Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί κολλάει στο 1 ευρώ η Eurobank; - Γιατί το Fairfax… θα ξεκινήσει trading στην μετοχή και με τι στόχο;

Γιατί κολλάει στο 1 ευρώ η Eurobank; - Γιατί το Fairfax… θα ξεκινήσει trading στην μετοχή και με τι στόχο;
Ένα είναι βέβαιο ότι το Fairfax το trading στην μετοχή της Eurobank και σε επόμενη φάση η Grivalia θα είναι δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα μας απασχολήσουν στην Eurobank… - Θα έχει ενδιαφέρον.

Η Eurobank θα επιτύχει 420 εκατ κέρδη το 2021 και 550 εκατ το 2022 και ταυτόχρονα για την χρήση 2022 θα διανείμει και μέρισμα 190 εκατ στους μετόχους.
Η Eurobank έχει επιδείξει συνέπεια και η διοίκηση Καραβία κατάφερε έγκαιρα να διασφαλίσει την μείωση των NPEs ενώ η ενσωμάτωση της Grivalia που ισοδυναμεί με αύξηση 940 εκατ είχε ως αποτέλεσμα την ριζική και έγκαιρη εξυγίανση του ισολογισμού.
Ότι αποτιμάται στα 3,67 δισεκ. με κεφάλαια 5,5 δισεκ. ισοδυναμεί με P/BV περίπου 0,67 κινείται στον μέσο όρο της Ευρώπης… αποδεικνύει γιατί ξεχώρισε συνολικά στον τραπεζικό κλάδο.
Η πρωτοκαθεδρία της δεν θα αμφισβητηθεί γιατί το στοίχημα του 2022 θα κερδηθεί δηλαδή να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις και τους στόχους σε κερδοφορία και μέρισμα.
Η Eurobank δεν έχει καμία αρνητική έκπληξη ως προς τον ισολογισμό της….

Ερώτηση πρώτη: Γιατί η μετοχή κολλάει στο 1 ευρώ;

Μια καλή ερώτηση γιατί η μετοχή της Eurobank κολλάει στο 1 ευρώ;
Η απάντηση είναι η εξής.
Στο 1 ευρώ υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου ωστόσο με την ενσωμάτωση της Grivalia η τιμή επανακαθορίστηκε.
Ωστόσο στο 1 ευρώ το παλαιό… οι επενδυτές κερδίζουν, οπότε υπάρχουν ορισμένα funds που βγαίνουν πωλητές.
Αυτό δεν θα τελειώσει εύκολα, οπότε προβλέπουμε ότι για να διασπάσει το 1 ευρώ θα πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις.
Όταν αυτό συμβεί επόμενη στάση της μετοχής στα 1,05 με 1,06 ευρώ…
Εάν στο τέλος του 2022 είναι στα 1,10 ευρώ… θα τεθεί ένα άλλο ερώτημα…

Τι θα κάνει το Fairfax;

Το Fairfax κατέχει το 33% των μετοχών της Eurobank.
Είναι στρατηγικός επενδυτής και υποστηρίζει την επένδυση του.
Μάλιστα δηλώνει ότι δεν πουλάει και επειδή θα αρχίσει να παίρνει μερίσματα θα υποστηρίξει ακόμη πιο ενεργά την επένδυση του…
Ναι αλλά τι θα συμβεί;
Θα παρουσιάσουμε ένα σενάριο στο οποίο δίνουμε μεγάλο πιθανολόγηση.
Το σενάριο είναι το εξής…
Φθινόπωρο 2022… μετά από ένα καλό τουριστικά Καλοκαίρι και εφόσον έχει προηγηθεί η περιβόητη μεγάλη διόρθωση στις αγορές μετοχών… το Fairfax αποφασίζει να ξεκινήσει trading…στην μετοχή της Eurobank.
Το βασικό σενάριο θέλει το 33% να γίνεται 25% να πουλάει ένα 8% των μετοχών.
Το 8% θα αποτιμάται στα 320 εκατ ευρώ… έχοντας επενδύσει 930 εκατ, πλην της Grivalia με πώληση 8% θα πάρει 320 εκατ δηλαδή το 33% του επενδεδυμένου κεφαλαίου.
Θα έχει βρει φίλια funds…
Εν συνεχεία θα μπορούσε… ίσως σε χαμηλότερες τιμές να αγοράσει εκ νέου μετοχές Eurobank και αυτό το trading να συνεχιστεί έως ότου σταθεροποιηθεί στο 20% που είναι και ο τελικός στόχος…

Τι θα συμβεί με την Grivalia;

Η Grivalia είναι μια ειδική περίπτωση θυγατρικής.
Βγάζει κέρδη και θα αποτελέσει το ανοδικό σενάριο της Eurobank καθώς εκτιμάται ότι τα ακίνητα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.
Αυτό σημαίνει υπεραξίες για την Eurobank.
Το ζήτημα είναι τι θα πράξει το Fairfax.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν στο τέλος του 2023 μετά από δύο χρήσεις με κέρδη 1,15 δισεκ. 550 εκατ το 2022 και 600 εκατ το 2023 να έχει ενισχύσει τόσο τα κεφάλαια που αφαιρώντας την Grivalia να μην χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.
Εάν το σενάριο αυτό βγαίνει… η Grivalia θα μπορούσε να αποσχιστεί στο τέλος του 2023 ή αρχές 2024 από την Eurobank ώστε να πάρει όλο το upside των ακινήτων το Fairfax.
Όλα θα εξαρτηθούν από την δομή των κεφαλαίων της Eurobank.
Εάν η Eurobank σήμερα είχε 6 δισεκ. κεφάλαια χωρίς την Grivalia… θα είχε ήδη αποσχιστεί.
Το ζητούμενο είναι πως αφαιρώντας τα 930 εκατ της Grivalia δεν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή δομή της Eurobank…

Ένα είναι βέβαιο ότι το Fairfax το trading στην μετοχή της Eurobank και σε επόμενη φάση η Grivalia θα είναι δύο ενδιαφέρουσες ιστορίες που θα μας απασχολήσουν στην Eurobank…
Θα έχει ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898