Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές απάτες υψηλού προφίλ στην Ελλάδα

Ασφαλιστικές απάτες υψηλού προφίλ στην Ελλάδα
Πάνω από 230 εκατομμύρια αποσπούν οι σεναριογράφοι των σκηνοθετημένων ατυχημάτων
Σχετικά Άρθρα

Ακμάζει η ασφαλιστική απάτη στην Ελλάδα.
Σεναριογράφοι σκηνοθετημένων ατυχημάτων διαπρέπουν καταφέρνοντας να αποσπάσουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από τις ασφαλιστικές.
Πασίγνωστη και ευρέως διαδομένη η κατηγορία ασφαλιστικής απάτης όπου υποβάλλεται αξίωση σε δύο ή τρεις ασφαλιστικές ταυτόχρονα.
Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο.
Ασφαλιστικές αποζημιώσεις άνω των 230 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα αφορούν ασφαλιστική απάτη.
Πάνω από 180 εκατομμύρια αποζημιώσεων έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά που οι ασφαλιστικές και οι πραγματογνώμονες δεν μπορούν να εντοπίσουν.
Χιλιάδες είναι οι εξακριβωμένες απάτες τα τελευταία χρόνια με το 90% των περιπτώσεων να αφορούν κατασκευή ή αλλοίωση συνθηκών ασφαλιστικού γεγονότος.
Σκηνοθετημένα ατυχήματα, πλαστά ασφαλιστήρια, ασυμβατότητες ζημιών, υπερκοστολογήσεις.

Δεσπόζει το double dipping

To double dipping είναι η κατηγορία ασφαλιστικής απάτης όπου υποβάλλεται αξίωση σε δύο ή και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες και αξιώνοντας αποζημίωση για το ίδιο συμβάν από όλες.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι εταιρείες αποζημιώνουν η κάθε μία ξεχωριστά τον ασφαλισμένο ή τους άλλους δικαιούχους για την ίδια περίπτωση ζημιάς.

Προβληματίζει ο διαμοιρασμός δεδομένων

Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι αν κάποιος εμπλεκόμενος σε ατύχημα αυτοκινήτου υποβάλλει αξιώσεις σε δύο διαφορετικές ασφαλιστικές (αυτή που καλύπτει προσωπικό ατύχημα στο αυτοκίνητο και αυτή που καλύπτει ασφαλιστήριο υγείας.
Σε αρκετές περιπτώσεις η διπλή αξίωση μπορεί να αποτελεί αδίκημα ιδίως όταν έχουν σαν αποτέλεσμα το κέρδος για τον ενάγοντα δηλαδή είσπραξη αμοιβής από ζημιά ή τραυματισμό.
Το γεγονός ότι ο διαμοιρασμός των δεδομένων (data-sharing) μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι διαθέσιμος μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά, η συγκεκριμένη κατηγορία απάτης δεν μπορεί να ελεγχθεί. Σύμφωνα με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού, όπου οι εταιρείες διαμοιράζονται τα δεδομένα τους για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης κατηγορίας απάτης, διαπιστώνεται ότι είναι μία συνηθισμένη περίπτωση.

Σχίζουν τα ιμάτια τους για το blockchain

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι με την ανάπτυξη του blockchain μπορεί να επιτευχθεί ο ασφαλής διαμοιρασμός των δεδομένων και η επιτυχής διαφύλαξή τους ενώ με τη χρήση machine learning τεχνικών και αλγορίθμων επιτυγχάνεται ο πιο ακριβής εντοπισμός των περιπτώσεων απάτης.
Η μείωση της ασφαλιστικής απάτης είναι ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστικών με την ΕΑΕΕ να έχει καταρτίσει πρόγραμμα δράσεων για την καταπολέμηση των ψευδών αξιώσεων.

Οι στόχοι της ΕΑΕΕ για τον περιορισμό της απάτης

Μεταξύ των προγραμματισμένων δράσεων η ανάλυση και η αξιοποίηση δεδομένων, η στενότερη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, η δημιουργία κώδικα δεοντολογίας.
Στόχος πρώτος της ΕΑΕΕ η βελτίωση των αποτελεσμάτων των ισολογισμών των ασφαλιστικών.
Στόχος δεύτερος η βελτίωση της τιμολόγησης από την συγκράτηση διαφυγόντων κερδών.
Στην Ευρώπη η ασφαλιστική απάτη υπολογίζεται πάνω από 10 δισεκατομμύρια, περίπου στο 10% της ετήσιας δαπάνης για αποζημιώσεις.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης