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
Από την πλευρά τους, η Αττικής Οδός, λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, με ανακοίνωσή της επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυκλοφορία που «είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού» και εκφράζει τη λύπη της «για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Στην Αττική Οδό, σύμφωνα με την εταιρεία, επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα και υπάρχει επάρκεια αλατιού.

Νέα ανακοίνωση από Αττική Οδό για τις εικόνες ντροπής: Συγγνώμη στους οδηγούς και τις οικογένειές τους

Συγνώμη για την ταλαιπωρία ζητά με νεότερη ανακοίνωση της, η Αττική Οδός. Στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει τις εικόνες χάους με τους εκατοντάδες οδηγούς εγκλωβισμένους στα οχήματα τους από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (24/1/2022), η εταιρεία κάνει λόγο για πρωτοφανή γεγονότα.
Πιο αναλυτικά, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση της: «Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο.
Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.
Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

xioni11_2.jpg


Οικονόμου: Επιχειρούν στην Αττική 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της ΕΛΑΣ -Σε εξέλιξη επιχείρηση αντιδρόμησης στην Αττική Οδό

Από το πρωί η Ελληνική Αστυνομία στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι επί ποδός, συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και σύμφωνα και με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί και εφαρμόζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που προβλέπεται για την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καιρικών φαινομένων, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για την κακοκαιρία «Ελπίδα».
Ειδικότερα για την Αττική, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε πως επιχειρούν, αυτό το 24ωρο, 3.900 αστυνομικοί, 883 οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα το Κέντρο Άμεσης Δράσης έχει δεχθεί 400 κλήσεις για βοήθεια σε πολίτες οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΛΑΣ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αττικής Οδού, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα.
Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν οι κινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες, λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες.
Ακόμα, απηύθυνε παράκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν στα οχήματά τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και δεν τις τοποθετούν στα σημεία των οδών που επιβάλλεται.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί για το επόμενο διάστημα οι βασικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση για άτομα που θα χρειαστούν επειγόντως τη μετακίνησή τους είτε προς νοσοκομείο είτε οπουδήποτε αλλού, να απευθύνονται στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία, και τόνισε πως η Πολιτεία θα διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά τους.

Τσίπρας: Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης

Ιδιαίτερα δηκτικό είναι το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και το απόλυτο χάος στην Αττική Οδό, όπου έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες οδηγοί.
«Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο. Και πάντα κάποιος άλλος έχει την ευθύνη», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης», τονίζει και εύχεται «Κουράγιο και υπομονή σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται».

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας: Κλειστή η άνοδος του Κηφισού από το ύψος των ΚΤΕΛ

Εν τω μεταξύ, νωρίς το απόγευμα, έκλεισε η άνοδος του Κηφισού από το ύψος της λ. Αθηνών, στα ΚΤΕΛ. Ο δρόμος έκλεισε με απόφαση της τροχαίας λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. Παράλληλα, ολική διακοπή κυκλοφορίας με απόφαση της τροχαίας υπάρχει και στην λεωφόρο Αθηνών στο ρευμα προς Λαμία.

Πώς κινούνται τραμ, μετρό, ηλεκτρικός

Η ΣΤΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση για τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς και πώς έχει επηρεαστεί από την κακοκαιρία.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά το τραμ, στη γραμμή 7, «Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος», προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση «ΠΑΛ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ», λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ προς ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑ.
Στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), η κυκλοφορία μέχρι τη λήξη της σημερινής κυκλοφορίας θα διεξάγεται στο τμήμα Ειρήνη – Πειραιάς και αντίστροφα, ενώ στις Γραμμές 2 & 3 μετρό, η κίνηση διεξάγεται κανονικά εκτός από τα δρομολόγια από και προς το Αεροδρόμιο.

ΔΕΔΔΗΕ: Πού υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σε Αττική, Εύβοια και Κρήτη εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε αρκετές από τις περιοχές υπάρχουν δυσκολίες και στην πρόσβαση των συνεργείων του Διαχειριστή στις βλάβες, λόγω των χιονοπτώσεων.
Ειδικότερα:
• Αττική
Διακοπή της ηλεκτροδότηση στην Παλλήνη περί την λεωφόρο Μαραθώνος, και την Ανθούσα. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται με αμείωτους ρυθμούς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζοντας προβλήματα πρόσβασης λόγω της χιονόπτωσης.
• Εύβοια
Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών. Οι βλάβες εντοπίζονται στο Μαντούδι, το Αλιβέρι, τα Ψαχνά και τους Ωρεούς.
• Βοιωτία
Διακοπές σημειώνονται στην Περιοχή της Θήβας περί την λίμνη Υλίκη και στο Πήλιο προς την νότια πλευρά του. Η ηλεκτροδότηση των Σποράδων συνεχίζεται χωρίς προβλήματα μέχρι τώρα.
• Νησιά
Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει μέχρι τώρα το βορειοανατολικό Αιγαίο (κυρίως τη Λήμνο, τη Χίο και την Ικαρία), τις Κυκλάδες (κυρίως Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Σύρο, Αμοργό, Σέριφο, Κύθνο, Σίφνο, Μήλο).
• Κρήτη
Στα Χανιά: Οι περιοχές στις οποίες σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης είναι: Βλητές, Πυθάρι, Κουνουπιδιανά, 'Αγιος Ονούφριος, Σταυρός. Έχει ήδη ξεκινήσει επιθεώρηση του δικτύου για τον εντοπισμό της βλάβης.
Στο Αρκαλοχώρι, στον οικισμό των σεισμόπληκτων έχει μεταφερθεί γεννήτριες ονομαστικής ισχύος 300 kVA. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες καλωδιώσεις και το Η/Ζ έχει ήδη εγκατασταθεί και δοκιμαστεί.
Στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση, στάλθηκε ένα συνεργείο δύο ατόμων, το οποίο θα παραμείνει όλο το βράδυ για την άμεση αντιμετώπιση των βλαβών.
Στις Περιφέρειες Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου , Ιονίου καθώς και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν των συνηθισμένων.

Ιστορικός χιονιάς

Όσον αφορά την Αττική, κάνουν λόγο για έναν «ιστορικό χιονιά» που θα πλήξει όλη την πρωτεύουσα, ενώ ήδη το έχει «στρώσει» όχι μόνο στα ορεινά και στα βόρεια προάστια αλλά και στο Σύνταγμα και στο κέντρο της Αθήνας καθώς και στα νότια και παραλιακά προάστια.
3_141.JPG

Μήνυμα 112 στους κατοίκους της Αττικής

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Αττικής προειδοποιώντας για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους τις επόμενες ώρες και καλώντας τους να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.
«Προειδοποίηση για πολύ έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας τις επόμενες ώρες. Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση.
Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών» αναφέρει το 112.
Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κλειστή η Εθνική Οδός

Έντονα προβλήματα παρουσιάζονται και στο εθνικό οδικό δίκτυο, ιδίως στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας από τις Ράχες Φθιώτιδας. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε ισχύ βρίσκεται απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.
Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
· Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
· Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»).

Νομός Ευβοίας

· Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλα) έως την 42η χ/θ (Προκόπι),
· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Χαλκίδας – Θηβών, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ.
· Στο τμήμα από κόμβο Αγίου Στεφάνου προς ΠΑΘΕ (Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας), μέσω Α-11 Εθνικής Οδού Σχηματαρίου – Χαλκίδας.
Επιπλέον, η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στα ανωτέρω σημεία, καθώς και όλων των οχημάτων στο υπόλοιπο Εθνικό & Επαρχιακό Δίκτυο του Νομού, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
· Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
· Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Νομός Φθιώτιδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 242,079η χ/θ (Α/Κ Ραχών) έως την 121,250η χ/θ (όρια με Ν. Βοιωτίας).

Νομός Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 16η έως την 18η χ/θ.
Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών.
ioannian.jpg

Πολικό ψύχος και παγετός έβαλαν στην... κατάψυξη Ιωάννινα και Άρτα - Στους -11 η θερμοκρασία

Παγετός και δριμύ ψύχος επικρατεί στον νομό Ιωαννίνων και στους ορεινούς δήμους της Άρτας από χθες τη νύχτα, με το θερμόμετρο να κάνει βουτιά υπό το μηδέν.
O υδράργυρος έπεσε στους -11°C στο Μέτσοβο, στους -10 στο Τρίστενο, -9 στο Τέροβο και το Πληκάτι, -8 στη Βωβούσα και το Τσεπέλοβο και στους -4 στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους Δήμους Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων της Άρτας, σήμερα λόγω του παγετού, παρέμειναν κλειστά ενώ θα εκτιμηθεί η κατάσταση για τις επόμενες ημέρες.
Με την 2η διδακτική ώρα θα γίνει η έναρξη των μαθημάτων σε όλες τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών.
Η απόφαση, που ελήφθη από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου, θα ισχύσει από αύριο Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή λόγω του παγετού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών ανακοίνωσε πως το υπνωτήριο αστέγων θα είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.
Στη λίμνη Παμβώτιδα, πνέουν ισχυροί ΒΑ άνεμοι, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια με τα πλοιάρια στο Νησί, ενώ το νερό της λίμνης που πέφτει πάνω στα δένδρα και τα φυτά στην όχθη, λόγω του εντόνου κυματισμού, γίνεται κρύσταλλο.

Σε Αχαϊα και Κορινθία τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα

Στις περιφερειακές ενότητες της Αχαΐας, στην Δυτική Ελλάδα, και της Κορινθίας, στην Πελοπόννησο, καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα, λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήματα του οδικού δικτύου.

ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ

Ειδικότερα, στην Αχαΐα παραμένει κλειστή η δημοτική οδός που συνδέει την τοπική κοινότητα της Περιστέρας του Δήμου Αιγιαλείας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ενώ οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αίγιου, μέσω Πτέρης, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Πυργάκι
  • Στην επαρχιακή Πούντας - Καλαβρύτων, από το ύψος του 9ου χιλιομέτρου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριολίθου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βαλιμής και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 9ο χιλιόμετρο και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Συνεβρού, από το 9ο χιλιόμετρο και άνω

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στην περιφερειακή ενότητα Κορίνθιας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Κιάτου, από το 1ο χιλιόμετρο, έως το Κιάτο
  • Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Δερβενίου, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 19ο χιλιόμετρο
  • Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούρια, από το 1ο χιλιόμετρο έως το 20ο χιλιόμετρο
  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 7ο χιλιόμετρο έως το 35ο χιλιόμετρο
  • Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας από το 3ο χιλιόμετρο και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Λυγιάς - Πύργου από το 2ο χιλιόμετρο και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Ταρσινών - Στιμάγκας

Επίσης, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλες τις επαρχιακές οδούς, στην περιοχή της Νεμέας.
Τέλος και στις δύο περιφερειακές ενότητες επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Οι χιονοπτώσεις στην Κορινθία επεκτάθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες


Οι χιονοπτώσεις στην Κορινθία επεκτάθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου και να είναι πλέον αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Ειδικότερα, στην Κορίνθια είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων και σε άλλα σημεία της περιφερειακής ενότητας και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Ταρσινών - Ελληνοχωρίου, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Ζευγολατιού - Καλεντζίου, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Ζευγολατιού - Χαλκίου, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Κουτσομοδίου - Χαλκίου
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Αρχαίας Νεμέας - Δερβενακίων
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Αρχαίας Νεμέας - Αρχαίων Κλεωνών - Αγίου Βασιλείου
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Πετρίου - Γαλατά - Ψαρίου
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Λεοντίου
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Δάφνης - Καστρακίου - Μποζικά - Τιτάνης
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Κουτσίου - Στιμάγκας

Στην Αργολίδα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες την επαρχιακή οδό Αγίας Τριάδας - Αραχναίου, από το ύψος της διασταύρωση Κατζιάς.
Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Αγίου Πέτρου - Καστρίου
  • Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Στη Λακωνία, χρειάζονται αλυσίδες τα οχήματα που κινούνται στις εξής περιοχές:

  • Στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το 24ο χιλιόμετρο έως το 38o χιλιόμετρο
  • Στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 42ο χιλιόμετρο έως το 50ο χιλιόμετρο, μέσω του Ταϋγέτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης