Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να θέτουμε σε Ευρωπαίους εταίρους και διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας

Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να θέτουμε σε Ευρωπαίους εταίρους και διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας
O υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει καθαρά στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και σε διεθνή φόρα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.
«Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς τις προκλητικές ενέργειές της παραβιάζοντας την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως ένα από τα πιο πρόσφατα δείγματα γραφής ήταν η εκ νέου παρενόχληση ερευνητικού σκάφους που εκτελούσε νόμιμες έρευνες.
«Οι ενέργειες αυτές δυστυχώς συνδυάζονται με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, η οποία στρέφεται και κατά συγκεκριμένων προσώπων, ρητορική, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών» σημείωσε.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας «για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στα θεσμοθετημένα πλαίσια με την Τουρκία, με βασική προϋπόθεση πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

H άφιξη των γαλλικών Rafale

Αναφερόμενος στην άφιξη των πρώτων γαλλικών αεροσκαφών Rafale στη χώρα μας, την οποία παρακολούθησε από το μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη σημερινή «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας» για την Ελλάδα και επισήμανε:
«Αυτά τα εξαιρετικά σύγχρονα αεροσκάφη θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία και άμυνα του ελληνισμού. Παράλληλα, σηματοδοτούν τους ισχυρούς δεσμούς, αλλά και την στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Γαλλία».
Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι «η κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εγώ προσωπικά, συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι απολύτως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».
Σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στη μεγάλη γκάμα θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της Ένωσης και στις κοινές προκλήσεις, όπως τη Διάσκεψη για μέλλον της Ευρώπης και το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
«Κοινός μας στόχος μας είναι επίσης να εμπεδώσουμε και ει δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα», επισήμανε.

Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, τη χαρακτήρισε «ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ».
Όπως επισήμανε άλλωστε, τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο λειτουργίας στρατηγικών σχέσεων, καλύπτοντας την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων για την ευρύτερη περιοχή, για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκάνια. Άλλωστε ο κ. Δένδιας θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κροατία ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στο Βελιγράδι στις 28 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->