Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόθεση Djokovic: Πόσα έχασε από την ακύρωση της συμμετοχής του στο Open – Στον αέρα συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με χορηγούς

Υπόθεση Djokovic: Πόσα έχασε από την ακύρωση της συμμετοχής του στο Open – Στον αέρα συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με χορηγούς

Ο 34χρονος είναι ένας από τους μόλις τρεις τενίστες στην ιστορία που έχουν κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Η αντιεμβολιαστική στάση του σταρ του τένις Novak Djokovic του κόστισε ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 2,875 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (2,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ενδεχομένως γράφτηκε μια «μαύρη σελίδα» στην ιστορία του τένις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2021.
Την ίδια ώρα βρίσκονται στο αέρα συμβόλαια ύψους εκατομμυρίων δολαρίων με τους χορηγούς του κορυφαίου παγκοσμίως αθλητή.

Η δικαστική απόφαση 

Ο Djokovic αναμένεται εγκαταλείψει την Αυστραλία αφού το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απόφαση για ανάκληση της άδειας εισόδου του λόγω φόβου ότι η παρουσία του θα ενίσχυε το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Δεν εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφανθεί επί της ουσίας της απόφασης, μόνο αν ήταν εκνομή ή νομικά ανυπόσταη, δήλωσε ο ανώτατος δικαστής James Allsop.

Σέβομαι...

«Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα», είπε ο Djokovic σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
«Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω».
Ακυρώνονται οι ελπίδες του να κερδίσει έναν το 21ο Grand Slam με έπαθλο 2,875 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας.
Ο
κορυφαίος παίκτης της παγκόσμιας κατάταξης κέρδισε το Australian Open τα τελευταία τρία χρόνια και σχεδόν τους μισούς τίτλους του Grand Slam στο τουρνουά, που ξεκινά τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022.

Οι ανδράσεις του κοινού

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Melbourne’s Age την Κυριακή έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αυστραλών πιστεύουν ότι ο Djokovic πρέπει να αποχωρήσει απο τη χώρα.
Μόλις το 14% δήλωσε ότι πρέπει να του επιτραπεί να μείνει και να παίξει στο Australian Open, σύμφωνε με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 1607 άτομα.
Οι δικηγόροι του Djokovic αμφισβήτησαν την αρμοδιότητα υπουργού Μετανάστευσης Alex Hawke για να ανακαλέσει τη βίζα του για λόγους δημόσιας υγείας.
Η απόφαση ανετρεψε μια προηγούμενη δικαστική απόφαση που ακύρωσε την πρώτη του ακύρωση βίζας για διαδικαστικούς λόγους.

Το αιτιολογικό

Ο Hawke υποστήριξε ότι η παρουσία του Σέρβου σταρ κινδύνευε να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα σε μια μειοψηφία του πληθυσμού και να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Ο Djokovic δεν είναι εμβολιασμένος και έχει δείξει «φαινομενική αδιαφορία» για βασικούς υγειονομικούς κανόνες, όπως η απομόνωση μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει ή να επηρεάσει άλλους να μιμηθούν τη συμπεριφορά του, είπε ο Hawke .

Τι θα συμβεί στο μέλλον

Ο Djokovic ενδέχεται να αντιμετωπίσει τριετή απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία.
Αυτό μπορεί να ακυρωθεί εάν υπάρχουν «επιτακτικές περιστάσεις» για τη χορήγηση τυχόν μελλοντικών βίζας, σύμφωνα με το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας.
«Δικαίως ή αδίκως θεωρείται ότι υποστηρίζει μια αντιεμβολιαστική άποψη και η παρουσία του εδώ θεωρείται ότι συμβάλλει σε αυτό», είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Stephen Lloyd, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Οι δηλώσεις του Νadal

«Το Αυστραλιανό Open είναι πολύ πιο σημαντικό από οποιονδήποτε παίκτη», Νο. 6 την παγκόσμια κατάταξη Rafael Nadal δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022.
«Ο Novak Djokovic είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ιστορίας, χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν υπάρχει κανένας παίκτης στην ιστορία που να είναι πιο σημαντικός από ένα αθλητικός γεγονός» επισήμανε.

Ηθικοί λόγοι και οι στάση των χορηγών

Εκτός από το θέμα γοήτρου, αλλά και αυτό της παγκόσμιας κατάταξης που διακυβεύονται ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι σπόνσορές του: κι αυτό γιατί στο σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων εγείρονται ηθικοί λόγοι, που δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το αθλητικό ιδεώδες.
Σύμφωνα με το Sporf, η Lacoste δίνει στον σούπερ σταρ του τένις 9,4 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να φοράει τα ρούχα της, ενώ ο χορηγός υποδημάτων Asics 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Ο Novak Djokovic, εκτός από τα έσοδά του από τα τουρνουά, έχει επίσης πολλά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, όπως το δικό του vegan εστιατόριο στο Μονακό – που ονομάζεται Eqvita.

Στους 3 πλουσιότερους

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το statista.com, ο 34χρονος είναι ένας από τους μόλις τρεις τενίστες στην ιστορία που έχουν κερδίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Όμως, ενώ αυτός, ο Roger Federer και ο Rafael Nadal είναι ισόπαλοι σε 20 Grand Slam, είναι ο Djokovic που ηγείται στα πόσα που συγκεκνρώνει, έχοντας κερδίσει περισσότερα από 153 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Federer έχει κερδίσει κάτι περισσότερο από 130,5 εκατομμύρια δολάρια και ο Nadal 124,9 εκατομμύρια δολάρια.
Με όλα αυτά η περιουσία του εκτιμάται σε περίπου 220 εκατομμυρίων δολάρια, τοποθετώντας τον άνετα μέσα στους 50 πλουσιότερους αθλητές στον κόσμο.

Πόσα χάνει

Αν τελικά κέρδιζε το Australian Open θα κέρδιζε μόνο από την διοργάνωση 4,4 εκατομμύρια δολάρια.
Όχι μόνο χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν ακόμα τίτλο , αλλά καλείται να βγάλει από την… τσέπη του ένα τεράστιο ποσό.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, θα πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα τεράστιο ποσό ακόμα και για το βεληνεκές του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δώσει περίπου 500.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Σε αυτό το ποσό, δεν υπολογίζεται και η αμοιβή των δικηγόρων που των εκπροσώπησαν.

Οι αντιδράσεις και η ρήτρα αποχώρησης

Σπόνσορές του είναι επίσης η Peugeot και η ελβετική μάρκα ρολογιών Hublot, ανεβάζοντας το σύνολο των χορηγιών σε περίπου 20 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Tim Crow, σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Djokovic έχει δημιουργήσει ενδεχομένως ένα πρόβλημα στους υποστηρικτές του, και ενδέχεται  να ακυρώσουν συμβόλαια εάν κριθεί ότι συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, και ένα πράγμα που πρέπει να καθορίσουν οι χορηγοί είναι εάν ένας αθλητής ενήργησε παράνομα ή ανήθικα εάν θέλει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια ρήτρα αποχώρησης για κακής συμπεριφορά σε ένα συμβόλαιο.
Στην περίπτωση του Djokovic, «είναι αρκετά αμφιλεγόμενη η κατάσταση», είπε ο Crow.

Διχασμένη η κοινή γνώμη

Οι γνώμες  γύρω από τον Djokovic είναι πολωμένη: Είναι εθνικός ήρωας στην πατρίδα του τη Σερβία .
Οι Αυστραλοί έχουν στραφεί κυρίως εναντίον του, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι πιο διχασμένος, σημείωσε ο Crow.
Αν είχε ως υποστηρικτές μεγάλες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να είχαν διαφορετικές αντιδράσεις από μια εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων
όπως ένα ρολόι ή μια μάρκα αυτοκινήτου.
Και τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι από μόνα τους διχαστικά, σημειώνει.

Τι επισημαίνουν οι χορηγοί

Μερικοί από τους χορηγούς του Djokovic προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κατάσταση και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Peugeot και Lacoste, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις ερωτ'ησεις του Bloomberg.
«Ο Djokovic έχει δική του προσωπικότητα», ανέφερε η ελβετική μάρκα ρολογιών Hublot.
«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία από τις προσωπικές του αποφάσεις.
Η Hublot θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον νούμερο 1 τενίστα στον κόσμο.
Η Raffeissen Bank της Αυστρίας ypogr;ammise ότι η απόφασή της να υπογράψει με τον Djokovic μια πολυετή συνεργασία ελήφθη πολύ πριν από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα του Australian Open.
«Ως χορηγός του Novak Djokovic, παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης