Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η Κίνα υποβαθμίζει το ποσοστό θανάτων λόγω Covid-19 κατά 17.000%

Economist: Η Κίνα υποβαθμίζει το ποσοστό θανάτων λόγω Covid-19 κατά 17.000%
Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια, αντί για 4.636, όπως αναφέρει το Πεκίνο.

Έως και 17.000% υποδήλωσε το κινεζικό καθεστώς τον αριθμό των θανόντων από την COVID-19, σύμφωνα με ανάλυση του γνωστού οικονομολόγου.
Συνεπώς, συνεχίζει, ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια, αντί για 4.636, όπως αναφέρει το Πεκίνο.
Σημειώνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων που καταγράφηκαν επίσημα -περίπου το 97%- προέρχονταν από τη Wuhan κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας, με μόλις μερικές εκατοντάδες ακόμη να αναφέρονται στην υπόλοιπη χώρα.
Το κινεζικό καθεστώς ανέφερε μόνο δύο επιπλέον θανάτους από την 1η Απριλίου 2020, κάτι που κατατάσσει την Κίνα ως τη χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19 στον κόσμο – κάτι για το οποίο υπερηφανεύτηκε ο Κινέζος επιδημιολόγος Zhong Nanshan που επιβλέπει την αντιμετώπιση της επιδημίας της Κίνας. 
«Είναι απίθανο. Είναι ιατρικά αδύνατο, είναι στατιστικά αδύνατο», είπε ο George Calhoun, διευθυντής του προγράμματος ποσοτικής χρηματοδότησης στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Stevens.
«Θυμηθείτε, το 2020, δεν υπήρχε εμβόλιο, δεν υπήρχε θεραπεία», είπε.
«Έχετε, λοιπόν, έναν απροστάτευτο πληθυσμό με μηδενικούς θανάτους από Covid, παρόλο που υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα».
Ο Calhoun λοιπόν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που του φαίνεται προφανές: Η Κίνα παραποιεί συστηματικά δεδομένα.  

Ανωμαλίες

Το «όπλο του καπνίσματος» επέφερε μια ξαφνική πτώση στους θανάτους από COVID-19 τον Απρίλιο του 2020, μετά από ένα «μανιασμένο» κύμα μολύνσεων, είπε ο Calhoun.
Από την 1η Απριλίου 2020 έως τις 8 Ιανουαρίου 2022, περισσότερα από 22.102 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Πόρων του Johns Hopkins Coronavirus.
Μόνο δύο θάνατοι καταγράφηκαν την ίδια περίοδο.
Συγκριτικά, το Χονγκ Κονγκ, το οποίο μετρούσε περίπου τις μισές λοιμώξεις από τον COVID-19 κατά την περίοδο, ανέφερε 213 θανάτους.
Το ποσοστό θνησιμότητας (το ποσοστό των μολυσμένων που πέθαναν) στη Γουχάν κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας ήταν περίπου 7,7%, πέντε φορές υψηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και τέσσερις φορές από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

CFR-in-Wuhan--Before---After-April-1-2020_960x0

Δύο σενάρια είναι πιθανά: είτε ο ιός ήταν «πολύ πιο θανατηφόρος στις αρχές του 2020 στη Wuhan από οπουδήποτε αλλού, οποιαδήποτε άλλη στιγμή», ή εναλλακτικά, οι επίσημοι αριθμοί μόλυνσης από την Κίνα ήταν πολύ μικροί κατά τρεις ή τέσσερις, είπε ο Calhoun.
Τους επόμενους 20 μήνες, διαπιστώνεται σταθερή έλλειψη δεδομένων.
Από τον Σεπτέμβριο, η Κίνα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν δίνει πλήρη στοιχεία.
Με βάση ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Economist, ο Calhoun είπε ότι η θνησιμότητα στην Κίνα μειώθηκε κατά περίπου 17.000%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές ανέφεραν μόνο το 1% του συνολικού αριθμού θανάτων από COVID-19.
Αυτή η απόκλιση, πρόσθεσε, ξεπερνά αυτές ακόμη και από χώρες που βυθίζονται σε μεγάλης κλίμακας εμφύλιες αναταραχές, όπως η Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Βενεζουέλα.

καταγράψτε την υπερβολική θνησιμότητα στην Κίνα και σε άλλες χώρες

Η υποκαταμέτρηση των θανάτων λόγω Covid είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις χώρες.
Με βάση το μοντέλο του Economist, ο επίσημος απολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μικρότερος κατά περίπου 30%.
Αλλά η περίπτωση της Κίνας είναι ακραία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης