Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων «βλέπει» η Fed το 2022 - Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Πάνω από τρεις αυξήσεις επιτοκίων «βλέπει» η Fed το 2022 - Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Οι ανατιμήσεις σοκ ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην κυβέρνηση Biden

Ανοδικά φαίνεται να αναθεωρούν τον στόχο τους σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή πολιτική τους οι αξιωματούχοι της Federal Reserves, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχει ξεφύγει πέρα από κάθε προσδοκία, καταρρίπτοντας το μέχρι τώρα αφήγημα περί παροδικότητας.
Υπενθυμίζεται πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2021 εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2021, διαμορφούμενος στο 7%, από 6,8% τον Οκτώβριο.
Οι καλπάζουσες ανατιμήσεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στην κυβέρνηση Biden, καθώς οι αποτελούν πλήγμα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ,
Ο δομικός δείκτης CPI ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεωρουάριο του 1991, στο 5,5% από 4,9%. H αύξηση στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα ενοίκια και άλλες βασικές ανάγκες, εντείνει την πίεση στα αμερικανικά νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, οι «πραγματικοί μισθοί» υποχώρησαν για ένατο διαδοχικό μήνα, με τον μέσο ωριαίο μισθό να υποχωρεί 2,4% σε ετήσια βάση, στοιχείο που καταδεικνύει την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Patrick Harker, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι θα υποστήριζε περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, και έτσι έγινε ο τελευταίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που έριξε το βάρος του για τον Μάρτιο.
«Αυτήν τη στιγμή κρατώ τρεις αυξήσεις επιτοκίων για φέτος και θα ήμουν πολύ θετικός στο ενδεχόμενο αυτές να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», είπε ο Harker σε συνέντευξή του.
«Λοιπόν, ο πληθωρισμός δεν θα είναι απλώς στο 2%, θα είναι στο 2,5% ή στο 3%, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει ανακάμψει
Από την άλλη, Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, James Boullard, ενίσχυσε την άποψή του για το πόσο γρήγορα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συσφίξει τη νομισματική πολιτική, λέγοντας ότι τώρα πιστεύει ότι τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να είναι στο προσκήνιο για φέτος.
«Στην πραγματικότητα τώρα πιστεύω ότι θα έπρεπε ίσως να κάνουμε τέσσερις αυξήσεις το 2022» είπε ο Boullard στη Wall Street Journal σε συνέντευξή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης