Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς» – Χιονίζει παντού, κλειστά τα σχολεία στην Αττική 24 και 25/1, μήνυμα του 112

Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς» – Χιονίζει παντού, κλειστά τα σχολεία στην Αττική 24 και 25/1, μήνυμα του 112
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αττική 24 και 25 Ιανουαρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών με απόφαση του Περιφερειάρχη
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς», με χιονοπτώσεις, βροχές και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Αττική 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν, αλλά και για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.
Ήδη, έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες που έχουν στη διάθεσή τους τις απαραίτητες προμήθειες αλατιού, προκειμένου τόσο κεντρικοί δρόμοι, όσο και περιφερειακοί να παραμένουν ανοιχτοί.
Ακόμη, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, ώστε  να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα, ενώ έτοιμοι να συμβάλλουν είναι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».
Ειδικότερα, πυκνές χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής 23/1 στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, περιορισμένα είναι τα προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα από την κακοκαιρία, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Εύβοια και στον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας.
Σε ό,τι αφορά την Φωκίδα και τη Βοιωτία το πρόβλημα εντοπίζεται στο δρόμο από την Αράχωβα μέχρι τον Επτάλοφο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και κυρίως από την περιοχή του Κάστρου της Βοιωτίας μέχρι και τα Καμένα Βούρλα της Φθιώτιδας, ώστε να παραμείνει ανοιχτή.
Μεγάλος όγκος χιονιού έχει πέσει και στο νησί της Σκύρου, όπου τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού.
Στο μεταξύ, δεν είναι λίγες οι περιοχές σε όλη τη χώρα όπου είναι απαραίτηστη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική 24 και 25 Ιανουαρίου - Η απόφαση της Περιφέρειας 

Kλειστά σε όλη την Αττική θα παραμείνουν τη Δευτέρα (24/1) και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση, για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.
Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνεται, ότι ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το υπουργείο Παιδείας.
Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις του.

Πατούλης: Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο κ. Πατούλης επισημαίνει: «Δεδομένου ότι μέχρι τη στιγμή αυτή η εικόνα των μετεωρολόγων είναι ότι το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από αύριο το πρωί στην Αττική και ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, αποφασίσαμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων να μην λειτουργήσουν δια ζώσης αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου καθώς και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου. Στην απόφαση αυτή καταλήξαμε για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και αυτών που μετακινούνται από και προς τα σχολεία για να μεταφέρουν τα παιδιά μας.
Λάβαμε επίσης υπόψη μας ότι λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που γνωρίζουμε ότι θα επικρατούν, ακόμη κι αν είναι εφικτές οι μετακινήσεις το πρωί η το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν θα μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια τα μαθήματα, με ανοιχτά παράθυρα στις σχολικές αίθουσες, όπως επιβάλλουν τα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της Covid που εφαρμόζονται. Για τους λόγους αυτούς, κρίναμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις για όλους και κυρίως για τα παιδιά μας, είναι η αναστολή λειτουργίας των σχολείων για το επόμενο καταρχήν διήμερο. Επειδή οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για όλους μας, καλούμε τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας».

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό ώστε αντιμετωπίσουν τυχόν δύσκολες καταστάσεις.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και αφού αξιολογήσει την κατάσταση με νεότερη ανακοίνωση θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων και την Τετάρτη.

Υπ. Παιδείας: Τηλεκπαίδευση εάν κλείσουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Σε περίπτωση που αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων για έκτακτους λόγους, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα γίνεται τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «σε περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά λόγο αρμοδιότητας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί δια ζώσης».
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική 24 και 25 Ιανουαρίου - Η απόφαση της Περιφέρειας

Μήνυμα του 112 για την Αττική

Το 112 προειδοποιεί τους κατοίκους της Αττικής για έντονα φαινόμενα το επόμενο 48ωρο στην Αττική ενώ η κακοκαιρία «Ελπίς» σαρώνει όλη τη χώρα.
Στα κινητά των κατοίκων της Αττικής έφτασε μήνυμα του 112 με την προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο.
Γίνονται μάλιστα συστάσεις τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Ανάλογο μήνυμα έχει σταλεί και στους κατοίκους της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
112_3.JPG


Στυλιανίδης: Αποφύγετε κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απευθύνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (23/1/2022) στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Μάλιστα, όπως ανέφερε, μέσω του 112 θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο.
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση.
Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός»

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.
«Η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε ένα λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος.
Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.
Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων συστήνουμε ειδικά όσους θα χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους πχ την Ολυμπία και Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει καλύψει με ένα λευκό πέπλο χιονιού το Αιγαίο από τις Κυκλάδες, στην Κρήτη ως την Κάρπαθο

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης για το κύμα κακοκαιρίας «Ελπίς».
Ήδη, η χιονόπτωση έχει κατέβει σε επίπεδα κάτω των 1000 μέτρων υψόμετρο, ενώ προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σημειώνονται σε μεγάλο τμήμα της Κρήτης.
Στα λευκά έχει ντυθεί το Οροπέδιο Λασιθίου,
όπου από τα ξημερώματα χιονίζει ακατάπαυστα.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη αν και η παρουσία εκχιονιστικού μηχανήματος για τον καθαρισμό των δρόμων, είναι συνεχής.
Η θερμοκρασία στο Οροπέδιο βρίσκεται στους -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το χιόνι έχει κατέβει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, όπως στην περιοχή Κράσι.
Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο εμφανίζει προβλήματα.
Προσωρινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας όλων των οχημάτων λόγω χιονόπτωσης θα ισχύσουν στα εξής σημεία: στον νομό Ρεθύμνης στην επαρχιακή οδό Πατσό - Απόστολοι δήμου Αμαρίου, στην επαρχιακή οδό Αμνάτο – Αρκάδι, στην επαρχιακή οδό Γερακαρίου - Σπηλίου (δήμου Αμαρίου).
Επίσης, στον νομό Ηρακλείου, στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου - Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δ.ε. Κράσι, στην επαρχιακή οδό Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος δ.ε. Γωνιές (δήμου Μαλεβιζίου) και τον αγροτικό δρόμο της δ.ε Κρουσώνα προς το Λιβάδι (δήμου Μαλεβιζίου).
Σε όλα τα σημεία, σύμφωνα με την αστυνομία, ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος.
Στο νομό Λασιθίου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την επαρχιακή οδό Χερσονήσου - Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Κράσι μέχρι τον δήμο Οροπέδιο Λασιθίου και εντός του Οροπεδίου.
1_93.jpg
Χιονοπτώσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων

Πυκνές χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί από τα ξημερώματα της Κυριακής 23/1 στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι δήμοι.
Χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στη Σύρο, στη Νάξο, την Τήνο, την Άνδρο και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Στη Νάξο κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.
Ο κ. Λιανός έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, έχοντας υπόψη τις επικρατούσες, δυσμενείς συνθήκες λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και των μέτρων που πρέπει να τηρούνται λόγω της πανδημίας και της επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και παραμονή στους σχολικούς χώρους.
Χιόνια.jpg
Η σχετική ανακοίνωση:
«Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, αναστέλλεται η με φυσική παρουσία των μαθητών, λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022».
Αισθητή έως και έντονη είναι η χιονόπτωση στην Σύρο από το βράδυ του Σαββάτου, με το φαινόμενο να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σε περιοχές όπως η Απάνω Μεριά, η 'Ανω Σύρος, το Πισκοπειό, η Αληθινή, τα Χρούσσα, η Ανάσταση, όπως και άλλα σημεία του νησιού η χιονόπτωση είναι πιο έντονη.
Το πρωί της Κυριακής η χιονόπτωση εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού και αναμένεται να το στρώσει για τα καλά. Χιόνι έχει πέσει και σε πιο πεδινά σημεία, ακόμη και στην Ερμούπολη, ενώ το φαινόμενο θα γίνει πιο έντονο κατά τη διάρκεια της Κυριακής.
Μέχρι στιγμής, προβλήματα παρουσιάζονται μόνο στην περιοχή της Απάνω Μεριάς με κάποιους δρόμους να έχουν κλείσει λόγω έντονης χιονόπτωσης.
Συνίσταται, οι μετακινήσεις στο νησί να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο δρόμος για την Απάνω Μεριά, είναι αποκλεισμένος και θα χρειαστούν ειδικά μηχανήματα προκειμένου να τον καθαρίσουν.
3_6.webp
Χιονίζει στην ορεινή Κάρπαθο

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το πρωί στις ορεινές περιοχές του νησιού της Καρπάθου.
Ήδη στα λευκά έχει ντυθεί η κοινότητα Ολύμπου και η ευρύτερη περιοχή της Βορείας Καρπάθου.
Αναμένεται ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενε ώρες γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού.
4_3.webp
Θεσσαλονίκη: Κρύο χωρίς προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία


Κρύο, χωρίς άλλα προβλήματα, επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπη Στεργιάδη.
Ο ίδιος επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ως τώρα η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα εξελίχθηκε ομαλά ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα σε μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Νωρίς το πρωί στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, στη στροφή για Ρετζίκι, ρίξαμε λίγο αλάτι γιατί υπήρχε νερό που θα μπορούσε να παγώσει ενώ μας ειδοποίησαν από τον αντίστοιχο δήμο στο Πανόραμα ότι είχαν σπάσει οι σωλήνες στο συντριβάνι που βρίσκεται στην πλατεία Γενοκτονίας.
Στην Πέλλα επικράτησαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή της 'Αρνισσας προς την Έδεσσα όπου γίνεται αποχιονισμός ενώ κανονικά γίνονται και οι εργασίες αποχιονισμού στα ορεινά της Χαλκιδικής (από τον Πολύγυρο προς την Αρναία, τη Βαρβάρα και το Νεοχώρι), της Πιερίας, της Ημαθίας και ειδικά στα χιονοδρομικά κέντρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ώρες, διευκρίνισε ότι αναμένεται από σήμερα νέα πτώση της θερμοκρασίας και από αύριο δεν αποκλείεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές ενώ οι άνεμοι θα είναι ισχυροί.

Στερεά Ελλάδα: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της κακοκαιρίας - Πού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Στην Εύβοια διαδοχικά οι δήμοι αποφασίζουν το κλείσιμο των σχολείων, προληπτικά, μέχρι και την Τετάρτη 26/1, ώστε να περάσει το κύμα κακοκαιρίας το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα πλήξει την περιοχή.
Στο πλαίσιο, αυτό, ο δήμος Ερέτριας και ο δήμος Καρύστου αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Τετάρτη 26/1, σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει και ο δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας 'Αννας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και περιοχές στους υπόλοιπους δήμους της Στερεάς Ελλάδας.
Πάντως, τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Στερεά Ελλάδα είναι περιορισμένα, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή για το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Εύβοια και στον ορεινό όγκο της Ευρυτανίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας.
Μάλιστα, στην Εύβοια είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού που επικρατεί στους δρόμους:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Ροβιές.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Περαιτέρω, στην Ευρυτανία χρειάζονται για την κίνηση των οχημάτων αλυσίδες στα ακόλουθα σημεία:

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Νέα επιδείνωση από τις βραδινές ώρες - Χιονοκαταιγίδες στο Αιγαίο

Χιονοκαταιγίδες
σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 23/1 στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
Δορυφορικές εικόνες που έλαβε και επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δείχνουν τις νεφώσεις κατακόρυφης ανάπτυξης που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές του Αιγαίου τις πρωινές ώρες τις Κυριακής 23/1 και οι οποίες, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου.
Κατά διαστήματα παροδικές χιονοπτώσεις επηρεάζουν και πεδινά τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Εύβοια και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου σημειώθηκαν χιονοκαταιγίδες.
m3_1.JPG
Πότε αναμένεται νέα επιδείνωση

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται σταδιακά να εξασθενήσουν μετά τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ωστόσο, αυτή η βελτίωση θα είναι πρόσκαιρη καθώς από τις βραδινές ώρες αναμένεται εκ νέου επιδείνωση από τα βόρεια, αρχικά, με τοπικές χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που γρήγορα θα σταματήσουν.
Στη συνέχεια, χιονοπτώσεις αναμένονται στα νότια τμήματα της Χαλκιδικής και τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα είναι τοπικά ισχυρές.

Χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιονοπτώσεις

Σήμερα, Κυριακή 23/1, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο, τις πρωινές και εκ νέου τις βραδινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη, προβλέπεται χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Στη δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 07 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.
Αναλυτικά:

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Οι νεφώσεις από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία, εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στις Σποράδες και μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Στερεά, νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνια και από το μεσημέρι πρόσκαιρη βελτίωση.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια εκ νέου θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

  • ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

  • ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τη Δευτέρα 24/1

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Συγκεκριμένα, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.
Στην υπόλοιπη χώρα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ ενώ στα Δωδεκάνησα θα είναι αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα ηπειρωτικά τους 3 με 5 και στα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -03 με -06, στα βορειοδυτικά στους -12 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα
είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας,
ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Στους -10 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής 23/01

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ισχυρός παγετός εκδηλώθηκε κατά τόπους κυρίως στα ηπειρωτικά το πρωί της Κυριακής 23/01, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους -10 βαθμούς Κελσίου.
μ1.JPG

Συστάσεις ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις στους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση.
Επίσης η ΓΓΠΠ καλεί τους οδηγούς που βρίσκονται σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγούν, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Ακόμη, όσοι μετακινούνται πεζή συστήνεται να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί λόγω της ολισθηρότητας.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
-Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
-Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
-Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
-Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
-Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
-Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
-Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
-Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
-Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
-Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
-Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
-Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
-Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
-Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΠΑΓΕΤΟΣ

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
-Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
-Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
-Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
-Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
-Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.
-Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).
-Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
-Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.
Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:
-Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
-Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
-Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.
Οι παραπάνω οδηγίες είναι γενικές. Για επιπλέον οδηγίες μπορείτε να απευθύνεστε στους κατά τόπους φορείς ύδρευσης (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).
Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:
Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx
Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης