Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγάλη η διασπορά της Omicron - Πάνω από 230.000 ενεργά κρούσματα - Ανοίγει σήμερα 14/1 η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

Μεγάλη η διασπορά της Omicron - Πάνω από 230.000 ενεργά κρούσματα - Ανοίγει σήμερα 14/1 η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια

Η επέλαση της Omicron με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση αλλά και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία

(Συνεχές upd) Η επέλαση της Omicron με τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση αλλά και η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, τα οποία καλούνται παρά τα χιλιάδες κενά εργαζομένων να ανταποκριθούν στη δραματική αύξηση των νοσηλειών – έστω και εάν πρόκειται ως επί το πλείστον για απλές κλίνες -, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Ήδη εισηγήθηκαν την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μια εβδομάδα, δηλαδή έως τις 23 Ιανουαρίου, αν και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και για μερικές εβδομάδες ακόμα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα κρούσματα θα παραμένουν πολύ υψηλά σε ημερήσια βάση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το κύμα της Omicron θα κορυφωθεί στις 20 με 25 Ιανουαρίου, αν και παραμένουν πολλά ερωτηματικά όπως το εάν αυτή η κορύφωση θα συνοδευτεί και από απότομη μείωση των μολύνσεων ή εάν αυτές θα διατηρηθούν σε επίπεδα τέτοια που δεν θα επιτρέπουν καμία χαλάρωση, ενώ προφανώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και άλλες φορές.
Υπό αυτό το ρευστό τοπίο, η μόνη βεβαιότητα είναι πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, με γιατρούς και νοσηλευτές να εργάζονται έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι θα αρχίσουν να εργάζονται κανονικά από σήμερα σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Την ίδια στιγμή παραμένουν και οι εκκλήσεις προς τους πολίτες, ιδιαιτέρως αυτούς που είναι άνω των 60 ετών, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ πλέον έχουν απομείνει λιγότερα από τρία 24ωρα, έως ότου τεθεί από τις 16 Ιανουαρίου σε ισχύ το μέτρο της επιβολής μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ σε όσους πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κορωνοϊός: Ανοίγει σήμερα 14/1 η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια για θεραπεία στο σπίτι - Απαραίτητη η υπογραφή συναίνεσης

Ανοίγει σήμερα 14/1 η πλατφόρμα για την χορήγηση των αντιικών χαπιών για τον κορωναϊό, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Ξεκινάμε τη χορήγηση των αντιικών χαπιών και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Δεν έχει δοθεί άδεια και ο ασθενής θα υπογράφει.
Αύριο 14/1 θα ανοίξει η πλατφόρμα.
Οι γιατροί θα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που συνταγογραφούσαν τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία των ασθενών. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.
Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.
Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα).
Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου 2022.
Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους.
Tα κριτήρια χορήγησησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:

  • Eίναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • Yποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  • Πάσχουν από κυστική ίνωση,
  • Είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  • Είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
  • Που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
  • Πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  • Πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  • Εμφγανίζουν αρτηριακή υπέρταση.
Πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα - Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι

Όλες οι εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.
Η Μίνα Γκάγκα είπε στην τοποθέτησή της: «Παρατηρείται σταθερή πορεία στα κρούσματα, που παραμένουν ψηλά».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε: «Πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα.
Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες.
Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%.
Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο.
Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων.
Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα.
Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές.
Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση.
Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%.
Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες.
Για την Omicron, έρευνα τις Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο.
Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα.
Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους.
Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%.
Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Omicron.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ.
Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πωβς κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό.
Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή» .
Σε ερώτηση για τη νόσηση των παιδιών, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι όμως αύξηση σε νοσηλείες.
Δεν έχουμε αύξηση στη νοσηρότητα, στη βαρύτητα της νόσου. Μετά το self και το rapid test δεν χρειάζεται τα παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο ή στον παιδίατρο.
Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση, αυτό αρκεί».

Στους 21.732 οι νεκροί


Τα νέα 13/1 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 49,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 621 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι.
pin1_43.jpg
Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (59,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (83.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 110 (16.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_40.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.863 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 587 (ημερήσια μεταβολή -10,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 577 ασθενείς.
xartis13_1.webp


Θεμιστοκλέους: Καμία παράταση στην επιβολή προστίμου – Κανονικά από 17/1

Την θέση πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως το πρόστιμο θα επιβληθεί κανονικά σε όσους δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 17 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους είπε πως το πρόστιμο για τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι περίπου 210.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Τι προβλέπεται για το πρόστιμο

Όπως είπε, για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος.
Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code.
Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους.
Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr.
Ο κ.Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

Μέτρα για ακόμα μια εβδομάδα και βλέπουμε...

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί διαβλέπουν μια σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες έστω και στα υψηλά επίπεδα που παρατηρούμε καθημερινά, ενδεικτική ίσως του περισσότερου χρόνου που χρειάζονται για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την κατάσταση είναι η εισήγησή τους νωρίτερα - η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας - για διατήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων μία εβδομάδα επιπλέον της προγραμματισμένης, έως δηλαδή και τις 23 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα:

  • Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)
  • Το ωράριο λειτουργίας για καταστήματα διασκέδασης και εστίασης παραμένει έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις, χωρίς μουσική.
  • Η χωρητικότητα στους αθλητικούς χώρους ορίζεται στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
  • Καθίσταται υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων καθώς και νοσοκομεία
  • Απαγορεύεται η είσοδος στους ιατρικούς επισκέπτες
  • Εφαρμόζεται τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας

«Πονοκέφαλος» σε γονείς και ειδικούς: Ένα στα πέντε κρούσματα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών

«Πονοκέφαλο» φαίνεται να προκαλεί σε γονείς και ειδικούς και ο μεγάλος αριθμός θετικών αποτελεσμάτων που έδειξαν τα self test για την πρόληψη της διασποράς πριν το άνοιγμα τον σχολείων.
Υπενθυμίζεται ότι τα self test της Δευτέρας, πρώτης ημέρας επιστροφής στο σχολείο, είχαν εντοπίσει 16.000 κρούσματα και άλλα 9.688 βρέθηκαν κατόπιν των χθεσινών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Για την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται με αγωνία ο αριθμός θετικών αποτελεσμάτων από το τρίτο δωρεάν self test που δικαιούνται μαθητές και εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί για την πρόληψη της διασποράς από την αυξημένη κινητικότητα των γιορτινών ημερών.
Σύμφωνα με πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων και επαφών στον χώρο του σχολείου, από τις 17 Ιανουαρίου 2022, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες θα προσέρχονται στα σχολεία με 2 self tests (24ώρου) και με 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εκπαιδευτικοί.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος

Για την περίπτωση κρούσματος στην αίθουσα, προβλέπονται για τις επόμενες πέντε ημέρες από τον εντοπισμό του:

  • 2 rapid test και 3 self test δωρεάν για ανεμβολίαστους μαθητές
  • 4 rapid test και 1 self test για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς
  • 3 τρία δωρεάν self test για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός τριμήνου μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την έκδοση πιστοποιητικού από τους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς που νόσησαν με COVID-19 αρκεί το θετικό αποτέλεσμα από rapid test ενώ για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται μοριακός έλεγxoς (pcr).

Για την επιστροφή στο σχολείο:

Για τους συμπτωματικούς απαιτείται χρονικό διάστημα πέντε τουλάχιστον ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον δεν έχουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων.
Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό χρειάζονται αρνητικό self test την έκτη ημέρα, ενώ το rapid είναι απαραίτητο για ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
ασυμπτωματικοί, επιστρέφουν στο σχολείο μετά από πέντε ημέρες από το θετικό τεστ εφόσον έχουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα για μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό, και rapid την έκτη ημέρα για ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς/λοιπό προσωπικό.

Παιδιατρικοί εμβολιασμοί

Σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 σε παιδιά υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την ένταξή τους στην επιχείρηση Ελευθερία έγινε για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά κυρίως την υγείας τους καθώς τα εμβόλια προφυλάσσουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, την πολυσυστηματική φλεγμονώδη νόσο ή σύνδρομο που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού.

Η COVID-19 τριπλασιάζει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 σε εφήβους, 30 ημέρες από τη νόσηση

Σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμών στους ανηλίκους 12-17 ετών αναφορικά με την χορήγηση της πρώτης δόσης, τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε προ τριών εβδομάδων ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δείχνουν κάλυψη στο 53,7% για την ομάδα 15-17 ετών και 39,5% για τους 12-14 ετών.
Τέλος, σχετικά με τη νεότερη ηλικιακά ομάδα που μετέχει στην εμβολιαστική επιχείρηση, 5-11 ετών, πάνω από 37.000 παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και άλλα 73.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.7_47.JPG

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης