Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι (δεν) είπε και υπονόησε ο Μητσοτάκης για πανδημία, οικονομία, πανεπιστήμια, ενεργειακά, πολιτικό τοπίο και εκλογές

Τι (δεν) είπε και υπονόησε ο Μητσοτάκης για πανδημία, οικονομία, πανεπιστήμια, ενεργειακά, πολιτικό τοπίο και εκλογές
Δεν πρόκειται να πιέσει περαιτέρω με μέτρα και υποχρεωτικότητες – Ανησυχία, όμως, για τα σχολεία
Σχετικά Άρθρα

Η χθεσινή 13/1/2022 συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ANT1 έδωσε ειδήσεις και μέσα από αυτά που είπε και μέσα από αυτά που δεν είπε.
Το ασφαλές συμπέρασμα που βγαίνει για τα δύο φλέγοντα ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας είναι τα εξής:


Δεν πρόκειται να πιέσει περαιτέρω με μέτρα και υποχρεωτικότητες – Ανησυχία, όμως, για τα σχολεία

Πρώτον, δεν σκοπεύει να πάρει άλλα δραστικά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία όπως είναι ένα lockdown ή νέες υποχρεωτικότητες για εμβολιασμούς σε ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες.
Είναι σίγουρο ότι το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο ήδη από την επιβολή των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε υγειονομικούς και στους άνω των 60.
Τα πρόστιμα των 100 ευρώ θα καταλογισθούν από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και δεν θα υπάρξει άλλη υποχρεωτικότητα.
Ωστόσο, αυτό που υπονόησε ο Πρωθυπουργός είναι ότι ενδεχομένως να έχουμε κλείσιμο σχολείων το επόμενο διάστημα με την ροή διασποράς του ιού που παρατηρείται στους μαθητές. Υπάρχει μία αβεβαιότητα.

Αύξηση μισθού, μείωση ΦΠΑ και μείωση ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2022

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαίου 2022, θα επανεξετάσει τους επόμενους μήνες και τη μείωση του ΦΠΑ αλλά θα δρομολογήσει και άλλες μειώσεις φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ.
Αυτό, όμως, που επισημαίνεται είναι ότι βαθιά του πεποίθηση είναι ότι το πληθωριστικό κύμα αλλά και η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί γι’ αυτό και δεσμεύτηκε στήριξη μέσω επιδότησης στους λογαριασμούς τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων για όλο το 2022.
Παράλληλα, υποσχέθηκε νέα μέτρα στήριξης στους κλάδους που επλήγησαν από τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν μετά τα Χριστούγεννα και αυτά θα είναι αναστολές εργασίας στο 25% των εργαζομένων της επιχείρησης, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, ένταξη σε προγράμματα π.χ Συνεργασία κ.α.

Νέο ΕΣΥ με πολλές προσλήψεις και… απολύσεις των 6.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών


Τρίτον, ότι θα υπάρξει σχεδιασμός για νέο ΕΣΥ με πολλές προσλήψεις καθώς δεν θα κάνει πίσω στην οριστική απόλυση των 6.500 υγειονομικών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή έχει να κάνει με το σκεπτικό ότι δεν γίνεται ένας υγειονομικός να στηρίζει με την στάση του θεωρίων συνομωσιών που δεν έχουν επιστημονική βάση.
Είναι σίγουρο ότι θα το εκμεταλλευτεί πολιτικά η αντιπολίτευση όταν τεθεί επί τάπητος η οριστικά παύση τους και θα δημιουργηθούν κινητοποιήσεις και εντάσεις.
Ο σχεδιασμός είναι να ενισχυθεί η Πρόληψη άρα να φτιαχτεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Εκλογές το 2023 αλλά υπάρχουν και οι… απρόοπτες εξελίξεις

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού, δεν αλλάζει και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Aυτός ο σχεδιασμός βέβαια δεν περιλαμβάνει απρόοπτες εξελίξεις.
Όπως για παράδειγμα, αυτά που έγιναν το καλοκαίρι του 2021 με τις πυρκαγιές.
Ή να υπάρξει μία νέα μετάλλαξη την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2022.

Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός του Μαξίμου για την αποκλιμάκωση των μετώπων


Ο βασικός σχεδιασμός, ωστόσο, περιλαμβάνει να υπάρχει μία αποκλιμάκωση της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες και να έχουμε λιγοστά κρούσματα τον Απρίλιο του 2022.
Συγχρόνως, αναμένεται να υπάρξει και μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είτε μέσω μείωσης ΦΠΑ είτε μέσα από την ΕΚΤ αλλά ακόμα αυτό είναι σενάριο που διακινείται στο πλαίσιο της Κομισιόν εάν επιμείνει τόσο πολύ ο πληθωρισμός παγκοσμίως.
Ο Πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρο ότι ποντάρει στο ότι τέλη του 2022 με αρχές του 2023 θα έχουν τελειώσει οι επιδραστικές συνέπειες του κορωνοιού και του πληθωρισμού, θα έχει καταγραφεί μία δυναμική τουριστική χρονιά, θα έχουν αυξηθεί το εισόδημα και θα έχουν μειωθεί οι βασικοί φόροι ενώ παράλληλα θα τρέχουν τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τα βασικά έργα υποδομών.

Δεν θέλει συνεργασίες αλλά αυτοδυναμία – Θεωρεί ότι το ΚΙΝΑΛ θα χάσει την δημοσκοπική ανάταση

Βάσει αυτών που ανέφερε ο Πρωθυπουργός για το πολιτικό τοπίο, δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα καθώς πιστεύει ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν καλύτερα μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές.
Αυτό ενισχύει το σενάριο ακόμα και για τριπλές εκλογές μέχρι να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ.
Έδειξε να πιστεύει ότι αυτή η δημοσκοπική αύξηση που έχει το ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι σταθερή και άρα θα πέσει με το καιρό και σημείωσε για τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ακόμα δεν έχει προτάσεις, δεν έχει κάποιο πρόγραμμα. Παράλληλα, για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονόμασε την Νέα Δημοκρατία μεγάλη πατριωτική προοδευτικής παράταξη του τόπου, χρησιμοποιώντας και τους δύο όρους που δεν συνυπάρχουν πάντα.
Θέλησε να σημειώσει ότι θα συνεχίσει το άνοιγμα στο Κέντρο και σε στελέχη του διατηρώντας τη δεξιά πτέρυγα του, δηλαδή τις αρχές της παραδοσιακής ΝΔ.

Αναμένεται σύγκρουση στα πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα – Ευθύνες σε πρυτάνεις και πειθαρχικά συμβούλια


Παράλληλα, έδειξε να είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί στο χώρο των πανεπιστημίων και να προχωρήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ωστόσο, εκφράζεται ανησυχίες.
Πρώτον πως η πανεπιστημιακή αστυνομία που είναι άοπλη θα επαναφέρει την τάξη σε βίαια περιστατικά που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα;
Και πάλι η αστυνομία θα πρέπει να έχει το ρόλο.
Δεύτερον, φοβίζει μην τυχόν και σημειωθεί ένα περιστατικό τύπου Γρηγορόπουλου στα πανεπιστήμια και ξεσπάσει ανοικτή κόντρα νεολαίας και αστυνομίας.
Ωστόσο, η παραδοσιακή βάση της ΝΔ αλλά και οι κεντρώες δυνάμεις που στηρίζουν ΝΔ, θέλουν να παταχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια.
Το επόμενο διάστημα, όπως έκανε νοητό ο Πρωθυπουργός θα ανατεθούν περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις και στους πρυτάνεις των ιδρυμάτων με σχέδια ασφάλειας και την ενεργοποίηση πειθαρχικών συμβουλίων ακόμα και για διαγραφή φοιτητών που θα προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.
Αυτό το τελευταίο, είναι σίγουρο ότι θα τεντώσει τις σχέσεις Πολιτείας-πρυτάνεων-φοιτητών.

Αλλάζουν τα πλάνα για τα ενεργειακά – Υπερασπίστηκε την απολιγνιτοποίηση


Τέλος, υποβάθμισε αρκετά το αμερικανικό non paper του State Department για τον Εastmed αναφέροντας πλέον το πρότζεκτ για το οποίο εργάζεται η κυβέρνηση και είναι κυρίως το καλώδιο σύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδας (Εuroafrica) αλλά και τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο.
Ωστόσο, το non paper κρύβει μία αλλαγή διάθεσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία καθώς ουσιαστικά εξυπηρετεί την στρατηγική της.
Η Ελλάδα παραμένει ενεργειακά εξαρτώμενη από εισαγωγές ρεύματος αλλά ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την βίαιη απολιγνιτοποίηση διότι όπως είπε και ο λιγνίτης είναι ακριβός.
Παράλληλα, η πράσινη μετάβαση έδωσε την δυνατότητα να εισπράξουμε χρήματα πρώτοι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου η κυβέρνηση να επενδύσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που θα υπάρξει άμεση ανάγκη απασχόλησης του πληθυσμού με νέες δουλειές.
Όσον αγορά την Τουρκία θεώρει γραφικότητες και γελοιότητες τις τελευταίες αναφορές τούρκων αξιωματούχων.
Παρόλα αυτά, η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία δεν αξιολογείται ως άμεσος κίνδυνος για την ελληνική διπλωματία διότι θεωρεί ότι είναι βαθιά τα εσωτερικά προβλήματά της.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης