Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κόντρα στη σκληρή ρητορική περί ανεμβολίαστων η κυβέρνηση εξετάζει πριν το Πάσχα να άρει το μέτρο των 100 ευρώ

Κόντρα στη σκληρή ρητορική περί ανεμβολίαστων η κυβέρνηση εξετάζει πριν το Πάσχα να άρει το μέτρο των 100 ευρώ

Ενώ η ρητορική πίεσης μπορεί να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις

Σχετικά Άρθρα
Ενώ η ρητορική της κυβέρνησης γύρω από τους ανεμβολίαστους, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει, όπως τα πρόστιμα των 100 ευρώ, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews.gr ανέφερε τα εξής:

«Εφόσον η πανδημία περάσει σε ύφεση και το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου αποδειχθεί ότι αποκλιμακώνεται πλήρως η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα εξέταζε ακόμη και να άρει το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή εκείνο που επέβαλε στους ανεμβολίαστους άνω του 60 ετών.
Η ομάδα αυτή των πολιτών υπολογίζεται περίπου στις 350 χιλ., αν και θα υπάρξουν αρκετές εξαιρέσεις, που αυτό μεταφράζεται σε 35 εκατ. το μήνα ή 420 εκατ. σε δωδεκάμηνη βάση».

Κρίσιμος ο Απρίλιος

Με βάση την πηγή που μίλησε στο bankingnews.gr εάν τον Απρίλιο αποδειχθεί ότι η χώρα μπορεί να περάσει πλέον στην κανονικότητα, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Bourla της Pfizer θα συμβούν τα εξής:
Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου, πιθανόν από τις 14 Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η άρση κάποιων μέτρων που αφορούν την εστίαση και το λιανεμπόριο με στόχο μέσα στο Μάρτιο να έχουν αρθεί πλήρως τα περισσότερα μέτρα.
Με άλλα λόγια, ενώ η ρητορική πίεσης μπορεί να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, στην κυβέρνηση υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ότι μόλις αποκλιμακωθεί η πανδημική πίεση σταδιακά θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.
Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί και καταγραφεί εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα είναι διατεθειμένη να άρει το τιμωρητικό μέτρο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκληρές φωνές μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου – που αυτή τη στιγμή είναι η πλειοψηφία- που λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στα πρόστιμα και στην επιβολή του 100άρικου διότι θα δίναμε το λάθος μήνυμα σε όσους ήδη έχουν εμβολιαστεί.
Όπως λένε, αυτές οι φωνές λένε ότι το κεντρικό νόημα των παρεμβάσεων είναι το «πρόστιμο ισχύει, κάνε το εμβόλιο ή πλήρωσε το πρόστιμο, αλλιώς θα έχεις θέμα με την φορολογική σου ενημερότητα».

Ο ρόλος της ΑΑΔΕ

Οι περισσότεροι εκ των ανεμβολίαστων δηλώνουν ότι δεν θα πληρώσουν τα 100 ευρώ, παρά το ότι το πρόστιμο θα καταχωρείται στο ΑΦΜ τους μέσω της ΑΑΔΕ και υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να επιβληθεί ένα μέτρο το οποίο η πλειονότητα αυτών δεν θα το πληρώσει.
Βέβαια, όταν η ΑΑΔΕ επικυρώσει ένα πρόστιμο αυτό αποτελεί υποχρέωση των φορολογουμένων.
Αν η πλειοψηφία αυτών των 350 χιλ. δεν πληρώσει θα πρέπει να υπάρξει διοικητική τροποποίηση ώστε να παρακρατηθεί είτε από τη σύνταξη είτε από κάποιον άλλον μηχανισμό.
Ενώ σε όλη την Ευρώπη γενικώς οι ανεμβολίαστοι παραμένουν στο επίκεντρο και στοχοποιούνται με πρόστιμα και με άλλους περιορισμούς, η πίεση αυτή επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τα δεδομένα καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων δεν έχουν αυξηθεί.
Όπως εξηγούν πολλοί όλα αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται δεν έχουν επιστημονική εξήγηση, αλλά είναι μέσω άσκησης πίεσης στους πολίτες να εμβολιαστούν και προφανώς στο ίδιο μήκος βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία επιβάλει μέτρα πολιτικής πίεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης