Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Ρωσία ενορχηστρώνει προβοκάτσια στην Ουκρανία - Τι απαντά το Κρεμλίνο στις κατηγορίες

ΗΠΑ: Η Ρωσία ενορχηστρώνει προβοκάτσια στην Ουκρανία - Τι απαντά το Κρεμλίνο στις κατηγορίες
Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε ότι είχε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία είχε «προετοιμάσει» ομάδα επιχειρηματιών για τη διεξαγωγή επιχείρησης «false flag» στην ανατολική Ουκρανία.
Σχετικά Άρθρα

Για ενορχήστρωση προβοκάτσιας, σχεδιασμό μυστικών επιχειρήσεων για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και «προσχηματική εισβολή» κατηγορούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία, αφού οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης απέτυχαν και κυβερνητικοί ιστότοποι στο Κίεβο επλήγησαν από μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση.
Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε ότι είχε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία είχε «προετοιμάσει» ομάδα επιχειρηματιών για τη διεξαγωγή επιχείρησης «false flag» στην ανατολική Ουκρανία.
(Μια επιχείρηση false flag είναι μια πράξη που διαπράττεται με σκοπό να συγκαλύψει την πραγματική πηγή ευθύνης και να αποδώσει την ευθύνη σε άλλο μέρος.
Ο όρος «ψεύτικη σημαία» προέκυψε τον 16ο αιώνα ως μια καθαρά μεταφορική έκφραση που σημαίνει «σκόπιμη παραποίηση της σχέσης ή των κινήτρων κάποιου».)
Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πράκτορες αυτοί είναι εκπαιδευμένοι στον αστικό πόλεμο και στη χρήση εκρηκτικών για τη διεξαγωγή πράξεων δολιοφθοράς κατά των δυνάμεων που είναι φίλα προσκείμενες στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σχέδιο πιθανότατα θα τεθεί σε εφαρμογή εάν αποτύχει η διπλωματία με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη, αν και η Ρωσία έως τώρα αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της, όπως επανέλαβε και στις συνομιλίες των τελευταίων ημερών.

Kυβερνοεπιθέσεις

Εβδομήντα κυβερνητικές υπηρεσίες επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εξωτερικών και Γεωργίας, σύμφωνα με τον Victor Zora, αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ειδική επικοινωνία και την προστασία των πληροφοριών.
«Δεν υπήρξε διαρροή σημαντικών δεδομένων, το περιεχόμενο των ιστοσελίδων δεν έχει καταστραφεί», είπε ο Zora.
«Συλλέγουμε ψηφιακά στοιχεία και αναλύουμε δεδομένα για να κατανοήσουμε την πλήρη αλυσίδα αυτής της επίθεσης».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήλπιζαν ότι οι συνομιλίες θα αποτρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin από μια εισβολή στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο στις Βρυξέλλες ανταλλάσσουν πληροφορίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους σχετικά με τις τρέχουσες κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο» αναφέρει ο κ. Stoltenberg.
Τις επόμενες ημέρες, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα υπογράψουν συμφωνία για ενισχυμένη συνεργασία στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης της Ουκρανίας στην πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών κακόβουλου λογισμικού του ΝΑΤΟ».

«Αβάσιμες και ανυπόστατες φήμες, θα αντέξουμε κυρώσεις»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Dmitry Peshkov χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή προβοκάτσια που ετοιμάζει η Ρωσία στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι’ αυτό τον σκοπό, ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα.
"Μέχρι στιγμής αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες", δήλωσε στο πρακτορείο TASS σχολιάζοντας διάφορα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και του CNN το οποίο επικαλέσθηκε πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peshkov, σε προγενέστερες δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις για να δικαιολογήσουν τέτοιους είδους δηλώσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στην νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.
Η ρωσική οικονομία θα μπορέσει να αντέξει, στην περίπτωση που επιβληθούν περιορισμοί στο δημόσιο χρέος οι οποίοι συζητούνται αυτή την στιγμή στην Δύση, βασιζόμενη στις εγχώριες τράπεζες που θα παρέχουν αρκετή ζήτηση για κρατικά ομόλογα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov.
«Γενικά, θέλω να πω, ότι θα αντέξουμε όλους τους περιορισμούς, που συζητούνται σήμερα» δήλωσε ο Siluanov, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «δεν θα πρέπει να φθάσουν εκεί τα πράγματα».
Ο Siluanov, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει περάσει την κορύφωση του πληθωρισμού.
«Κατά την άποψη μας, περάσαμε αυτή την κορύφωση του πληθωρισμού, την οποία και έπρεπε να περάσουμε. Επειδή, αρχής γενομένης από φέτος, έχουμε φέρει τη δημοσιονομική πολιτική στα φυσιολογικά επίπεδα, δεν έχουμε πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα για να θερμάνουμε την οικονομία», δήλωσε ο Siluanov, προσθέτοντας ότι «οι νομισματικές αρχές λαμβάνουν, θα λέγαμε, μέτρα για να χτυπήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις».
Αναφερόμενος στην τρέχουσα αδυναμία του ρουβλίου είπε ότι αυτή οφείλεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, προσθέτοντας ότι τέτοιες ταχείες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι συνήθως προσωρινές.
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε απότομα σήμερα Παρασκευή, επεκτείνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και 15 μήνες, λόγω των φόβων για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης, ενώ τα κρατικά ομόλογα και οι μετοχές υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης