Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει ανοδικά με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στο εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζει ανοδικά με χαμηλό τζίρο και το βλέμμα στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικό είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και ήπια ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά. Ο τζίρος και πάλι χαμηλός αλλά είμαστε και σε εορταστική περίοδο, επομένως αναμενόμενος. Στα βαριά χαρτιά η Viohalco έχει υψηλό όγκο στο ξεκίνημα, ενώ στις τράπεζες έχουμε μικτή εικόνα. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ κινούνται ανοδικά.

Η Τράπεζα Αττικής λόγω της ανακοίνωσης για την πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου άνοιξε με μικρό όγκο αλλά και άνοδο 12% και βρίσκεται στα 0,3550 ευρώ, αρκετά υψηλότερα δηλαδή από την τιμή που έγινε η αύξηση.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Η εικόνα των αγορών είναι αρκετά ρευστή και οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά αρκετά δύσκολες, αφού ο πληθωρισμός ο οποίος και ενσωματώνει όλες τις ανησυχίες για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, του μεταφορικού και των πρώτων υλών, είναι στα ύψη και αναμένεται να διατηρήσει την ανοδική του πορεία. Η μετάλλαξη Omircon επίσης δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες. Η στήλη εντοπίζει αρκετές φθηνές μετοχές και πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη στις επιλογές που είχαμε.

Με αυτές επομένως θα συνεχίσουμε και με δεδομένο ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν εδώ και καιρό απαιτούν καλή ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα και με εκτιμήσεις αναλυτών οι «αναταράξεις» θα συνεχιστούν τους πρώτους μήνες του 2022 με την εικόνα του ΧΑ να αναμένεται να γίνει πολύ καλύτερη προς το δεύτερο εξάμηνο.

ΟΠΑΠ: Με την τιμή λίγο πάνω από 12 ευρώ και την εκτίμηση για μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ, το οποίο μάλιστα η διοίκηση πρόσφατα είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην δοθεί, μάλλον θα πρέπει να δούμε πιο ψηλά τον τίτλο. Κάποιες ανησυχίες για lockdown προφανώς επηρεάζουν τη μετοχή, αλλά οι εκτιμήσεις για τις επόμενες χρήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Στα 12,29 ευρώ και στο +0,74%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Λογικά είναι η πιο hot μετοχή του 2022. Οι περισσότεροι αναλυτές την έχουν στις επιλογές τους για την επόμενη χρονιά. Στα 15,08 ευρώ και στο -0,13% με χαμηλό όγκο.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Σε χαμηλά 33 μηνών η μετοχή και η εικόνα της απογοητεύει. Σίγουρα το ενεργειακό και το μεταφορικό κόστος την επηρεάζουν, όπως και το κόστος των πρώτων υλών. Προφανώς και έγιναν ανατιμήσεις από την εταιρεία οι οποίες δεν έχουν περάσει ακόμα στα αποτελέσματα, αφού συνήθως αυτές οι κινήσεις γίνονται με κάποια λογική χρονική υστέρηση.

FLEXOPACK: Εξακολουθεί να απογοητεύει και η συγκεκριμένη και βρίσκεται σε χαμηλά 16 μηνών. Πολλές πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις, αλλά αυτή το έχει αποτυπώσει πιο σκληρά στην τιμή της μετοχής.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Λίγοι είναι οι εκπρόσωποι του τουρισμού στο ταμπλό του ΧΑ και η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές. Η πρόσφατη διόρθωση της τιμής από επίπεδα λίγο πάνω από 2 ευρώ στα 1,75 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί καλό σημείο εισόδου, για όσους πιστεύουν ότι ο τουρισμός το 2022 θα πάει καλύτερα από φέτος.

ΚΑΥΣΙΜΑ: Μπορεί οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας καυσίμων να έβγαλαν πολύ καλά αποτελέσματα στο εννεάμηνο, στο ταμπλό όμως υπάρχει μία στασιμότητα και ειδικά για τις εταιρείες εμπορίας (Revoil και Ελινόιλ) παρατηρείται μία σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά τους. Κάποιες ανησυχίες έχουν να κάνουν με τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και με τις αλλαγές που δρομολογούνται για το καύσιμο των αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια.

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι εταιρείες προετοιμάζονται για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με αργούς ρυθμούς και έτσι εξηγούν τη στασιμότητα των τιμών στο ταμπλό. Η στήλη πιστεύει ότι ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες οι αλλαγές και να υπάρξει επιπλέον χρόνος. Ίσως και η εικόνα στο ταμπλό να έχει να κάνει και με το πόσο ασχολούνται κάποιοι βασικοί μέτοχοι με τη μετοχή, που ειδικά αυτήν την περίοδο παίζει σημαντικό ρόλο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Ο κλάδος θα συνεχίσει να είναι hot και το 2022 σύμφωνα με αναλυτές και ειδικά αν αρχίσουν να βγαίνουν και τα έργα. Η στήλη εστιάζει στην κερδοφορία. Νομίζουμε πως η Byte έχει ένα προβάδισμα με βάση τα θεμελιώδη, αλλά είναι σημαντικό και το growth που εμφανίσουν οι περισσότερες εισηγμένες του κλάδου.

ΚΛΜ: Εκεί που βλέπαμε να ανοίγει με 103 τεμάχια εδώ και μέρες, χθες και σήμερα κάνει καλύτερο όγκο. Η τιμή βέβαια παραμένει εξαιρετικά χαμηλή για την αξία του ομίλου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης