Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το αφήγημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας – Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης αίρουν τα μέτρα

Καταρρέει το αφήγημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας – Η μία μετά την άλλη, οι χώρες της Ευρώπης αίρουν τα μέτρα
Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid, μετά από τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες και τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη, η μία μετά την άλλη άρχισαν να αναιρούν τους περιορισμούς για τον Covid που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.
Σημαντικό ρόλο στις σχετικές αποφάσεις των κυβερνήσεων
διαδραμάτισαν οι έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, που εκφράστηκαν με ποικίλους τρόιπους και πλήθος κινητοποιήσεων.
Πολίτες, που βρέθηκαν στο απόσπασμα και δέχθηκαν πλήθος επιθέσεων για τις αντιδράσεις τους δικαιώνονται ενώ ακόμη και χώρες που επί του παρόντος διατηρούν άκαμπτη στάση θα κάνουν προφανώς δεύτερες σκέψεις, έστω και εάν οι πρωτοβουλίες τους λαμβάνουν και νομοθετική μορφή.

Τέλος τα μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες στους εξωτερικούς χώρους ή να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί για να εισέλθουν σε κάποιους χώρους όπως εστιατόρια ή παμπ από την επόμενη Πέμπτη (27/1).
«Λόγω της έκτακτης εκστρατείας ενίσχυσης, μαζί με τον τρόπο με τον οποίο το κοινό ανταποκρίθηκε στα μέτρα του Σχεδίου Β, μπορούμε να επιστρέψουμε στο Σχέδιο Α στην Αγγλία και να επιτρέψουμε τη λήξη των κανονισμών του Σχεδίου Β ως αποτέλεσμα από την αρχή της Πέμπτης την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης η παραλλαγή Omicron έχει φτάσει στην κορύφωσή της.

Τέλος οι περιορισμοί στην Ιρλανδία

Στην κοντινή Ιρλανδία, σχεδόν όλοι οι κανόνες για τον Covid εξέπνευσαν συμπεριλαμβανομένων των ορίων χωρητικότητας για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Το ωράριο στην εστίαση και ορισμένα λεγόμενα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν επίσης αρθεί δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα.

Άρση μέτρων και στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Jean Castex δήλωσε πως η χώρα του θα άρει τους περιορισμούς τις επόμενες εβδομάδες, υποστηρίζοντας πως οι αριθμοί των κρουσμάτων και οι νοσηλείες έχουν βελτιωθεί.
Ωστόσο, συνέδεσε τη χαλάρωση των περιορισμών με το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα (24/1), και το οποίο επικριτές έχουν περιγράψει ως δρακόντειο και έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες τις τελευταίες ημέρες.
Ο Castex και άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να καταργηθεί εντελώς εάν βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση του Covid στη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας Olivier Veran δήλωσε την Πέμπτη (210/1) ότι θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται.
«Είμαστε λίγο πιο σίγουροι λέγοντας ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς και να αφήσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά», δήλωσε ο Veran.
Οι εντολές για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τα όρια πληρότητας σε ορισμένους χώρους και η τηλεργασία δεν θα απαιτούνται στις 2 Φεβρουαρίου, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι. Τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί επίσης να ανοίξουν ξανά στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ισπανία: O Covid να αντιμετωπιστεί ως γρίπη

Στις 20 Ιανουαρίου 2022, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσεγγίσει τον Covid με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζει τη γρίπη, καθώς συχνές μελέτες και δεδομένα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή Omicron είναι πολύ λιγότερο λοιμογόνος από τις προηγούμενες παραλλαγές.
«Αυτό που λέμε είναι ότι τους επόμενους μήνες και χρόνια, θα πρέπει να σκεφτούμε, χωρίς δισταγμό και σύμφωνα με όσα μας λέει η επιστήμη, πώς να διαχειριστούμε την πανδημία με διαφορετικές παραμέτρους», είπε o Ισπανός πρωθυπουργός.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία και η Αυστρία φαίνεται ότι εξακολουθούν να προχωρούν στα σχέδιά τους να καταστήσουν υποχρεωτικά τα εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα στην Αυστρία, προβλέπονται πρόστιμα ύψους χιλιάδων ευρώ και άλλες ποινές για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν.

People wait in a queue to receive a swab test for Covid-19 at a walk-in portable testing centre operated by the ambulance service in Dublin, Ireland on March 25, 2021, as the country struggles to reduce the spread of coronavirus. (Photo by Paul Faith / AFP) (Photo by PAUL FAITH/AFP via Getty Images)
Η Τσεχία έκανε πίσω

Ωστόσο, η κοντινή Τσεχία έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες στην Πράγα και σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με το γραφείο του νέου πρωθυπουργού Petr Fiala.
«Συμφωνήσαμε ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid δεν θα είναι υποχρεωτικός», είπε ο Fiala.
«Αυτό δεν αλλάζει τη στάση μας για τον εμβολιασμό.
Είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του Covid… ωστόσο, δεν θέλουμε να βαθύνουμε τις ρωγμές στην κοινωνία», σημείωσε.

«Βλέπει» το τέλος της πανδημίας ο ΠΟΥ

Η παραλλαγή Omicron, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο 2022, έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να την φέρει κοντά στο τέλος της, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Hans Kluge.
«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Kluge απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.
«Μόλις το κύμα της Omicron αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Kluge.

Ενδημική φάση

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «μία ενδημική φάση», προειδοποίησε.
«Ενδημική σημαίνει (...) ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί.
Ο ιός αυτός (μας) έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά.
Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί», επέμεινε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η Omicron, που εμφανίσθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου 2021 και είναι μεταδοτικότερη από τη Delta, είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Υγείας.
Με την εκτόξευση των κρουσμάτων, το θέμα που τίθεται πλέον είναι «η ελαχιστοποίηση των διαταραχών και η προστασία των ευάλωτων ατόμων» και όχι πλέον η επικέντρωση μόνο στην μείωση της μετάδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης