Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις πωλήσεις μοντέλων diesel το Δεκέμβριο στην Ευρώπη

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις πωλήσεις μοντέλων diesel το Δεκέμβριο στην Ευρώπη

Πάνω από το ένα πέμπτο των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν σε 18 ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, επρόκειτο για ηλεκτροκίνητα

Σχετικά Άρθρα

Για πρώτη φορά το Δεκέμβριο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη ξεπέρασαν αυτές των μοντέλων diesel σε μια ιστορικού χαρακτήρα εξέλιξη για την αγορά του αυτοκινήτου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συγκεντρωτική μελέτη που υλοποίησησαν οι Financial Times σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο αναλυτή αυτοκινήτου, Matthias Schmidt, και δημοσίευσαν την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 πάνω από το ένα πέμπτο των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν σε 18 ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, επρόκειτο για ηλεκτρικά οχήματα.
Τον ίδιο μήνα, στις ίδιες αγορές, οι πωλήσεις αυτοκινήτων με μηχανές diesel κινήθηκαν κάτω από το 19% των συνολικών πωλήσεων.

Ο ρόλος των επιδοτήσεων

Σημείο κλειδί για την αλλαγή αυτή φαίνεται να έπαιξαν οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις και τα κίνητρα (όπως και τα αντικίνητρα για τα ρυπογόνα οχήματα) που προσφέρουν πολλές κυβερνήσεις, όπως στη Γερμανία, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να στραφούν από νωρίς στην ηλεκτροκίνηση.
Μαζί βέβαια και με τη δεδομένη σκλήρυνση της νομοθεσίας που ισχύει από το 2020, επιβάλλοντας στους Ευρωπαίους παραγωγούς να πουλούν περισσότερα οχήματα χαμηλών ρύπων και να κρατούν χαμηλά το αποτύπωμα ρύπων τους για να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα από τις Βρυξέλλες.

Τι λένε οι αριθμοί

Μόνο το Δεκέμβριο οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη δυτική Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 176.000 συνιστώντας ρεκόρ για τον κλάδο, με αύξηση άνω του 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συγκριτικά τον ίδιο μήνα οι πωλήσεις ντιζελοκίνητων κινήθηκαν κάτω από τις 160.000.

Το σκάνδαλο της Volkswagen και η ευκαιρία

Οι πωλήσεις οχημάτων diesel βρίσκονται σε συνεχή πίεση τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη δημοσιοποίηση του μέγα σκανδάλου της Volkswagen με το «πειραγμένο» λογισμικό για την καταγραφή χαμηλότερων ρύπων.
Την εποχή που ξέσπασε το Dieselgate, το Σεπτέμβριο του 2015, τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα αναλογούσαν σε πάνω από τις μισές από τις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων, στις εν λόγω 18 ευρωπαϊκές αγορές της τωρινής έρευνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης