Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει στην πρόληψη της covid-19;

Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει στην πρόληψη της covid-19;
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Natural Products, εστιάζει ειδικά στις ενώσεις κάνναβης
Μπορεί η κάνναβη να βοηθήσει στην πρόληψη της COVID-19;
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό φαίνεται να ισχύει.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Natural Products με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, εστιάζει ειδικά στις ενώσεις κάνναβης, γνωστές συγκεκριμένα ως κάνναβη sativa. Αυτό το είδος μαριχουάνας χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά προϊόντα όπως καλλυντικά, τρόφιμα, λοσιόν και συμπληρώματα διατροφής.

Στοχεύει στην πρωτείνη ακίδα

Ωστόσο, ένα ζευγάρι κανναβινοειδών οξέων που βρίσκονται στην κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων COVID-19.
Αυτές οι ενώσεις, το κανναβιγερολικό οξύ ή CBGA, και το κανναβιδιολικό οξύ, το CBDA, λειτουργούν δεσμεύοντας την πρωτείνη ακίδα του κορωνοϊού.
Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς σημαίνει ότι έχουν τον ίδιο στόχο φαρμάκου (ένα μόριο κρίσιμο για τη διαδικασία της νόσου) όπως τα εμβόλια και οι θεραπείες αντισωμάτων.
Με άλλα λόγια, αυτό εμποδίζει τον κύριο τρόπο μόλυνσης των ανθρώπων από τον ιό.
Οι ενώσεις που εμποδίζουν τη διαδικασία μόλυνσης έχει επίσης αποδειχθεί ότι δρουν σε άλλες ασθένειες, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα.

«Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Richard van Breemen.
«Δεν είναι ελεγχόμενες ουσίες όπως η THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας, και έχουν καλό προφίλ ασφάλειας στους ανθρώπους.
Και η έρευνά μας έδειξε ότι οι ενώσεις κάνναβης ήταν εξίσου αποτελεσματικές έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής B.1.1.7 [Alpha], η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και της παραλλαγής B.1.351 [Beta], που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική."
Αυτές οι δύο ενώσεις αναγνωρίστηκαν χρησιμοποιώντας μια τεχνική βασισμένη σε φασματομετρία μάζας για τον εντοπισμό πιθανών συστατικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν την πρωτεΐνη ακίδας.

Καλύπτει την Omicron;

Ωστόσο, ενώ οι ενώσεις φαίνονται αποτελεσματικές έναντι των παραλλαγών Alpha και Beta δεν είναι σαφές εάν είναι αποτελεσματικές έναντι άλλων όπως τη Delta και την Omicron.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το καλύτερο μέσο για την πρόληψη της σοβαρής μόλυνσης από την COVID-19 παραμένει ο εμβολιασμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης