Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κεφαλαιακά αποθέματα στο ρεζερβουάρ των ασφαλιστικών το 2022

Κεφαλαιακά αποθέματα στο ρεζερβουάρ των ασφαλιστικών το 2022
Τα ομόλογα δούλεψαν πολύ καλά για τις ασφαλιστικές το 2021
Σχετικά Άρθρα
Στην ατζέντα των ασφαλιστικών μπαίνει και πάλι το Solvency II, μια και σε λίγους μήνες θα κληθούν να αποκαλύψουν δημοσίως τα ποσοστά φερεγγυότητας τους.
Αν, και η Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης δεν βάζει ποτέ το μαχαίρι στο κόκκαλο, αφήνει επιλογές και δίνει περιθώρια χρόνο οι ασφαλιστικές ξεκίνησαν την προετοιμασία.

Θετικοί οιωνοί

Έχοντας στο ρεζερβουάρ τους καύσιμα από το 2021, οι οιωνοί είναι θετικοί για τις ελληνικές και ξένες Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και για το 2022.
Κύκλοι της αγοράς προβλέπουν συνολική ενίσχυση του δείκτη φερεγγυότητας των ασφαλιστικών περίπου 10% για το 2022. Το 2021 η άνοδος των περιθωρίων φερεγγυότητας προήλθε κυρίως στις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και την σωστή διαχείριση κεφαλαίων.
Για τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές μεσοσταθμικά ο δείκτης φερεγγυότητα ς το 2021 πήρε αύξηση 15 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 216%.
Ξεφεύγει προς τα πάνω από το μέσο δείκτη η Hannover Re, θυγατρική της Talanx στην οποία ανήκει και η HDI Global SE (Hellas) με την φερεγγυότητα της να έχει σκαρφαλώσει στο 222%.
Στην αύξηση του ποσοστού φερεγγυότητας των Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών σημαντικό ρόλο, προσθέτοντας 2% στο σύνολο έπαιξε η αναβολή καταβολής μερισμάτων.
Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι δείκτες της Munich Re και της SCOR στο 199% και 213% αντίστοιχα, έχοντας από τους υπολογισμούς εξαιρεθεί τα ασφαλιστήρια μακροπρόθεσμων εγγυήσεων.
Το θέμα της Φερεγγυότητας των Ευρωπαϊκών και ελληνικών ασφαλιστικών σύμφωνα με κύκλους της αγοράς θα αποτελέσει από εδώ και πέρα ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν με ορίζοντα μακροπρόθεσμο.

Δείκτης Φερεγγυότητας SCR – Ελλάδα

Η αυξητική τάση του δείκτη φερεγγυότητας SCR στο 242% σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 προέρχεται κυρίως από τον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων.
Η αύξηση ιδίων κεφαλαίων, έχει ως συνέπεια την ανοδική πορεία του δείκτη φερεγγυότητας.
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στη σύνδεση του Δείκτη Φερεγγυότητας είναι ο κίνδυνος αγοράς το 2020, παραμένοντας σε σχετικά σταθερά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής παρατηρείται η μείωση του κινδύνου ασφαλίσεων ζωής με τεχνικές προβλέψεις.

Επενδύσεις σε κεφάλαια υψηλών αποδόσεων υπό προποθέσεις

Να σημειωθεί ότι όσο πιο αυξημένοι είναι οι δείκτες φερεγγυότητας μίας ασφαλιστικής έναντι πιθανών κινδύνων, τόσο ευκολότερα μπορούν οι ασφαλιστικές να επενδύουν σε κατηγορίες κεφαλαίων με υψηλές αποδόσεις επιτυγχάνοντας έξτρα ανάπτυξη και καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης