Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές υπό το φόβο της Omicron - Απώλειες -1,23% o Dow Jones στη Wall Street

Πιέσεις στις αγορές υπό το φόβο της Omicron - Απώλειες -1,23% o Dow Jones στη Wall Street

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο της Omicron

Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες έκλιεσαν σήμερα 20/12 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας την κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας, με τις ανησυχίες για την αλματώδη εξάπλωση της όμικρον να κυριαρχούν στο ξεκίνημα και αυτής της εβδομάδας.

Την Παρασκευή 17/12 ο βιομηχανικός Dow έχασε πάνω από 500 μονάδες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με συνολικές απώλειες -1,7%.
Ο S&P 500 κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση -1,9% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε -3%.
Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επιδεινώνουν οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron στην οικονομική ανάκαμψη.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, με τον Δρ. A. Fauci να δηλώνει ότι αναμένει ρεκόρ κρουσμάτων αυτόν τον χειμώνα και προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden αναμένεται σε διάγγελμα του αύριο να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη ραγδαία διασπορά της Omicron.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,23% στις 34.932,16 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,14% στις 4.568,02 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -1,24% στις 14.980,94 μονάδες

Την επενδυτική ψυχολογία πλήττει και το γεγονός πως οι προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα μετά τις αρνητικές εξελίξεις για το νομοσχέδιο Biden, το οποίο αφορά εγχώριες επενδύσεις ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Joe Machin, ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός που παίζει σημαντικό ρόλο στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει το πακέτο.
«Η Omicron… παραμένει ένα από τα βασικότερα ζητήματα για τις αγορές αυτή τη στιγμή και έχει σκιάσει σημαντικά τις προοπτικές καθώς κινούμαστε προς το τέλος της χρονιά», έγραψαν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι η στάση του Machin «σηματοδοτεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομική ατζέντα του πρόεδρο Biden».
Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή για το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% από το 3% προηγουμένως και μείωσε οριακά τις προβλέψεις της για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.
Oι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδα ακολούθησαν την αναπροσαρμογή της πολιτικής της Federal Reserve στην τελευταία συνεδρίαση της για το 2021, με την κεντρική τράπεζα να βλέπει πλέον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί κοντά σε υψηλό 40 ετών.
Η Fed ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει νωρίτερα το επόμενο έτος τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές στη σκιά της Omicron

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ολλανδίας που ανακοίνωσε το Σάββατο την επιβολή lockdown μέχρι τις 14 Ιανουαρίου για να αντιμετωπίσει την επέλαση της μετάλλαξης όμικρον.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ολικό lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια.
Από σήμερα, μόνο οι Γερμανοί πολίτες, οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και επιβάτες transit θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Γερμανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, ανεξαρτήτως εμβολιασμού. Ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν επίσης για τις αφίξεις από Δανία, Νορβηγία και Γαλλία.
Από σήμερα επίσης η Αυστρία θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα μόνο σε ταξιδιώτες που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Την αντίθεση του στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της covid και της νέας παράλλαξης Omicron στη Μ. Βρετανία πριν τα Χριστούγεννα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Rishi Shunak.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times o Shunak είναι ένας από τους δέκα υπουργούς της κυβέρνησης που αντιστέκονται στην εφαρμογή νέων περιορισμών παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις των ειδικών, ότι εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει το σύστημα υγείας, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμα και για 3.000 ασθενείς που θα χρήζουν νοσηλείας καθημερινά.

O γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά -1,9% στις 15.239,67 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε -0,8% στις 6.870,10 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε -1% στις 7.198,03 μονάδες

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό, το άλμα στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των τροφίμων.
Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Mario Centeno, προειδοποίησε ότι υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, αλλά πρόσθεσε ότι τα νέα lockdowns κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών.
Είπε στους δημοσιογράφους ότι οι περιορισμοί και άλλες συνέπειες της αύξησης των κρουσμάτων ήταν ανησυχητικά, «αλλά δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού, το αντίθετο».
«Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερη αναγνώριση των κινδύνων πληθωρισμού, ανέφεραν πηγές στο Reuters, αλλά η τράπεζα έχει «κολλήσει» στην αφήγηση της ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν μόνες τους κάτω από τον στόχο, στο τέλος του 2022.
Ενδεικτική είναι η κίνηση της Ινδίας, η οποία προχωρά σε αναστολή διαπραγμάτευσης των συμβολαίων για τα βασικά αγροτικά εμπορεύματα για ένα χρόνο.
«Η Omicron παραμένει ανησυχητική και τα κρούσματα αυξάνονται», δήλωσε ο Robert Schein, επικεφαλής επενδύσεων στην Blanke Schein Wealth Management.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενη η Covid να παραμείνει ο βασικός παράγοντας στην απόδοση της αγοράς και το 2022.
Μετά την ανοδική πορεία που είδαμε τους τελευταίους 21 μήνες, οι επενδυτές δεν είναι τόσο συνηθισμένοι σε παρατεταμένες περιόδους αστάθεια».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην εφαρμογή ενός νέου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης προχωρά η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, μέσω της αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2022.
Μετά την αποτυχία πώλησης στη Unicredit, η αρχαιότερη τράπεζα στον πλανήτη αναζητά νέους τρόπους διάσωσης.
Τα κεφάλαια από την άντληση κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε I.T., για έξοδα αναδιάρθρωσης και για τις τρέχουσες απαιτήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ανέφερε η MPS.
Το νέο σχέδιο για το 2026 αντικαθιστά το προηγούμενο σχέδιο που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πράσινο φως των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, ανέφερε η MPS.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η τράπεζα προβλέπει αναλογία κόστους-εσόδων κάτω από 60% έως το 2024 με περαιτέρω μειώσεις μετά από αυτό, και CET1 πάνω από 14% το 2024 και περίπου 17,5% το 2026, πριν από τα μερίσματα και οποιαδήποτε θετική επανεκτίμηση DTA .
Το προηγούμενο σχέδιο προέβλεπε δείκτη κεφαλαικής επάρκειας CET1 σταθερά πάνω από 12%, δήλωσε τότε η MPS.
Η τράπεζα στοχεύει επίσης κέρδη προ φόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2024 και απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% έως το 2026.
Το σχέδιο εξαρτάται από την εμπορική δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προμήθειες, καθώς και από την εξοικονόμηση πόρων από το πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης των εργαζομένων.
Εξοικονομήσεις περίπου 275 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2024, ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα, ανέφερε η MPS.
Η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να πουλήσει την Bank of the West στην BMO Financial Group της Bank of Montreal, έναντι συνολικού ποσού 16,3 δισ. Δολαρίων.
Η πώληση αντιπροσωπεύει όλες τις εμπορικές και λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες της BNP Paribas στις ΗΠΑ. Το 70% περίπου των καταθέσεων της Bank of West βρίσκονται στην Καλιφόρνια.
Η γαλλική τράπεζα ανέφερε πως η συμφωνία θα δημιουργήσει εφάπαξ κεφαλαιακό κέρδος, καθαρό από φόρους, 2,9 δισ. Ευρώ και θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 170 μονάδες βάσης.
Επίσης, η ΒΜΟ ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της ανά μετοχή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί, και περισσότερο από 10% το 2024, συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών κόστους.
Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω πλεονάζοντος κεφαλαίου στον ισολογισμό των συνδυασμένων οντοτήτων στο κλείσιμο, ανέφερε η ΒΜΟ.
Η BNP Paribas τόνισε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια έκτακτη αγορά ίδιων μετοχών για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη διάβρωση των κερδών ανά μετοχή από τη συμφωνία.
Τα υπόλοιπα έσοδα της συμφωνίας, που υπολογίζονται στα 7 δισ. Ευρώ, θα ανακατανεμηθούν για να επιταχυνθεί η οργανική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, να γίνουν στοχευμένες επενδύσεις και να αποκτηθούν επιχειρήσεις προστιθέμενης αξίας, ανέφερε η BNP Paribas.

«Στο κόκκινο» η Ασία

«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με την ανησυχία για τη μετάλλαξη Omicron και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να κυριαρχεί.
Στη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, κίνηση οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη.
Η Κίνα ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου στα δάνεια ενός έτους στο 3,85% από 3,8%.
Το επιτόκιο της πενταετίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,65%.
Η τελευταία φορά που η PBOC προχώρησε σε μείωση επιτοκίων του ετήσιου επιτοκίου για τα δάνεια και του 5ετούς LPR ήταν τον Απρίλιο του 2020.
Η απόφαση της PBOC να μειώσει τα επιτόκια, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping προσπαθεί να αποτρέψει μια οικονομική ύφεση στο πλαίσιο της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ενός νέου κύματος κρουσμάτων COVID-19, λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,8% στις 3.669 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -2,13% στις 27.937 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε πτώση -1,9% στις 22.744 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -1% στις 3.593 μονάδες.
Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση -1,8% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο σχεδόν εβδομάδων.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης