Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρασσάς: Φοβάμαι κατάρρευση του ΕΣΥ – Μπορεί να επανακάμψει η Delta

Πρασσάς: Φοβάμαι κατάρρευση του ΕΣΥ – Μπορεί να επανακάμψει η Delta
Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων, θα ακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών είπε ο κ.Πρασσάς
Σχετικά Άρθρα

Τον φόβο του για την κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω του μεγάλου κύματος νοσηλειών που αναμένεται να ακολουθήσει τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα εξέφρασε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η Delta.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πρασσάς είπε πως στο Οντάριο στον Καναδά όπου και εργάζεται, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της Omicron και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ τα περιστατικά διπλασιάστηκαν και στις ΜΕΘ, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά.
Όπως είπε, όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σε τεντωμένο σκοινί η Ελλάδα

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα.
Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθηθεί από ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί.
Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε ο κ.Πρασσάς.

Πιθανή η επανάκαμψη της Delta

Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Delta έναντι της Omicron.
«Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Delta από την Omicron, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Delta, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε ο κ.Πρασσάς.

Νωρίτερα η κορύφωση

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα θα έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο ιός εξελίσσεται με φρενήρεις ρυθμούς τονίζοντας ότι «με φοβίζει τυχόν κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι η παραλλαγή Omicron είναι ήπια, αλλά ηπιότερη από τη Delta» υπογράμμισε ο κ.Πρασσάς, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι νοσηλείες μπορεί να πάρουν τη μορφή των νοσηλειών που είχαμε με τη Delta, σε περίπτωση που βρει οργανισμούς ανοσιακά αδύναμους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι όσοι έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι πάρα πολύ καλά προστατευμένοι έναντι της Omicron και αυτή είναι η κληρονομιά για την επόμενη μέρα.
«Όμως επειδή στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δεξαμενές ανεμβολίαστων και μεγάλης ηλικίας, το διακύβευμα παραμένει σοβαρό» είπε ο κ.Πρασσάς.

Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, σχολίασε ότι είναι μια κίνηση με πολύ μεγάλο ρίσκο, καθώς ενδεχόμενη παράταση για διάστημα δύο εβδομάδων, θα έδιναν το χρόνο να περιοριστούν οι μεταδόσεις.
Τέλος, ο κ. Πρασσάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Omicron είναι η τελευταία πράξη του επικίνδυνου κύκλου επισημαίνοντας ότι οι πανδημίες τελειώνουν όταν τα συστήματα υγείας σταματούν να απειλούνται με κατάρρευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης