Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης τα κρούσματα στην Ελλάδα, στις 18.869, όμως η Omicron προκαλεί διασωληνώσεις

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης τα κρούσματα στην Ελλάδα, στις 18.869, όμως η Omicron προκαλεί διασωληνώσεις
Παρά την μείωση των κρουσμάτων ωστόσο, οι ειδικοί δεν βλέπουν ακόμα φως στο τούνελ της πανδημίας, καθώς η Omicron ευθύνεται για νέες διασωληνώσεις ασθενών
Σχετικά Άρθρα

Σε 18.869 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. 
Παράλληλα, καταγράφηκαν ακόμη 81 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 688 ασθενείς την Πέμπτη 20 Ιανουρίου 2022.
Παρά την μείωση των κρουσμάτων ωστόσο, οι ειδικοί δεν βλέπουν ακόμα φως στο τούνελ της πανδημίας, καθώς η Omicron ευθύνεται για νέες διασωληνώσεις ασθενών.
Πολλοί υποστηρίζουν πως το επόμενο διάστημα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση της επιδημίας που θα μπορούσε να διατηρήσει στα ύψη την πίεση και τους επόμενους μήνες.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης ότι περισσότεροι από 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και παρά το γεγονός ότι από τις 17 Ιανουαρίου «τρέχει» και το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Σημειώνεται πως από σήμερα 20/1 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες άνω των 18 ετών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (20/1)

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.869, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.742.363 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 446 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.489 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.366 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 688 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (81.1%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 130 (18.9%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.945 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 506 (ημερήσια μεταβολή -8.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 526 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέσσερις διασωληνώσεις λόγω Omicron στο «Αττικόν» - Στο 100% η πληρότητα στη ΜΕΘ

Τη διασωλήνωση τεσσάρων ασθενών με τη μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού αποκάλυψε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, Ηρακλής Τσαγκάρης. Όπως δήλωσε, στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Delta και τα 4 Omicron.
Ο γιατρός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι κι αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο, είπε πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει το 100%.
Πρόσθεσε, δε, ότι έχουν γίνει 80 εισαγωγές στις τρεις τελευταίες εφημερίες που «για το μέγεθος του νοσοκομείου είναι πάρα πολλές» ενώ ανέφερε ότι έχουν αναπτυχτεί πάρα πολλά ράντζα, προκειμένου να καλύψουν τα non covid περιστατικα. 

Γκάγκα: Πίεση στο σύστημα Υγείας αλλά και Πάσχα στο χωριό

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 18.869 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 7.139 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 1.704. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται. "Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα", είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
1000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, είπε παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.
Επιπλέον μίλησε για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. "Κανείς δεν είναι άτρωτος" τόνισε με νόημα.
Το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου σημείωσε στην συνέχεια, υπερτονίζοντας την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.
Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.
Στο τέλος, η κ. Μίνα Γκάγκα ρωτήθηκε για το αν… θα κάνουμε Πάσχα, με την αναπληρώτρια υπουργό να απαντά καταφατικά, τονίζοντας όμως πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για… Πάσχα στο χωριό μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας επίσης τον παράγοντα προσοχή.

Παυλάκης: Δεν τελειώσαμε με covid, δεν είναι πίσω μας τα δύσκολα – Κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο 

Τη θέση πως «τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας» διατύπωσε ο καθηγητής - ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης αναφερόμενος στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υπογράμμισε πως το «τσουνάμι» της Omicron θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα.
Σε αυτό το σενάριο, είπε πως ενδέχεται να σημειωθεί κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο.
«Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη.
Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» οι μεταλλάξεις Delta και Omicron.
«Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες, η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της», τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα».
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πρέπει να μειωθούν, αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων στα σχολεία και να πανηγυρίζουμε».

Δημόπουλος (ΕΚΠΑ): Η Delta κρατάει – Επικίνδυνη η Omicron για ανεμβολίαστους, ηλικιωμένους

Τη θέση πως η Delta ακόμα κρατάει και κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και στους θανάτους διατύπωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος, ο οποίος προειδοποίησε πως και η Omicron είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους και για τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
«Η πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στον αυξημένο αριθμό νοσήσης του ιατρικού προσωπικού, που κάθε μέρα βγαίνει εκτός υπηρεσίας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Δημόπουλος, προσθέτοντας πως «ενώ κυριαρχεί η μετάλλαξη Omicron και φαίνεται ότι αρχίζει και κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Delta κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους».
«Ναι μεν η μετάλλαξη Omicron προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε νεότερους και εμβολιασμένους, όχι όμως και σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα» υπογράμμισε ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος αφού υπενθύμισε πως σήμερα ανοίγει η 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, υπογράμμισε πως «οι ενδείξεις και οι συστάσεις είναι για άτομα που έχουν λόγο για μειωμένη νοσηρότητα».
«Δεν υπάρχουν δεδομένα για μείωση των αντισωμάτων με τα εμβόλια, αλλά ούτε και για βλάβη» τόνισε ο κ.Δημόπουλος.

Εξαδάκτυλος: Παράταση με βαριά καρδιά…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διευκρίνισε πως, είναι «πιο ακριβές να μιλάμε για συγκράτηση, παρά για υποχώρηση» των κρουσμάτων».
Ο κ.Εξαδάκτυλος επισήμανε την «αδικία» που υπάρχει στα μέτρα, καθώς οι μικρότεροι ηλικιακά, «πληρώνουν» για τους μεγαλύτερους που όντας ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, που κατέληξε στην εισήγηση για παράταση των μέτρων, ο κ.Εξαδάκτυλος είπε πως «με μεγάλο προβληματισμό και βαριά καρδιά είπαμε χθες στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα για όσους δεν εργάζονται» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των διασωληνώσεων».

Aνοίγει από σήμερα 20/1 η πλατφόρμα για την δ’ δόση σε ανοσοκατεσταλμένους

Ανοίγει από σήμερα Πέμπτη 20/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους ανοσοκατεσταλμενους ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών.
Συγκεκριμένα, οι περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για τέταρτη δόση υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες από την χορήγηση της τρίτης δόσης.
Εν τω μεταξύ, ενεργοποιήθηκαν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών σε 26 νησιά της χώρας.
Πρόκειται για τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Πόρο, Σπέτσες, Κύθηρα, Πάτμο, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Σίφνο, Παξούς, Ίο, Αμοργό, Σέριφο, Αστυπάλαια, Κάσο, Μεγανήσι και Καστελλόριζο.
Οι εμβολιασμοί παιδιών θα γίνονται σε κέντρα υγείας ή σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα έχει ήδη ανοίξει και οι γονείς μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως τις 25 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης