Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Λινού: H Omicron κορυφώθηκε και μπαίνει σε αργή ύφεση - Λάθος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

Λινού: H Omicron κορυφώθηκε και μπαίνει σε αργή ύφεση - Λάθος ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας

«Είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Omicron και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Omicron 2», ανέφερε η Αθηνά Λινού

«Απ’ ότι φαίνεται η Omicron κορυφώθηκε και μπαίνει σε ύφεση, αλλά η ύφεση είναι πιο αργή από αυτό που περιμένουμε. Δεν ξέρουμε εάν η μείωση των κρουσμάτων, από 50.000 σε 20.000 κρούσματα που έχουμε σήμερα, είναι πιο αργή από αυτή που θα περιμέναμε και αν αυτή η καθυστέρηση στη μείωση των κρουσμάτων οφείλεται στην επέλαση του νέου υποστελέχους της Omicron 2, γιατί παρατηρείται σε αρκετές χώρες, αλλά όχι σε όλες», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κα Λινού μιλώντας στο mega σημείωσε ότι οι αυξημένοι θάνατοι που βλέπουμε αυτή την περίοδο οφείλονται σε ένα βαθμό στη Delta, αλλά κυρίως στον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που έφερε η Omicron το προηγούμενο διάστημα.
«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε 2 με 3 εβδομάδες από την κορυφή της Omicron και τα υψηλά κρούσματα που είχαμε στην αρχή του μήνα εκφράζονται τώρα με αυτούς τους θανάτους. Ελπίζω πως θα αρχίσουν να μειώνονται μετά από λίγο, εκτός αν δούμε έξαρση από την Omicron 2», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι η Omicron επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά απ’ ότι οι προηγούμενες μεταλλάξεις, χωρίς ωστόσο να νοσούν πιο βαριά.

Για το τέλος της πανδημίας

Σύμφωνα με την κα Λινού, «είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή».
Πρόσθεσε πως ενδέχεται να έρθουν πολλαπλά μικρά κύματα, αλλά και πως η εξάλειψη του ιού φαίνεται πως είναι δύσκολη υπόθεση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτός ο αριθμός είναι τρομερά μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις», προειδοποίησε.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου διασφαλίζει ανοσία ή ελαφριά νόσηση για πολλά χρόνια.

Για μέτρα

Η κα Λινού υπογράμμισε ότι τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να διαφοροποιηθούν.
«Θα πρέπει να μεταφέρουμε την διασκέδασή μας, τις εξόδους μας και την ανθρώπινη επικοινωνία στους εξωτερικούς χώρους, έτσι θα μειώσουμε την διασπορά. Στους εσωτερικούς χώρους ο ιός διασπείρεται κι επειδή κολλούν και οι εμβολιασμένοι, η διασπορά μπορεί να γίνει εκρηκτική», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->