Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Κοντά στο 50% η Deutsche Telecom - Η πολιτική μερισμάτων

ΟΤΕ: Κοντά στο 50% η Deutsche Telecom - Η πολιτική μερισμάτων
Σε 49,23% αναμένεται να φθάσει το ποσοστό μετοχών της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ, ύστερα και από την επικείμενη διαγραφή 8.638.512 ίδιων μετοχών
Σχετικά Άρθρα

Σε 49,23% αναμένεται να φθάσει το ποσοστό μετοχών της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ, ύστερα και από την επικείμενη διαγραφή 8.638.512 ίδιων μετοχών, την οποία καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι κατά την έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων στις 18 Ιανουαρίου.
Πριν από αυτή την διαγραφή, η Γερμανική εταιρεία κατείχε το 48,3% των μετοχών του οργανισμού ενώ χθες όπως ανακοινώθηκε οι ίδιες μετοχές που απέκτησε ο ΟΤΕ ανέρχονται σε 10,1 εκατ. μετοχές ή 2,22% των συνολικών μετοχών.
Η διαγραφή των ανωτέρω ίδιων μετοχών ήταν η δεύτερη το τελευταίο εξάμηνο ,καθώς τον περασμένο Ιούλιο διαγράφηκαν 3,5 εκατ. ίδιες μετοχές.
Όπως θα δούμε, η Deutsche Telecom, όπως όλοι οι μέτοχοι,
θα επωφεληθεί ύστερα από τις αποφάσεις του ΟΤΕ να μοιράσει στους μετόχους τα πλεονάσματα της περιόδου 2018-2021.

Στις 23 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις για την μερισματική πολιτική – αμοιβή ίση με το 2021

Ο Γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του έως τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ - ήδη ανακοίνωσε πρόσφατα - θα καθορίσει την πολιτική αμοιβών για το 2022 και τα επόμενα έτη στις 23 Φεβρουαρίου μαζί με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2021
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2021, οι πρόσθετες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 575 εκατ. ευρω, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές - που θα αποτελέσουν μέρος της αμοιβής των μετόχων - θα διαμορφωθούν σε 480 εκατ. ευρώ.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μ. Τζαμάζ μέχρι το 2024 με τις τωρινές ετήσιες
αμοιβές , ο ΟΤΕ, είχε υπογραμμίσει τις επιπτώσεις από την επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών στην πολιτική αμοιβών των μετόχων.
Συγκεκριμένα, όπως είχε επισημάνει η διοίκηση, οι επενδύσεις θα αυξηθούν ετησίως κατά 100 εκατ. ευρώ, με την χρηματοδότηση να προέρχεται από τις οργανικές ταμειακές ροές.
Σ ότι αφορά την πολιτική αμοιβών τονιζόταν πως “ Τα επόμενα χρόνια ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει μια ελκυστική αμοιβή προς τους μετόχους του, επιμερισμένη μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Τα μερίσματα αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείματα.
Για το σκοπό αυτό, τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2018-2021 θα ενσωματωθούν στις ετήσιες ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια, για να στηρίξουν τη συνολική πολιτική αμοιβών των μετόχων τα επόμενα έτη.
Το 2022, παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις, ο ΟΤΕ αναμένει να παρέχει μια τακτική συνολική αμοιβή στους μετόχους τουλάχιστον ίση με το 2021”.

Οι αποτιμήσεις

Από πλευράς αποτιμήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς ( από ελληνική χρηματιστηριακή ), ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2021, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 15,7 ( P/e ) φορές τα κέρδη του 2021.
Με βάση στοιχεία από βάση δεδομένων της Interactive Brokers, ο ΟΤΕ, εμφανίζει μερισματική απόδοση 5,78%, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 11,11% ενώ ο Δείκτης τιμή πρός κέρδη διαμορφώνεται σε 21,98.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης