Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακίνητα: Πυρετός μεταβιβάσεων στις Εφορίες όλης της Ελλάδος

Ακίνητα: Πυρετός μεταβιβάσεων στις Εφορίες όλης της Ελλάδος
  • Ποιοι γλιτώνουν το καπέλο των νέων αντικειμενικών έως 31 Ιανουαρίου 2022
Σχετικά Άρθρα
Εντολή στις Εφορίες να ανεβάσουν στροφές στην εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές εν όψει των νέων αντικειμενικών τιμών έδωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, προσδιορίζοντας τις υποθέσεις που θα κλείσουν κατά προτεραιότητα έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Οι εφοριακοί καλούνται να τρέξουν την διεκπεραίωση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας γονικής παροχής - δωρεάς που υπεβλήθησαν στις εφορίες μέχρι και τις 17/12/2021 καθώς και των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής - δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις εφορίες και να τις υποβάλλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας MyProperty για την διευκόλυνση τους.
Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φόρου για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για να συντάξουν τα συμβόλαια με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και να αποφύγουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έως 250% από την αύξηση των τιμών ζώνης από την 1-1-202.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται συνωστισμός φορολογούμενων στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία οι οποίοι τρέχουν για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν τα οριστικά συμβόλαια.
Στην πλατφόρμα myProperty υποβάλλονται καθημερινά πάνω από 1.200 δηλώσεις ενώ οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους. Στον Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 3.722 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 1.658, στον Δήμο Πειραιά 554, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει σε Ρόδο, Πάρο και Κέρκυρα.
Οι φορολογούμενοι με την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών μπορούν να μεταβιβάσουν ακίνητα εντός αντικειμενικού συστήματος, κινητά περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά τα οποία δωρίζονται σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παιδιά, εγγόνια, γιαγιάδες, παππούδες).
Ακόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών οι οποίες είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα στις μεταβιβάσεις.
Επισημαίνεται ότι σε χιλιάδες περιοχές ο φόρος μεταβίβασης από την Πρωτοχρονιά εκτοξεύεται στα ύψη.
Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι, όπου η τιμή ζώνης από 1.250 ευρώ σήμερα αυξάνει τον Ιανουάριο στα 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ εκτοξεύεται στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).
Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%).

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης