Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η μετάλλαξη Omicron διασπείρεται με ταχύτητα φωτός και πως αποφεύγει την ανοσία; - Επτά έρευνες απαντούν

Γιατί η μετάλλαξη Omicron διασπείρεται με ταχύτητα φωτός και πως αποφεύγει την ανοσία; - Επτά έρευνες απαντούν
Ένα κρούσμα Omicron προκαλεί 3 νέες μολύνσεις αμέσως - Πως παρακάμπτει την ανοσία των πλήρως εμβολιασμένων; - Οι πολλές μεταλλάξεις της παραλλαγής στην πρωτεΐνη ακίδας της επιτρέπουν να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές
Σχετικά Άρθρα

Στα τέλη Νοεμβρίου, περισσότερα από 110 άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένα κατάμεστο χριστουγεννιάτικο πάρτι σε εστιατόριο στο Όσλο της Νορβηγίας με τους περισσότερους να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο ένας είχε επιστρέψει από τη Νότια Αφρική μόλις λίγες μέρες νωρίτερα και κουβαλούσε εν αγνοία του την παραλλαγή Omicron του SARS-CoV-2 και κατέληξε το 70% των συμμετεχόντων στο πάρτι να μολυνθεί.
Οι επιστήμονες που εντόπισαν αυτό το συμβάν υπερδιάδοσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν απόδειξη ότι η Omicron ήταν πολύ «περισσότερο μεταδοτική» μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων.
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, η γρήγορη παγκόσμια διασπορά της της Omicron καθιστά πλέον ξεκάθαρο ότι το πάρτι δεν ήταν ένα μεμονωμένο παράδειγμα.

Sumit Chanda (Scripps Research): Ένα κρούσμα Omicron, 3 νέες μολύνσεις: αλλάζει το παιχνίδι

Από χώρα σε χώρα, η νέα παραλλαγή έχει ξεπεράσει την προκάτοχό της, παραλλαγή Delta, με ένα κρούσμα Omicron να προκαλεί τουλάχιστον άλλες τρεις νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο.
Τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε μέρη της Ευρώπης και τώρα στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί περίπου μισό εκατομμύριο νέες μολύνσεις σε μία μόνο ημέρα.
«Αυτός είναι ένας ιός που αλλάζει το παιχνίδι, ειδικά στον εμβολιασμένο πληθυσμό όπου οι άνθρωποι είχαν ένα επίπεδο αήττητου», λέει ο Sumit Chanda, καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας στο Scripps Research.
Πράγματι, σε έναν κόσμο όπου οι εμβολιασμοί και οι λοιμώξεις έχουν δημιουργήσει ανοσία, άλλες παραλλαγές δυσκολεύονταν να αποκτήσουν έδαφος.
Ωστόσο, η Omicron ευδοκιμεί.
«Αυτό αλλάζει το παιχνίδι», λέει ο Chanda.
Και έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι εξηγεί την αστραπιαία εξάπλωση του Omicron;

Πώς αποφεύγει την ανοσία εμβολίων και νόσησης;

Μέχρι στιγμής, το καλύτερο κόλπο της Omicron - αυτό που εξηγεί την επιτυχία της περισσότερο από οτιδήποτε άλλο - είναι η αποφυγή της ανοσίας μας: τα αντισώματα και άλλες ανοσοποιητικές άμυνες που εφαρμόζει ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό ή/και προηγούμενη μόλυνση.
Οι πολλές μεταλλάξεις της παραλλαγής στην πρωτεΐνη ακίδας της επιτρέπουν να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές, αφήνοντας πολλούς περισσότερους ανθρώπους και πάλι ευάλωτους.
Εξαιτίας αυτού, η "άνοση απόδραση" από μόνη της θα μπορούσε να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η παραλλαγή φαίνεται τόσο μεταδοτική σε σύγκριση με τη Delta η οποία ήταν ήδη εξαιρετικά μεταδοτική.
Στην πραγματικότητα, η Omicron εξαπλώνεται με ρυθμό που είναι συγκρίσιμος με το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας, παρά τα επίπεδα ανοσίας που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στον κόσμο.

Joshua Schiffer (Fred Hutchinson) και Δανία: To πεδίο δράσης άλλαξε, ο ιός της Omicron προσαρμόστηκε

«Οι χώροι δράσης του ιού αυτή τη στιγμή είναι αρκετά διαφορετικοί από ό,τι ήταν τις πρώτες μέρες», λέει ο Δρ Joshua Schiffer, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson.
«Η πλειοψηφία των παραλλαγών που έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτό το ανοσοποιητικό περιβάλλον» αλλά ο ιός της Omicron προσαρμόστηκε .
Ακόμη και η Delta ήταν ουσιαστικά «ισόπαλη», όπου παρέμενε, αλλά «δεν αυξανόταν πολύ γρήγορα ούτε μειώθηκε πολύ γρήγορα».
Μια νέα μελέτη από τη Δανία υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της παραλλαγής οφείλεται στην ικανότητά της να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.
Οι ερευνητές συνέκριναν την εξάπλωση την Omicron και την Delta μεταξύ των μελών του ίδιου νοικοκυριού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Omicron είναι περίπου 2,7 έως 3,7 φορές πιο μολυσματική από την παραλλαγή Delta μεταξύ των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν ενισχύσει με αναμνηστική δόση ή νόσηση την αρχική ανοσία.

Ανοσοδιαφυγή και ανύπαρκτη διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης των μη εμβολιασμένων μεταξύ Delta και Omicron

Αλλά εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον πρόσθετο σημείο: Για τα μη εμβολιασμένα άτομα, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ Delta και Omicron.
Αυτό θα έδειχνε ότι και οι δύο παραλλαγές είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο μεταδοτικότητας μεταξύ των μη εμβολιασμένων.
Με άλλα λόγια, υπό αυτές τις συνθήκες, η Omicron δεν είναι απαραίτητα πιο μεταδοτικό από τη Delta.
Εάν επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα η αυξημένη μεταδοτικότητα της Omicron μπορεί να αποδοθεί καθαρά στην «ανοσοδιαφυγή» του — όχι σε κάποια άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν την παραλλαγή εγγενώς πιο μεταδοτική, συμπεραίνουν οι συγγραφείς.
Αυτό μπορεί επίσης να υπαινίσσεται μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αν και και εδώ, τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Πώς τα πάει στον αέρα; - Δρ. Don Milton: Εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι τον ίδιο ποσοστό ιού εκπνέουν στον αέρα

Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο ιό απελευθερώνουν στον αέρα οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με Omicron αφού φώναζαν και τραγουδούσαν.
Τέσσερις στους πέντε εξέπνεαν άφθονες ποσότητες ιού στον αέρα — συγκρίσιμες με τις ποσότητες που απέρριψαν μη εμβολιασμένοι άνθρωποι νωρίτερα στην πανδημία.
«Αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι περίμενα να δω τα ποσά να είναι πολύ υψηλότερα, και δεν είναι», λέει ο Δρ Don Milton, αεροβιολόγος μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εξάπλωση του Omicron θα μπορούσε να εξαρτάται, εν μέρει, από το γεγονός ότι περισσότεροι εμβολιασμένοι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί και αποβάλλουν τον ιό, όχι απαραίτητα ότι κάθε μολυσμένο άτομο απελευθερώνει πολύ περισσότερο ιό στον αέρα.
Και αν τα αποτελέσματα ισχύουν, ο δρ. Milton λέει ότι η μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις είναι απίθανο να γίνει η νέα ανησυχία με την omicron, πάνω και πέρα ​​από αυτό που έχει ήδη δει με άλλες μεταδοτικές παραλλαγές όπως η Delta.
«Με την ιλαρά, για παράδειγμα, η πηγή δύναμης της μόλυνσης είναι τόσο έντονη που ακόμη και στο διπλανό δωμάτιο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μολυνθούν», λέει.
Και να σκεφτεί κανείς ότι, ο συγκεκριμένος ιός" της Omicron αραιώνεται πολύ μέχρι να φτάσει στο διπλανό δωμάτιο!

Το εμβόλιο δεν εμποδίζει την μετάδοση

Αλλά υπάρχει μια αρνητική πλευρά, λέει ο δρ.Milton: «Τα άσχημα νέα είναι ότι το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το μεταδώσεις σε κάποιον άλλο».
Και προσθέτει ότι τα ευρήματα περιορίζονται τελικά σε αυτούς που είναι εμβολιασμένοι: «Ίσως πάρετε ένα μη εμβολιασμένο άτομο, [η ποσότητα του ιού] είναι πολύ πιο έντονη».
Η Omicron θα μπορούσε να έχει άλλα πλεονεκτήματα...
Με τόσες πολλές μεταλλάξεις, είναι ακόμα πολύ πιθανό η Οmicron να έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα και είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές - που βασίζονται σε κάτι περισσότερο από το σπάσιμο της προηγούμενης ανοσίας μας.
Ίσως η Οmicron μπορεί να αναπαράγεται γρηγορότερα σε ένα κύτταρο και κολλάει στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά.
«Οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα θα έκανε τον ιό πιο μεταδοτικό», λέει ο Schiffer του Fred Hutchinson.

Μελέτη CDC - Πολύ γρήγορα κάποιος που μολύνθηκε... μεταδίδει: έχει μικρότερη περίοδο επώασης

Μια βασική διαφορά που προκύπτει με το omicron είναι πόσο γρήγορα κάποιος που μολύνεται γίνεται μεταδοτικός.
Η Omicron φαίνεται να έχει μικρότερη περίοδο επώασης και αυτό μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τις λοιμώξεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Μια μελέτη για το ξέσπασμα του χριστουγεννιάτικου πάρτι του Όσλο διαπίστωσε ότι η περίοδος επώασης είναι στις τρεις ημέρες, σε σύγκριση με 4,3 ημέρες για τη Delta και πέντε ημέρες για άλλες παραλλαγές, γεγονός που επιβεβαιώνει και μελέτη από το CDC.
«Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά σημαντική διαφορά», λέει ο Schiffer.
Αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι κύκλοι λοιμώξεων και λιγότερος χρόνος για τα άτομα που εκτίθενται να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μην εκθέσουν άλλους.

Μελέτη Χονγκ Κονγκ: Η Omicron αναπαράγεται καλύτερα και γρηγορότερα σε ορισμένα κύτταρα

Μια μελέτη στα μέσα Δεκεμβρίου από το Χονγκ Κονγκ οδήγησε επίσης τους επιστήμονες να θεωρήσουν ότι η Omicron μπορεί πράγματι να αναπαραχθεί καλύτερα σε ορισμένα κύτταρα και επομένως να έχει προβάδισμα έναντι στη Delta, τουλάχιστον μεταξύ των μη εμβολιασμένων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Omicron πολλαπλασιάστηκε περίπου 70 φορές πιο γρήγορα από τη Delta σε δείγματα ιστού από τους βρόγχους - τους μεγάλους αεραγωγούς που οδηγούν από την τραχεία στους πνεύμονες. Εν τω μεταξύ, η Omicron είχε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα να μολύνει κύτταρα στον πνευμονικό ιστό από την αρχική έκδοση του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας.
«Επομένως, μένει περισσότερο στην ανώτερη αναπνευστική οδό από ό,τι θα έμενε και θα πρόσβαλλε τον οργανισμό, εάν το μεγαλύτερο μέρος της αναπαραγωγής γινόταν βαθιά στους πνεύμονές σας», λέει η Angie Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά.
Όπως και άλλες παραλλαγές, η Οmicron εξαπλώνεται από τη μύτη και το στόμα μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων σε κοντινή απόσταση και μέσω των σωματιδίων του ιού που επιπλέουν στον αέρα και μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα για αρκετή ώρα, ειδικά σε μέρη με κακό αερισμό.
Ο Rasmussen λέει ότι τα δεδομένα για την ταχύτερη αντιγραφή του ιού στον ιστό των βρόγχων «υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχετε περισσότερο ιό στις αναπνευστικές εκκρίσεις, οι οποίες μπορεί να εξαχθούν είτε ως βλέννα εάν έχετε καταρροή, ή σίγουρα μπορεί να εκπνευθούν ως αέρας με σταγονίδια.

Αερομεταφερόμενη... Omicron: Ευκολότερη εξάπλωση λόγω παραμονής στο ανώτερο αναπνευστικό

Εάν η Omicron εξαπλώνεται πιο εύκολα στον αέρα, αυτή η ταχύτερη αναπαραγωγή στον βρόγχο θα ήταν μία από τις δύο πιο πιθανές εξηγήσεις, λέει ο Linsey Marr, καθηγητής μηχανικής στο Virginia Tech που μελετά πώς μεταδίδονται οι ιοί στον αέρα.
«Τα μολυσμένα άτομα είτε απελευθερώνουν πολύ περισσότερα σωματίδια ιού στον αέρα, αλλά μπορεί κάποιος να αναπνέει λιγότερα από αυτά και να μολυνθείτε ακόμα γιατί είναι περισσότερο "φορτισμένα" με ιό,ή κάποιος συνδυασμός αυτών», λέει.

«Αυτό υποδηλώνει ότι μια πολύ μικρή ποσότητα του ιού ήταν ικανή να προκαλέσει μόλυνση», λέει ο Δρ Michael Klompas, λοιμωξιολόγος και νοσοκομειακός επιδημιολόγος στο Brigham and Women's Hospital.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Omicron χρειάζεται μικρότερη έκθεση από τις προηγούμενες παραλλαγές για να μολύνει ανθρώπους, αν και δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για να διαπιστωθεί αν αυτό είναι αλήθεια.
"Μπορούμε να πιάσουμε την Omicron πιο εύκολα μέσω του αέρα από άλλες παραλλαγές;
«Αυτό που είναι πολύ σαφές είναι ότι μπορείς να το πιάσεις πιο εύκολα, τελεία», , λέει ο Rasmussen.

Κάπως καθησυχαστικό σημείο

Παρά τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Omicron είναι τόσο μεταδοτική, οι επιστήμονες λένε ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορωνοϊός δεν έχει μεταμορφωθεί σε έναν εντελώς νέο ιό.
«Οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει, απλώς το περιθώριο λάθους έχει μειωθεί πολύ», λέει ο Klompas.
Όσον αφορά την ελαχιστοποίηση του προσωπικού σας κινδύνου, ισχύουν οι ίδιες αρχές: Φοράτε μια μάσκα υψηλής ποιότητας όπως μια N95, επιλέξτε εξωτερικούς χώρους αντί για εσωτερικούς χώρους, αν είναι δυνατόν και αποφύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις με άτομα χωρίς μάσκες, ειδικά εάν δεν είναι εμβολιασμένα.
«Αυτά τα μέτρα μείωσης του κινδύνου είναι πρόσθετα και θα πρέπει να προσπαθήσετε να εφαρμόσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά», λέει ο Rasmussen.
Ακόμη και οι γρήγορες πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνες με το omicron, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι έχουν βασιστεί στα εμβόλια ως το μοναδικό τους στρώμα άμυνας, λέει ο Chanda.
«Αν μπείτε σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο και κάποιος έχει μολυνθεί, οι πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό έχουν αυξηθεί δραματικά» — είτε είστε εμβολιασμένοι είτε ενισχυμένοι είτε όχι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης