Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων... υπουργοί εισηγούνται στην κυβέρνηση του Ισραήλ να καταργήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων... υπουργοί εισηγούνται στην κυβέρνηση του Ισραήλ να καταργήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού
«Δεν υπάρχει ιατρική και επιδημιολογική λογική στο Green Pass, όπως συμφωνούν πολλοί ειδικοί», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών Avigdor στο Twitter.
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ πρέπει να καταργήσει το σύστημα Green Pass, δήλωσε σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Avigdor Liberman, παρότι η χώρα κατέγραψε ρεκόρ 65.259 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Δεν υπάρχει ιατρική και επιδημιολογική λογική στο Green Pass, όπως συμφωνούν πολλοί ειδικοί», έγραψε ο Liberman στο Twitter.
«Αυτό που υπάρχει είναι άμεση ζημιά στην οικονομία, την καθημερινή λειτουργία και επιπλέον σημαντική συμβολή στον πανικό του κοινού.
Εργάζομαι με όλα τα μέρη για να εξαλείψουμε το Green Pass και να διατηρήσουμε μια κανονική ρουτίνα για όλους μας», παρατήρησε λίγες ώρες αφότου, μαζί με τον πρωθυπουργό Naftali Bennett και τον υπουργό Υγείας Nitzan Horowitz, είπε ότι περισσότερα από 25 εκατομμύρια κατ' οίκον τεστ αντιγόνου θα διανεμηθούν δωρεάν στους Ισραηλινούς τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Green Pass, μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή δοκιμαστεί την προηγούμενη ημέρα – ή εντός 72 ώρών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις– μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και χώρους διεξαγωγής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στον χώρο εργασίας τους.

Με την άνοδο της παραλλαγής Omicron, ο αριθμός των πρώτων λοιμώξεων και επαναμολύνσεων (άτομα που κολλούν τον ιό παρά τον εμβολιασμό ή την ανάρρωσή τους) έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας Nachman Ash, είπαν ότι ο εμβολιασμός και η αναμνηστική δόση εξακολουθούν να προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας και ως εκ τούτου το σύστημα Green Pass θα πρέπει να διατηρηθεί σε εφαρμογή.
Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι κάποια στιγμή πρέπει να επανεξεταστεί.
Εάν καταργηθεί το Green Pass, θα αντιπροσώπευε μια από τις πιο δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίζεται την πανδημία.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ash είπε ότι το Ισραήλ δεν είχε δει ακόμη την κορυφή του κύματος Omicron.
«Πιστεύω ότι η κορύφωση θα συμβεί σε μια άλλη εβδομάδα περίπου», είπε στο FM103 Radio.
«Ωστόσο, βλέπουμε επίσης ότι ο αριθμός των νοσηλειών εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά η αύξηση επιβραδύνεται».
Από την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας δεν είχε δημοσιεύσει πλήρη ενημερωμένα στοιχεία για τις τάσεις της πανδημίας στο Ισραήλ από το βράδυ της Κυριακής λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η πορεία των κρουσμάτων

Υπήρξαν 65.259 νέα κρούσματα τη Δευτέρα και 62.210 την Κυριακή, όπως ανέφερε.
Ο προηγούμενος υψηλότερος αριθμός, που καταγράφηκε την περασμένη Τετάρτη, ήταν 48.095.
Υπήρχαν 498 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων 100 σε αναπνευστήρες και 13, οι πιο κρίσιμες περιπτώσεις, σε μηχανήματα οξυγόνωσης εξωσωματικής μεμβράνης (ECMO).
Την περασμένη Τρίτη ήταν 219 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.
Ο Ash αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση για μείωση της καραντίνας για τα μολυσμένα άτομα και τα μη εμβολιασμένα άτομα που έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο άτομο, από επτά σε πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ αντιγόνου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη.
«Ο μεγάλος αριθμός εξακριβωμένων κρουσμάτων και απομονώσεων είναι πολύ επιβαρυντικός για την οικονομία», είπε.
«Έχουμε λάβει αρκετές προφυλάξεις που, στο βαθμό που εφαρμόζονται, θα μειώσουν τους κινδύνους, όπως το τεστ που απαιτούμε για να βγούμε από την καραντίνα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπήρχε ανάγκη για τεστ.
Την έβδομη μέρα, ο κόσμος μπορούσε να βγει έξω.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις οδηγίες, εάν έχετε συμπτώματα, δεν βγαίνετε έξω».
Αυτοί οι κανόνες θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου τα άτομα που εξακολουθούν να είναι μεταδοτικά μετά την πέμπτη ημέρα, περίπου κατά 15%, να φύγουν από την καραντίνα, είπε ο Ash.

Σε αναζήτηση της ισορροπίας

Κατά τη λήψη της απόφασης, οι αρχές προσπάθησαν να βρουν την ισορροπία μεταξύ των ιατρικών αναγκών και άλλων εκτιμήσεων, πρόσθεσε.
Οι οικιακές δοκιμές αντιγόνου έχουν γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος των κανόνων ελέγχου και καραντίνας που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του κύματος Omicron για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να παρακολουθούνται.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να διανείμει μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων κιτ δωρεάν για να βοηθήσει να γίνουν τα τεστ πιο προσιτά.
Σύμφωνα με το περίγραμμα, κάθε παιδί στο εκπαιδευτικό σύστημα έως την ηλικία των 18 ετών θα λάβει έξι τεστ.
Άλλα 2,5 εκατομμύρια τεστ θα διανεμηθούν σε γηριατρικές εγκαταστάσεις και οίκους ευγηρίας, ενώ κάθε οικογένεια με πρόνοια (περίπου 450.000 οικογένειες) θα λάβει 20 εξετάσεις.
Θα χρησιμοποιηθούν περισσότερα κιτ για τη δοκιμή ηλικιωμένων σε άλλα πλαίσια και για τη δοκιμή 350.000 φοιτητών πανεπιστημίου.
«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε όλα τα εργαλεία για να προστατεύσουμε την υγεία κάθε ατόμου στο Ισραήλ, παράλληλα με τη διατήρηση της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της ζωής παράλληλα με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Horowitz.
«Παράλληλα με τους σταθμούς δοκιμών σε όλη τη χώρα, όπως υποσχεθήκαμε, ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια να διανείμουμε εκατομμύρια δωρεάν τεστ στο κοινό.
Καλώ το κοινό: Χρησιμοποιήστε τα τεστ.
Είναι απλό, προσβάσιμο και δωρεάν.”

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης