Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance AEΠΕΥ): Η υποστηρικτική αφύπνιση της Lagarde

Παπαϊωάννου (Fast Finance AEΠΕΥ): Η υποστηρικτική αφύπνιση της Lagarde
Παρά την αντίδραση η Ελληνική αγορά συνεχίζει να παραμένει προβληματική με τους χαμηλούς όγκους που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα
Σχετικά Άρθρα

Η Ελληνική αγορά βγήκε χθες (16/12) από την νεκροφάνεια των πρώτων ωρών συνεδρίασης της, μετά τις υποβοηθητικές δηλώσεις της C. Lagarde.
Το παράθυρο συνέχισης αγοράς Ελληνικών ομολόγων, βοήθησε τον τραπεζικό κλάδο να αντιδράσει και αφύπνισε τους αγοραστές, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα με την συμμετοχή και των εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο, που από νωρίς έδειχναν την πρόθεση τους να επαναλάβουν την διαχρονική συμπεριφορά καλλωπισμού των αποτιμήσεων τους τέλους έτους.
Αν και τα προγράμματα PEPP σταματούν από τον 3ο του 2022 η υπόσχεση ότι αν χρειαστεί θα επανεκκινήσουν, αλλά και η δήλωση έμμεσης άρνησης αύξησης των επιτοκίων για το 2022, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.
Είχε προηγηθεί η FED με τα αμετάβλητα επιτόκια που είχαν προϊδεάσει για το τι θα συμβεί.
Παρά την αντίδραση η Ελληνική αγορά συνεχίζει να παραμένει προβληματική με τους χαμηλούς όγκους που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, θυμίζοντας τον μαραθωνοδρόμο που από την υπερβολική προθέρμανση, «κάηκε πριν τον αγώνα».
Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον 4ο του 2021 στην ταλάντωση τιμών που εξελίσσεται στην πλειοψηφία των μετοχών του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Αντίθετα οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με κυριότερο πρόβλημα τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό που βρίσκεται εκτός ελέγχου, εμφανίζοντας υψηλά 40 ετών.
Αν και Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να καθησυχάσουν, επιτυχώς προς το παρόν, καταναλωτές και αγορές, η κατάσταση θα συνεχίζει να χειροτερεύει, μέχρι να μην μπορεί να ελεγxθεί μόνο με την νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται.
Τότε όλοι θα καταλάβουν πόσο «γυμνός ήταν ο Βασιλιάς»
Σε μία εποχή που μία εταιρία τεχνολογίας (APPLE) έχει μεγαλύτερη αξία από το ΑΕΠ μιας από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου (Γερμανία), μια εταιρία αυτοκινήτων (Tesla) έχει μεγαλύτερη αξία από τις 6 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου με υπέρ πολλαπλάσιες πωλήσεις και κέρδη, πρέπει να προβληματιζόμαστε.
Κυρίως πρέπει να προβληματιζόμαστε όταν το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται άνω του 150% μέσα σε μήνες, όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζονται να ακολουθούνται οι ίδιες συνταγές χειραγώγησης των προβλημάτων, που μέχρι τώρα το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να τροφοδοτούν και να διατηρούν τις αγορές κεφαλαίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Παρά την χαρωπή χθεσινή αντίδραση της Ελληνικής αγοράς, πρέπει να έχουμε υπόψη μας την «contrarian» άποψη, ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις δυνατότητες της, ούτε να υποβαθμίζουμε τις εγγενείς αδυναμίες της και την ρηχότητα της, λαμβάνοντας υπόψη μας τους χαμηλούς όγκους του τελευταίου διαστήματος.
Τουλάχιστον μέχρι να εξέλθουμε από την βασανιστική συσσώρευση του εύρους 850-930 μονάδων, γιατί το τίμημα μπορεί να είναι υψηλό, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.

Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης