Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων η τιμή του φυσικού αερίου

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων η τιμή του φυσικού αερίου
Ακόμα και μετά την πτώση, το κόστος είναι πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.
Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρούν για έκτη συνεχόμενη ημέρα, σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς φορτία του υγροποιημένου καυσίμου κατευθύνονται προς την ήπειρο, σε μια στιγμή που η διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων και ο ζεστός καιρός περιορίζουν τη ζήτηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν έως και 9,7% σήμερα 29/12, καθώς ένας στολίσκος φορτίων LNG από τις ΗΠΑ κατευθύνεται στη Γηραιά Ήπειρο και αρκετά πλοία που έπλεαν προς την Ασία έχουν αλλάξει πορεία προς Ευρώπη.
Οι έξτρα ποσότητες έρχονται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία καθώς οι τιμές-ρεκόρ νωρίτερα αυτό τον μήνα ανάγκασαν κάποια εργοστάσια να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την παραγωγή, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 400% φέτος, με τη Ρωσία να περιορίζει τις ροές σε μια περίοδο ανάκαμψης της ζήτησης.
Ενώ έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, εξακολουθούν να είναι περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Η στήριξη που προσφέρει το LNG μπορεί επίσης να είναι βραχυχρόνια καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις που συνδέονται με τον αγωγό Nord Stream 2 κρατούν τους traders σε συναγερμό, γράφει το Bloomberg.
«Το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί και του χρόνου», δήλωσε ο Andrew Hill, επικεφαλής της BloombergNEF, σε έκθεσή του την Τετάρτη.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ρωσία να περιορίσει τις ροές προς την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους και ενδεχομένως πολύ περισσότερο».
Η τιμή αναφοράς (Benchmark) στην Ευρώπη μειώθηκε στα 96,22 ευρώ η μεγαβατώρα, πριν ανέβει στα 97,50 ευρώ στο Άμστερνταμ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές υποχώρησαν έως και 12% στις 235 πένες ανά θερμική μονάδα, το χαμηλότερο από τις 7 Δεκεμβρίου.
Οι προμήθειες LNG εισέρχονται ήδη στα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Οι ροές από τους τερματικούς σταθμούς Isle of Grain και Milford Haven στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τις 24 Δεκεμβρίου.
Οι ροές σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης πρόκειται επίσης να αυξηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο