Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Δεν θέλει την ΕΥΔΑΠ σε έργα ΣΔΙΤ - Προτιμά εταιρείες που ξέρουν μόνο από μπετόν

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Δεν θέλει την ΕΥΔΑΠ σε έργα ΣΔΙΤ - Προτιμά εταιρείες που ξέρουν μόνο από μπετόν
Kαταστατικό της ΕΥΔΑΠ δεν είχε προβλέψει τα έργα ΣΔΙΤ και η παρουσία της σε αντίστοιχους διαγωνισμούς απαιτούσε νομοθετική πρωτοβουλία
Σχετικά Άρθρα

« Αθόρυβες» προκηρύξεις έργων πραγματοποιεί κατά καιρούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή να διαμορφώνει μία νέα στρατηγική στο δικό του υπουργείο.
Μετά το διαγωνισμό παραχώρησης του Θριάσιου Πεδίου II μάθαμε και ένα δεύτερο έργο σημαντικής αξίας για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής καθώς πρόκειται για την ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες των εκατομμυρίων καταναλωτών της ΕΥΔΑΠ.
Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής για την διασφάλιση της ποιότητας φρόντισε να αποκλείσει την πιο αρμόδια υπηρεσία την ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό για τον Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (Ε.Υ.Σ.) της Αθήνας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη λειτουργία και συντήρηση του καναλιού που ξεκινάει από τον Μόρνο και υδροδοτεί την περιοχή της Αθήνας.
Ο νέος ανάδοχος του έργου που να σημειωθεί η Πέμπτη 20 Ιανουαρίου ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεσης των προσφορών ενώ δεν συμμετέχει η ΕΥΔΑΠ διότι το αρμόδιο υπουργείο και ο υπουργός Κώστας Καραμανλής δεν κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που να επιτρέπει στην ΕΥΔΑΠ την κατάθεση φακέλου στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ.
Έτσι αθόρυβα βγήκε ο βασικός ανταγωνιστής από το διαγωνισμό και οι υποψήφιοι μπορεί να γνωρίζουν από μπετόν αλλά δεν έχουν καμία γνώση από την διασφάλιση ποιότητας ενός καναλιού με πόσιμο νερό.
Να σημειωθεί ότι καταστατικό της ΕΥΔΑΠ δεν είχε προβλέψει τα έργα ΣΔΙΤ και η παρουσία της σε αντίστοιχους διαγωνισμούς απαιτούσε νομοθετική πρωτοβουλία από την πολιτική ηγεσία του Υποδομών και Μεταφορών παρότι το είχε υποσχεθεί στο παρελθόν ο υπουργός δεν το έκανε πράξη.
Αντίστοιχα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν στο μέλλον από το υπουργείο αλλά δεν θα υπάρχει η ΕΥΔΑΠ. Ετσι η αγορά αναμένει να δημοπρατηθούν έργα συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου θα χρειαστεί να χτυπήσει την πόρτα της ΕΥΔΑΠ για να πάρει την τεχνογνωσία της στα θέματα του νερού χωρίς η εταιρεία να είναι σε θέση να βάλει όρους στην προτεινόμενη συνεργασία.
Στο ενδεχόμενο η διοίκηση να αρνηθεί να συνεργαστεί θα πρέπει ο ανάδοχος του έργου να ζητήσει τεχνογνωσία από άλλη εταιρεία.

Στα 400 εκατ. ευρώ η αξία του Έργου μαζί με το ΦΠΑ

Χθες Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 ήταν η καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό. Πρόκειται για έργο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το οποίο προκήρυξε δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «Λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.»
Η διαδικασία ανάθεσης περιλαμβάνει δύο φάσεις, την εκδήλωση ενδιαφέροντος (και την προεπιλογή) ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη φάση (διάλογος και υποβολή προσφορών).
Αρχικά, η ημερομηνία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό είχε οριστεί στις 2 Δεκεμβρίου 2021, αλλά δόθηκε παράταση για τις 20/1/2022.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανέρχεται σε 234.860.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (ή 291.226.400 ευρώ με ΦΠΑ) ενώ η διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε 20 χρόνια. Ο ακριβής προϋπολογισμός θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Η παραχώρηση του έργου είναι για 20 χρόνια. Για τα επόμενα τρία χρόνια το έργο παραμένει στην ΕΥΔΑΠ, η οποία με τη λήξη της σύμβασης θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις του προσωπικού με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 200 άτομα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης