Τελευταία Νέα
Διεθνή

University of Hawaii: Με μαζικό αφανισμό απειλείται η γη - Musk: Λύση ο εποικισμός άλλων πλανητών

University of Hawaii: Με μαζικό αφανισμό απειλείται η γη - Musk: Λύση ο εποικισμός άλλων πλανητών
Σήμα κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη εκπέμπει και ο Elon Musk
Σχετικά Άρθρα

Η Γη βρίσκεται στη μέση του έκτου γεγονότος μαζικού αφανισμού*, το οποίο αυτή τη φορά προκαλείται από ανθρώπινα χέρια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που επικαλείται η Jerusalem Post, με τον τρισεκατομμυριούχο Elon Musk να προκρίνει ως λύση τον εποικισμό άλλων πλανητών.
Η Γη έχει βιώσει πέντε γεγονότα μαζικού αφανισμού, τα οποία προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, είτε πρόκειται για φυσικές κλιματικές αλλαγές, είτε για πρόσκρουση αστεροειδών.
Αυτό το έκτο, ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά φυσικό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Biological Reviews.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, δεν πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1500 μ.Χ.
Η Γη κάποτε φιλοξενούσε δύο εκατομμύρια γνωστά είδη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ωστόσο, από το 1500 μέχρι σήμερα, έως και το 7,5%-13% αυτών των ειδών είναι πιθανό να έχουν εξαφανιστεί.
Πρόκειται για 150.000 έως 260.000 διαφορετικά είδη.
Κάποιοι αρνούνται ότι συμβαίνει αυτό.
Ή μάλλον, αρνούνται ότι η μείωση σε πολλά είδη ή η οριστική εξαφάνισή τους είναι σημάδι ενός γεγονότος μαζικής εξαφάνισης.
Ωστόσο, η μελέτη, με επικεφαλής τον Robert Cowie του Πανεπιστημίου της Χαβάης, υποστηρίζει ότι η παραπάνω εκτίμηση είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μεροληψίας.

Μόνο ο άνθρωπος μπορεί να σώσει τη γη

Σύμφωνα με τον Cowie, οι περισσότερες από αυτές τις αξιολογήσεις επικεντρώνονται σε θηλαστικά και πτηνά.
Με άλλα λόγια, παραβλέπουν εντελώς τα ασπόνδυλα, την πλειοψηφία της βιοποικιλότητας στη Γη.
Η σοβαρότητα της κατάστασης ποικίλλει.
Συγκεκριμένα, η χλωρίδα επηρεάζεται με πιο αργό ρυθμό και τα χερσαία είδη –ειδικά σε νησιά όπως η Χαβάη– επηρεάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι στις ηπείρους.
«Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος ικανό να χειριστεί τη βιόσφαιρα σε μεγάλη κλίμακα», τόνισε ο Cowie.
«Δεν είμαστε απλώς ένα άλλο είδος που εξελίσσεται μπροστά σε εξωτερικές επιρροές.
Αντίθετα, είμαστε το μόνο είδος που έχει συνειδητή επιλογή όσον αφορά το μέλλον μας και τη βιοποικιλότητα της Γης».
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό γιατί αν η ανθρωπότητα είναι η αιτία της κρίσης, είμαστε επίσης η μόνη δυνατή λύση και δεν είμαστε πολύ καλοί σε αυτό.
Οι προσπάθειες διατήρησης είναι, θεωρητικά, δυνατές και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για ορισμένα είδη.
Αλλά μόνο ορισμένα είδη βοηθούνται και η συνολική τάση φαίνεται αδύνατο να αντιστραφεί.
Η πολιτική βούληση για την καταπολέμηση του προβλήματος, ισχυρίστηκε ο Cowie, λείπει.
Και αν οι άνθρωποι εξακολουθήσουν να αρνούνται ότι συμβαίνει το έκτο γεγονός μαζικού αφανισμού, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Όπως είπε ο Cowie: «Η άρνηση της κρίσης, η αποδοχή της χωρίς αντίδραση, ή ακόμη και η ενθάρρυνση της συνιστά κατάργηση της κοινής ευθύνης της ανθρωπότητας και ανοίγει το δρόμο για τη Γη να συνεχίσει τη θλιβερή τροχιά της προς τον Έκτο μαζικό αφανισμό».

Elon Musk: Λύση ο εποικισμός άλλων πλανητών

Ο Cowie δεν είναι ο μόνος που αναγνωρίζει το πρόβλημα, αν και οι προσεγγίσεις ποικίλλουν, τόσο για τη φύση του προβλήματος όσο και για τη λύση του.
Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Elon Musk, ανεξάρτητα από το γεγονός της μαζικής εξαφάνισης από τα ανθρώπινα χέρια, υπάρχει 100% πιθανότητα να εξαφανιστεί όλη η ζωή στη Γη.
Αντί όμως να είναι οι άνθρωποι η αιτία, επισημαίνει μια κρίση πολύ διαφορετικής φύσης: Την διαστολή του ήλιου.
Αλλά αυτό μπορεί επίσης να αποφευχθεί, υποστήριξε ο Musl εάν η ανθρωπότητα εξαπλωθεί στα αστέρια και γίνει ένας πολυπλανητικός πολιτισμός.
Ο Musk το έχει προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν, συγκεκριμένα εποικίζοντας τον Άρη, και έχει ξεκαθαρίσει τις φιλοδοξίες του μέσω εγχειρημάτων στην εταιρεία του SpaceX.

 

Μία νέα «κιβωτός του Νώε»

Αλλά ο Μusk δεν είναι μόνος που πιστεύει ότι ο εποικισμός σε άλλους πλανήτες είναι μια πιθανή λύση.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινοαμερικανό αστρονόμο Avi Loeb του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ένα πιθανό ελαφρύ ιστιοπλοϊκό σκάφος θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως «κιβωτός του Νώε» για να σώσει τη ζωή στη Γη.
Αυτό, υποστήριξε, είναι σημαντικό, επειδή η ανθρωπότητα έχει ήδη «δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων για την καταστροφή του πλανήτη».
Αλλά αυτό θα ήταν διαφορετικό από την ιδέα εποικισμού του Musk. .
«Δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο διαστημόπλοιο, χρειάζεται απλώς να διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, έναν αρκετά μεγάλο υπολογιστή με το DNA κάθε ζωντανού πλάσματος και έναν 3D εκτυπωτή.
Ας ελπίσουμε ότι θα γνωρίσουμε τις επόμενες δεκαετίες πώς να ανακατασκευάσουμε τη συνθετική ζωή και με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή θα μπορούσαμε ενδεχομένως να το κάνουμε», ανέφερε ο Loeb.
«Με έναν υπολογιστή, τρισδιάστατο εκτυπωτή και AI, θα μπορούσαμε να ανακατασκευάσουμε τα πάντα», τόνισε.

* Ένα γεγονός μαζικού αφανισμού (επίσης γνωστό ως μαζική εξαφάνιση ή βιοτική κρίση) είναι μια ευρεία και ταχεία μείωση της βιοποικιλότητας στη Γη.
Ένα τέτοιο γεγονός προσδιορίζεται από μια απότομη αλλαγή στην ποικιλία και την αφθονία των πολυκύτταρων οργανισμών.
Συμβαίνει όταν ο ρυθμός της εξαφάνισης αυξάνει σε σχέση με τον ρυθμό της ειδογένεσης.
Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό της ποικιλομορφίας και βιομάζας στη Γη είναι μικροβιακό, και ως εκ τούτου δύσκολο να μετρηθεί, τα καταγεγραμμένα γεγονότα αφανισμού αφορούν το εύκολα παρατηρήσιμο και βιολογικά σύνθετο συστατικό της βιόσφαιρας και όχι τη συνολική ποικιλότητα και αφθονία της ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης