Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κόντρα στην καλλιεργούμενη αισιοδοξία στο χρηματιστήριο, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι… παρά τα καλά νέα της Omicron

Κόντρα στην καλλιεργούμενη αισιοδοξία στο χρηματιστήριο, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι… παρά τα καλά νέα της Omicron
Οι κεντρικές τράπεζες θα εκπλήξουν τις αγορές αρνητικά, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ και η FED δεν θα αφήσουν να ξεφουσκώσουν οι αγορές μετοχών, έχουν επενδυθεί πολλά τρισεκ.... αλλά θα ξεφουσκώσουν.

Η μετάλλαξη Omicron θα λειτουργήσει στο τέλος ως φυσικό εμβόλιο, είναι ήπια και ήδη στην Βρετανία δηλώνουν ότι το κύμα της Omicron κορύφωσε και αποκλιμακώνεται.
Η Omicron αποτελεί θετική εξέλιξη για τις αγορές, γιατί δείχνει ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ενδημική ασθένεια όπως το κρυολόγημα.
Η Omicron δεν είναι απειλή αλλά σύμμαχος των αγορών.
Έχουμε ένα καλό νέο λοιπόν την Omicron.
Όμως όλα τα υπόλοιπα στην Ελλάδα… δεν είναι ούτε ρόδινα, ούτε θετικά.. οπότε κόντρα στην καλλιεργούμενη αισιοδοξία στο χρηματιστήριο, δεν είμαστε αισιόδοξοι…
Θεωρούμε ότι η βιαστική άνοδος των τραπεζικών μετοχών, δεν θα κρατήσει πολύ αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τραπεζικές μετοχές ξεκόλλησαν από τον βάλτο του 2021 και πλέον έχουν χτίσει υψηλότερες βάσεις.
Για την Alpha bank η βάση είναι τα 1,20 ευρώ, την Εθνική τα 3 ευρώ, την Eurobank 1 ευρώ και την Πειραιώς τα 1,40 ευρώ.

Από πού θα έρθουν οι αρνητικές εκπλήξεις;

Στον ορίζοντα οι αρνητικές εκπλήξεις θα έρθουν από τα επιτόκια και τις κεντρικές τράπεζες, μετά από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.
Ο πληθωρισμός έχει καταστεί πρόβλημα διεθνώς, απότοκος της ακραία χειραγωγούμενης αγοράς από τις κεντρικές τράπεζες.
Τόσο οι τιμές των κρατικών ομολόγων όσο και οι μετοχές είναι μια τεράστια φούσκα.
Το πάρτι με τις κεντρικές τράπεζες θα τελειώσει, όχι άμεσα γιατί όπως αποδείχθηκε – ξεδιάντροπα – η FED στις ΗΠΑ αυτό έπραξε, οι παρεμβάσεις της είχαν ένα στόχο… να συντηρήσουν το κλίμα φούσκα στις μετοχές και στα ομόλογα.
Οι κεντρικές τράπεζες θα εκπλήξουν τις αγορές αρνητικά, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ και η FED δεν θα αφήσουν να ξεφουσκώσουν οι αγορές μετοχών, έχουν επενδυθεί πολλά τρισεκ.... αλλά θα ξεφουσκώσουν.
Έφθασε π.χ. η χρηματιστηριακή αξία του S&P 500 στα 40,6 τρισεκ. δολάρια όταν το αμερικανικό ΑΕΠ είναι 23,3 τρισεκ. δολάρια.
Με βάση τον Buffet indicator – δείκτη Buffet – η σχέση χρηματιστηριακή αξία του S&P 500 προς το ΑΕΠ έχει φθάσει στο 176% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο δείκτης αυτός στο παρελθόν ήταν στο 100% ή 120%.

Τι θα συμβεί στις τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα;

Απλά θα επαναλάβουμε ένα πίνακα που είχαμε παρουσιάσει και πρόσφατα και πιστεύουμε ότι θα δούμε και τα υψηλά και χαμηλά έτους μέσα στο 2022.
Για το 2023 πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερη χρονιά για τις τράπεζες, τότε θα μπορούσαμε να δούμε την Εθνική στα 5 ευρώ και την Eurobank στο 1,40 ευρώ και την Alpha bank πάνω από 2 ευρώ, την Πειραιώς πάνω από 2,5 ευρώ.
Θα σκεφθούν πολλοί, μα οι τράπεζες θα πετύχουν π.χ. η Eurobank κέρδη 550 εκατ το 2022 και θα δώσει και μέρισμα τον Μάρτιο του 2023 αυτό δεν είναι καλό νέο;
Ναι είναι αλλά υπάρχει ήδη στις τιμές της Eurobank, το 1 ευρώ τιμή μετοχής υποδηλώνει ότι θα πετύχει κέρδη άνω των 500 εκατ και θα διανείμει και μέρισμα 180-190 εκατ ευρώ ή το 35%.
Για την Alpha bank π.χ. οι τιμές στόχοι είναι τα 1,40 ευρώ σε βάθος 12 μηνών επειδή είναι συνεπής και εξυγιαίνεται ενώ για την Εθνική τα 4 ευρώ ή 3,80 ευρώ επειδή θα εμφανίσει κέρδη 500 εκατ το 2022.
Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά υπάρχουν σε κάποιο βαθμό στις μετοχές...
trapess2022_BN_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης