Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική μεταστροφή των Times: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα - Να επιστραφούν

Ιστορική μεταστροφή των Times: Τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα - Να επιστραφούν
Σαρωτική η επιχειρηματολογία υπέρ της επιστροφής των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα αναφέρουν οι Times
Σχετικά Άρθρα

Σε μια ιστορική μεταστροφή της θέσης τους όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο προχώρησαν οι Times του Λονδίνου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η επιχειρηματολογία για την απόδοση των Ελγίνειων μαρμάρων είναι πλέον σαρωτική.
Σε άρθρο της Λονδρέζικης συντηρητικής εφημερίδας για το μείζον θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, επισημαίνεται πως αν και οι Times επί 50 χρόνια στήριζαν τις θέσεις του Βρετανικού Μουσείου και της βρετανικής κυβέρνησης, οι καιροί άλλαξαν και πως πρέπει πλέον να ενωθεί η κληρονομιά της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα αφού κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους λόγους που οδηγούσαν στην απόρριψη των ελληνικών θέσεων περί επιστροφής των μαρμάρων, υποστηρίζει πως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.
«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν υποστηρίξει ότι έργα τέχνης τόσο θεμελιώδη για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Το Μουσείο αλλά και η Βρετανική κυβέρνηση υποστηριζόμενα από τους Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή.
Αλλά τώρα οι συνθήκες άλλαξαν.
Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα.
Πρέπει τώρα να επιστραφούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, που επισημαίνει πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν εδώ και δύο αιώνες ένα από τα ομορφότερα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη απόφαση της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης - το οποίο λήφθηκε όπως συνέβη και με τα γλυπτά του Παρθενώνα – με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες, επισημαίνοντας πως μια αντίστοιχη πρόταση είχε υποβληθεί πριν χρόνια και από το Βρετανικό μουσείο.
Βάσει της πρότασης αυτής η Ελλάδα και σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των γλυπτών, θα έστελνε στο Λονδίνο μια εκ περιτροπής έκθεση με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα.
Η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε λόγω της διαμάχης για την ιδιοκτησία των Ελγίνειων Μαρμάρων που κατά τη βρετανική θέση, είχαν αγοραστεί και όχι λεηλατηθεί.
«Ένας τέτοιος γραφειοκρατικός παραλογισμός μπορεί να επιλυθεί γρήγορα.
Ας εγκρίνει λοιπόν το κοινοβούλιο την επιστροφή τους» επισημαίνει το δημοσίευμα.
65.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης