Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Κυρίαρχα σενάρια 5% - 6% και 8% -10% από την 1η Μαΐου

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - Κυρίαρχα σενάρια 5% - 6% και 8% -10% από την 1η Μαΐου
O πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού με τα κυρίαρχα σενάρια να είναι δύο
Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη που θα βγάλει είδηση θα δώσει σήμερα στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ξεδιπλώσει την τακτική της κυβέρνησης σχετικά με τα δύο ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα, την ακρίβεια και την πανδημία.

Ο πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη ακρίβεια ξύπνησε τα αντανακλαστικά

Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, η οποία έχει έρθει μπροστά και λόγω του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε για το μήνα Δεκέμβριο 5,1% καθώς, συνδυαστικά με την ενεργειακή κρίση, δημιουργεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά τόσο σε προϊόντα πρώτης ανάγκης αλλά και στη ενέργεια, όπως π.χ 135% στο φυσικό αέριο, 35% στο πετρέλαιο και 45% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα κυρίαρχα σενάρια για την αύξηση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λοιπόν, ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού με κυρίαρχα σενάρια είναι δύο: Ή να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού γύρω στις 5-6% που σημαίνει ότι ο μισθός θα φτάσει στα 703 ευρώ, ποσό που αγγίζει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Ή να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού γύρω στο 8-10% που θα σημάνει την κατοχύρωση ενός ποσού γύρω στα 734 ευρώ πολύ κοντά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφικτη θεωρείται η αύξηση του μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης ΑΕΠ

Να θυμίσουμε ότι ήδη από 1.1.2022 ισχύει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 669 ευρώ, ήτοι αύξηση 2% αλλά κρίθηκε ότι λόγω συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία ανεπαρκής. Βέβαια, να τονίσουμε ότι υπάρχει ακόμα η υπόσχεση του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ αλλά θεωρείται ανέφικτη μία τόσο μεγάλη αύξηση. Μιλάμε για το διπλάσιο του 7-8%, δηλαδή >14% σενάριο που δεν θέλουν να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών.

Ανοικτό το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ λένε πηγές της κυβέρνησης

Η συζήτηση γύρω από τα μέτρα κατά της ακρίβειας και του πληθωρισμού είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο με τους υπουργούς να κάνουν λόγο ακόμα και για μείωση του ΦΠΑ σε μερικά προϊόντα, που έχουν επηρεαστεί αρκετά από τις πληθωριστικές τάσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές κυβερνητικές πηγές, και παρόλο που ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας το έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο, το σενάριο για μερική μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα ισχύει και θα εξεταστεί αργότερα καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να δει πως θα «τρέξουν» οι πρώτοι μήνες του προϋπολογισμού 2022.
Όσον αφορά την πανδημία, οι πληροφορίες λένε ότι θα εξηγήσει στον δημοσιογράφο τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα και θα αμυνθεί των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης