Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπάρχει κρυφό σχέδιο απορρόφησης της Ελλάκτωρ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; - Κινητοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Υπάρχει κρυφό σχέδιο απορρόφησης της Ελλάκτωρ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; - Κινητοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μήπως το νέο καρτέλ στις κατασκευές είναι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Αρχιρόδον;  - Ποιοι μοιράζουν το παιχνίδι;
Σχετικά Άρθρα

Μια αδιόρατη απειλή πλανάται πάνω από συγκεκριμένη ομάδα εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου.
Η ανησυχία προκύπτει από την απλή διαπίστωση ότι το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Έως τώρα έχει γίνει η λεγόμενη κλαδική έρευνα που είναι ουσιαστικά αποτύπωση των συνθηκών ανταγωνισμού του κλάδου, έχουν συγκεντρωθεί οι απόψεις και θέσεις ενδιαφερόμενων φορέων αλλά η έρευνα συνεχίζεται.
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» κατά τη γνωστή έκφραση, είναι ότι οι εξελίξεις που σχετίζονται με την υπόθεση ελέγχου της Ελλάκτωρ από τον Χόλντερμαν της Reggeborgh αύξησαν τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Η ολλανδική εταιρεία στην ευρωπαϊκή αγορά όπου δραστηριοποιείται είναι γνωστή για το αμφιλεγόμενο επενδυτικό στυλ.
Συνήθως «προσλαμβάνει» συνεργάτες μέσα στις εταιρείες στόχους, αγοράζει ποσοστά μετοχών που κρύβει σε εξωτικούς προορισμούς.
Εμφανίζεται ως απρόσωπος, σχεδόν τεχνοκρατικός επενδυτικός οργανισμός που καλλιεργεί σχέσεις με πολιτικούς παράγοντες και εμπιστεύεται μόνον μια μικρή ομάδα δοκιμασμένων συνεργατών που παίζουν διάφορους ρόλους όπως του ελεγκτή, του αχυράνθρωπου, του συντονιστή παρασκηνιακών κινήσεων, του… χρήσιμου ηλίθιου.

Παρόμοια πρακτική εφαρμόστηκε τόσο στην περίπτωση της Ελλάκτωρ όσο και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Το ερώτημα που διερευνάται αφορά την διαπίστωση πόσο πραγματική και οριστική είναι η αποχώρηση της Reggeborgh από την μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πούλησε τις μετοχές του αποκτώντας κεφάλαια τα οποία επένδυσε στον ανταγωνιστή, Ελλάκτωρ.
Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν και ποιοι είναι οι όροι επαναγοράς των μετοχών αυτών.
Και πως μπορεί να εξηγηθεί ότι παράλληλα με την μετακίνηση του έμπειρου επενδυτή στη νέα εταιρεία, παρατηρείται απόσυρση ουσιαστικά, εμμέσως αλλά σαφώς της Ελλάκτωρ από όλους σχεδόν του σημαντικούς διαγωνισμούς.
Ο μεγάλος και τρανός, ολλανδός επενδυτής, είναι τόσο αφελής που επένδυσε σε εταιρεία που υποχωρεί από την αγορά, μόλις την κατέκτησε;
Μήπως δεν είναι ανόητος αλλά υλοποιεί κρυφό σχέδιο, το οποίο όμως ανατρέπει τους κανόνες ανταγωνισμού;
Μήπως η κρυφή ατζέντα αφορά απορρόφηση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενός μέρους της Ελλάκτωρ;
Και για να εγκριθεί η συγχώνευση αυτή η Ακτωρ δεν πρέπει να έχει κατασκευαστικά έργα;
Μήπως η υποχώρηση της Ακτωρ δεν είναι τυχαία αλλά σκόπιμη;
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ταράζουν τον ύπνο μεγαλόσχημων παραγόντων του κατασκευαστικού κλάδου. Δεν είναι όμως τα μόνα.

Ενδιαφέρον της αρχής ανταγωνισμού φαίνεται να προκαλεί και η εμφάνιση στην υπόθεση και μάλιστα με σημαντικό ρόλο του Ηλία Λιανού όχι με την ιδιότητα του αχυράνθρωπου του Χόλντερμαν αλλά με την ιδιότητα του ανώτερου στελέχους της Αρχιρόδον, η οποία κάνει δυναμική είσοδο στην κατασκευαστική αγορά.
Και μάλιστα σε κρίσιμη περίοδο που η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά και η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης θα απελευθερώσει πολλά μεγάλα έργα.
Για τον συγκεκριμένο «ευυπόληπτο επιχειρηματία» γνωρίζουμε ότι βρίσκονταν πίσω από μετοχές Ελλάκτωρ που κρύβονταν στην Astro Bank στην Κύπρο, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ποιος χρηματοδότησε την αγορά των μετοχών αυτών.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ολλανδική εταιρεία έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Αρχιρόδον αιφνιδίως γίνεται παίκτης, διεκδικεί έργα υποσχόμενη εργολαβία στην Ακτωρ η οποία περιέργως αποφεύγει να μπει στον διαγωνισμό αυτό…
Μήπως το νέο καρτέλ στις κατασκευές είναι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ, Αρχιρόδον;
Ποιοι μοιράζουν το παιχνίδι;
Αυτό το ερώτημα φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερους και προκαλεί ρίγη πανικού στους επικεφαλής των εταιρειών που τρέμουν την ιδέα νέων ερευνών.
Στην πραγματικότητα βέβαια φοβούνται ότι αν τεκμηριωθούν οι εκτιμήσεις αυτές θα θεωρηθούν υπότροποι με ανυπολόγιστες σε ένταση, ποινές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης