Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ηχηρή παραίτηση για την «άνευ όρων ανάπτυξη» της Μαρίνας Βουλιαγμένης - Μεγάλες οι αντιδράσεις

Ηχηρή παραίτηση για την «άνευ όρων ανάπτυξη» της Μαρίνας Βουλιαγμένης - Μεγάλες οι αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης κ. Γιώργος Κοκολέτσος υπέβαλε την παραίτηση του από την κοινότητα, αλλά και από τον Δημοτικό συνδυασμό του Δημάρχου Γρηγ. Κωνσταντέλλου «Πόλη για να ζεις»
Σχετικά Άρθρα

Μία παραίτηση-βόμβα προκάλεσε η σοβαρή περιβαλλοντική αλλοίωση με την κατασκευή της Μαρίνας Βουλιαγμένης (φωτό)  από τους επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Όπως θα δούμε, πρόκειται για τις πρώτες “σεισμικές” δονήσεις.
Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία ξεκίνησε εν “κρυπτώ” το 2019 και στηρίχθηκε έκτοτε σε διακομματικά … και μη παρακλάδια.
Η πρώτη, λοιπόν, ηχηρή αντίδραση προήλθε από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στην Δημοτική αρχή.

Τα γεγονότα

Συγκεκριμένα, ύστερα από τις καταγγελίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους κατοίκους και φορείς της περιοχής, αλλά και την αποκάλυψη του Βankingews για τον χαμηλότοκο δανεισμό ( 22 εκατ. ευρώ ) του Αστέρα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης κ. Γιώργος Κοκολέτσος στις 13 Ιανουαρίου υπέβαλλε την παραίτηση του από την κοινότητα, αλλά και από τον Δημοτικό συνδυασμό του Δημάρχου Γρηγ. Κωνσταντέλλου «Πόλη για να ζεις».

Η επιστολή

“Η ανάπτυξη άνευ όρων” προσκρούει στα συμφέροντα των συμπολιτών μου
Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή του “ «Παραιτούμαι από Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης: Το σύνθημα «Ανάπτυξη άνευ όρων» προσκρούει και στη λογική και στα συμφέροντα της περιοχής μας και των συμπολιτών μου.
Μου είναι αδιανόητο να βλέπω το φυσικό κάλος της περιοχή μας να απειλείται και να μένω άπραγος.Την Βουλιαγμένη την έχουμε «κληρονομήσει» από τους γονείς μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερη απ’ ότι την βρήκαμε.
Δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέψουμε ένα φυσικό κάλος προς χάριν της ανάπτυξης “άνευ όρων”.Προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις».
O παλιός αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών κ. Κοκολέτσος δεν είναι ένας τυχαίος κάτοικος της Βουλιαγμένης.
Η οικογένεια του διατηρεί μακρά παράδοση στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεδομένου ότι, κατείχε επί πολλά χρόνια την προεδρία της Τοπικής οργάνωσης στην περιοχή.
Ο ίδιος, μάλιστα στήριξε την εκλογή του σημερινού Δημάρχου Βουλιαγμένης κ. Γ. Κωνσταντέλλου ο οποίος υπερασπίζεται το έργο της επένδυσης της Μαρίνας Βουλιαγμένης.

Tι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Το μεγάλο project της Μαρίνας Βουλιαγμένης από τους Άραβες επενδυτές του Αστέρα ( Apollo investements Fund ) προβλέπει ανακατασκευή του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου σε πλάτος κατά 20 μέτρα και μήκος μεγαλύτερο κατά 178 μέτρα.
Ο δε υπήνεμος μώλος θα επεκταθεί κατά 134 μέτρα, ενώ στο ακρομόλιο θα κατασκευαστεί ελικοδρόμιο.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας : “Η Μαρίνα Βουλιαγμένης κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον ΕΟΤ ικανοποιώντας τις ανάγκες ελλιμενισμού μικρών και μεσαίων σκαφών αναψυχής.
” Εκείνη την εποχή, η Μαρίνα της Βουλιαγμένης εντάχθηκε στο εκπληκτικό φυσικό τοπίο κατά αρμονικό τρόπο, επειδή ακριβώς στην χερσαία ζώνη διατηρήθηκε η υψηλόκορμη βλάστηση, ενώ δεν κατασκευάστηκαν πομπώδη λιμενικά δομικά στοιχεία και ογκώδη κτίρια και εγκαταστάσεις.

Το 2012 η Μαρίνα παραχωρήθηκε στην ιδιοκτησία του Αστέρα.
Μετά την ιδιωτικοποίηση, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού προβλέπεται μια κοσμογονική αλλαγή.
Εκτός απο τις επεκτάσεις στους υφιστάμενους μώλους, “στη χερσαία ζώνη θα αποψιλωθούν 4 στρέμματα υψηλόκορμης βλάστησης πεύκης, θα δομηθούν επιφάνειες 4.800 τ.μ. και θα ανεγερθούν -μεταξύ άλλων- κτίρια για καταστήματα και γραφεία ύψους μέχρι 8,5 μέτρων.
Θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης 8.000 τ.μ. και 410 θέσεων. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, το έργο «θα αλλάξει ριζικώς και επί τα χείρω το τοπίο του όρμου Ζωστήρος και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας διαβρωτικά φαινόμενα στις αμμώδεις ακτές κολύμβησης».


ΕΤΑΔ : Σιγή ιχθύος

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από την Εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ) η οποία διαχειρίζεται την Ακτή Βουλιαγμένης η οποία βρίσκεται δίπλα στην Μαρίνα της Βουλιαγμένης.
Ενώ το Επιμελητήριο προειδοποιεί για τα διαβρωτικά φαινόμενα, η ΕΤΑΔ, μέχρι σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προάσπισης της περιουσίας, αν και αναμένεται να επηρεαστεί σαφώς η επισκεψιμότητα στις ακτές πρός όφελος της ιδιωτικής ακτής κολύμβησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.
PHOTO2_Voyliagmeno_1.jpg
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης