Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε διάταξη μάχης τα κομματικά επιτελεία με στόχο την συσπείρωσή τους – Η αντιπολίτευση βλέπει εκλογές το 2022

Σε διάταξη μάχης τα κομματικά επιτελεία με στόχο την συσπείρωσή τους – Η αντιπολίτευση βλέπει εκλογές το 2022
Η κυβέρνηση προχωράει σε προεκλογικό λόγο με τρίπτυχο παροχές -  κανονικότητα – δεξιά στροφή

Όλο το πολιτικό τοπίο, κόμματα, παρατηρητές, ΜΜΕ και επιχειρηματικός κόσμος πιστεύουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για εκλογές.

Η κυβέρνηση προχωράει σε προεκλογικό λόγο με τρίπτυχο παροχές -  κανονικότητα – δεξιά στροφή

Από την μία η κυβέρνηση προχωράει στην τακτοποίηση βασικών εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να κλείσουν ώστε να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο πριν την μεγάλη αναμέτρηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί πλήρως το τρίπτυχο παροχές- κανονικότητα – δεξιά στροφή.
Όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα αρχίζει και ξεδιπλώνει μία πολιτική παροχών, άλλες διατυπωμένες από το 2019 άλλες εμβόλιμες και μαζί με αυτές υποσχετικές για νέες ελαφρύνσεις φόρων μέχρι το 2023.
Eνώ, την ίδια ώρα τα αρμόδια υπουργεία υπόσχονται κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος και αερίου για όσο χρειαστεί και συγχρόνως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα.
Επίσης, αρχίζουν οι διαρροές για ελάφρυνση των μέτρων κατά του COVID 19 παρόλο που στην χώρα μας παρατηρείται μία χειροτέρευση των δεικτών της πανδημίας. Ήδη καθηγητές και στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι το Πάσχα που έρχεται θα είναι κανονικό, ανοικτό και χωρίς περιορισμούς.
Και βέβαια, τα νέα επιδόματα σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς συνιστούν μία στροφή στα παραδοσιακά στρώματα που στηρίζουν την ΝΔ.

Διαμορφώνει συσπείρωση ο Τσίπρας, κλείνει τις εσωκομματικές του πληγές


Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και αργά κατάλαβε ότι πρέπει να ξεκόψει το βήχα στους αμφισβητίες του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και ακολουθώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων, αποφάσισε στο συνέδριο του κόμματος να εκλεγεί από την βάση.
Οποιος θελήσει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να περάσει από αυτή τη εκλογή.
Αλλιώς, θα πρέπει να σταματήσει η αμφισβήτηση.
Ασφαλώς, πιστεύουμε ότι κανένας από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, Γέφυρα ή Ομπρέλα δεν θα θελήσει να αντιπαρατεθεί ανοικτά στον Αλέξη Τσίπρα τώρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στην βάση και έτσι, σύμφωνα με το σκεπτικό του, δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς ακόμα και να χάσει τις εθνικές εκλογές, τις οποίες τις περιμένει το 2022.
Παράλληλα, με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση, θα πετύχει να εξωστρακίσει τους μεγάλους αμφισβητίες του.
Στην Κ.Ε θα αναδειχθούν τα δυνατά στελέχη που έχουν άκρες στα ΜΜΕ, που έχουν δυνατούς κομματικούς μηχανισμούς, και αυτοί είναι οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν Αλέξη Τσίπρα. Έτσι θα μπορέσει να ελέγξει το κόμμα για το επόμενο διάστημα.

Στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν θέσεις και προτάσεις και έχουμε άνοδο ποσοστών


Στο ΚΙΝΑΛ, πετάνε από την χαρά τους λόγω των δημοσκοπήσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Όμως, θα πρέπει να πούμε ότι στα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του τόνισε ότι αυτό το ποσοστό θα ξεφουσκώσει, αναφερόμενος και στο δικό του παράδειγμα όταν ανέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, έχει επισημάνει ότι αυτά τα ποσοστά θα σταθεροποιηθούν.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε δημοσκοπική αύξηση του ΚΙΝΑΛ χωρίς να έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις, χωρίς να έχει συντάξει πρόγραμμα ο Πρόεδρος του.
Υπό αυτή την έννοια είναι λογικό, διότι δεν έχει δυσαρεστήσει κανέναν, μόνο έχει αυξήσει τις προσδοκίες κερδίζοντας τους δυσαρεστημένους των δύο κομμάτων. Δεν θα συνεχιστεί για πολύ αυτό.
Οι αναφορές για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση γίνονται για να καταστεί ξανά ελκυστικό στους πασοκογενείς που έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο περνάει ο καιρός τόσο θα μεγαλώνει η φθορά, απομακρύνεται ο στόχος του 38%


Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε, πέραν των άλλων ευρημάτων, ότι η ΝΔ με τις αναγωγές διαμορφώνει ένα ποσοστό γύρω από το 36%, το οποίο απέχει από το 38% για την οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών.
Όσο περνάει ο καιρός, η φυσιολογική φθορά θα αυξάνεται ενώ άλλες εμβόλιμες κρίσεις θα κρίνουν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί η πρωθυπουργική υπόσχεση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Η λογική λέει ότι θα πρέπει να γίνουν πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2023, το οποίο θα είναι ένα έτος που θα απαιτηθούν πλεονάσματα και θα έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία. Δηλαδή φθινόπωρο 2022.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης